Aziatische restaurants profiteren van crisis

31 juli 2014 |
Aziatische restaurants profiteren van crisis<

De totale restaurantsector zag de afgelopen 5 jaar de gemiddelde besteding flink dalen (-21%). Bij de Chinees-Indische restaurants steeg daarentegen de gemiddelde besteding met 12%. Ook het aantal
bezoekers neemt bij de Aziatische restaurants weer sneller toe na het dieptepunt in 2009.

Lagere gemiddelde besteding
In de restaurantsector als geheel bleef het aantal bezoekers gelijk aan 2009. De Chinees-Indische restaurants noteerde in diezelfde periode een stijging (+5%). De lagere gemiddelde besteding bij het Aziatisch restaurants lijkt er voor te zorgen dat juist deze restaurantbedrijven profiteren van de crisis. Dit en nog meer blijkt uit het onderzoek naar de Aziatische restaurantmarkt door Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.

Japanse sushirestaurants op hoogtepunt?
Met een stijging in het aanbod van maar liefst 124% zijn de Japanse restaurants de grootste stijger over de afgelopen 5 jaar binnen de Aziatische restaurants. We zien echter dat de groei snel terugloopt en het lijkt er op dat deze zich stabiliseert. Zo steeg het aanbod in 2011 en 2012 nog met respectievelijk 29% en 20%. In 2013 was deze groei nog maar 9%. Zo lijkt het er op dat de All-You-Can-Eat sushi trend op haar hoogtepunt zit.

MEER LEZEN OVER AZIATISCHE RESTAURANTS? KLIK HIER!
Chinese restaurants traditioneel
Uit onderzoek blijkt dat slechts 12% van de Chinese restaurants, aangesloten bij recensiesite IENS, haar maaltijden ook thuis laat bezorgen. Ook het aantal Chinese restaurants waarbij het mogelijk is om online (SeatMe) te reserveren is nog laag. Slechts 12% biedt de mogelijkheid om via SeatMe te reserveren. Hieruit is te concluderen dat de Chinese restaurants meer vasthouden aan hun traditionele business model. Sushi restaurants gaan daarentegen mee met de trend en bieden wel de opties om online te reserveren en maaltijden thuis te laten bezorgen.

Aziatische koksopleiding noodzakelijk
De Aziatische restaurantsector kampt al jaren met een tekort aan goed opgeleide koks. Tot voor kort werd dit opgevangen door koks uit China te laten over komen. Door de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV), is dit veel ingewikkelder geworden. Het schaarste probleem neemt nu snel toe en is een bedreiging voor deze sector. Om Nederlandse koks in te kunnen zetten zullen zij eerst omgeschoold moeten worden. Hoewel de Aziatische horeca ruim 10% beslaat van de totale horeca-aanbod in Nederland, is er geen vakgerichte opleiding vanuit het onderwijs. Inmiddels zijn er initiatieven ontstaan om Aziatische koksopleidingen en cursussen aan te bieden via verschillende ROC’s.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Koningin Máxima steekt horeca een hart onder de riem

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan twee horecagelegenheden in Amsterdam. Het bezoek vond plaats in het kader van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). De uitbraak van het coronavirus heeft voor de horecabranche geresulteerd ...

Economie Coronacrisis
Rabobank: Nederlandse economie krimpt dit jaar harder dan in 2009 

Aangenomen dat de coronabeperkende maatregelen pas vanaf 1 juni worden versoepeld, krimpt de Nederlandse economie dit jaar naar verwachting met 5 procent. Daarbij raakt de coronacrisis veel sectoren bijzonder hard, zoals de horeca, de landbouw, de industrie en delen van de zakelijke dienstverlening....

81 winnende bieren na zesde Dutch Beer Challenge

Op woensdag 11 maart 2020 vond in Rotterdam de zesde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ plaats. 91 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk 400 bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Vanwege de corona-crisis vond de prijsuitreiking dit jaar plaats via ...

Coronacrisis
30ml Nachtegaalstraat speelt in op het Paasfeest thuis

Op 1e en 2e Paasdag bezorgt 30ml Nachtegaalstraat een rijkelijk gevulde ontbijtbox bomvol verse producten aan huis. In een tijd waarin iedereen het Paasfeest ‘gedwongen’ thuis viert en het bezoeken van de supermarkt een uitdaging is, is dit de oplossing voor een luxe Paasontbijt zonder z...

KHN Coronacrisis
KHN: reparatie NOW en demping Wab-effecten dringend noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) signaleert dat de NOW-regeling op belangrijke onderdelen tekortschiet. Afgelopen maandag opende het UVW het NOW-loket. Door de afbakening van het omzetverlies en de fixatie van de vergoeding loonsom sv op uitsluitend januari 2020, worden schrijnende effecten zichtb...

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: