Aziatische restaurants profiteren van crisis

31 juli 2014
Aziatische restaurants profiteren van crisis

De totale restaurantsector zag de afgelopen 5 jaar de gemiddelde besteding flink dalen (-21%). Bij de Chinees-Indische restaurants steeg daarentegen de gemiddelde besteding met 12%. Ook het aantal
bezoekers neemt bij de Aziatische restaurants weer sneller toe na het dieptepunt in 2009.

*Lagere gemiddelde besteding*
In de restaurantsector als geheel bleef het aantal bezoekers gelijk aan 2009. De Chinees-Indische restaurants noteerde in diezelfde periode een stijging (+5%). De lagere gemiddelde besteding bij het Aziatisch restaurants lijkt er voor te zorgen dat juist deze restaurantbedrijven profiteren van de crisis. Dit en nog meer blijkt uit het onderzoek naar de Aziatische restaurantmarkt door Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.

*Japanse sushirestaurants op hoogtepunt?*
Met een stijging in het aanbod van maar liefst 124% zijn de Japanse restaurants de grootste stijger over de afgelopen 5 jaar binnen de Aziatische restaurants. We zien echter dat de groei snel terugloopt en het lijkt er op dat deze zich stabiliseert. Zo steeg het aanbod in 2011 en 2012 nog met respectievelijk 29% en 20%. In 2013 was deze groei nog maar 9%. Zo lijkt het er op dat de All-You-Can-Eat sushi trend op haar hoogtepunt zit.

"*MEER LEZEN OVER AZIATISCHE RESTAURANTS? KLIK HIER!*":http://www.derestaurantkrant.nl/?q=aziatisch&x=zoeken

*Chinese restaurants traditioneel*
Uit onderzoek blijkt dat slechts 12% van de Chinese restaurants, aangesloten bij recensiesite IENS, haar maaltijden ook thuis laat bezorgen. Ook het aantal Chinese restaurants waarbij het mogelijk is om online (SeatMe) te reserveren is nog laag. Slechts 12% biedt de mogelijkheid om via SeatMe te reserveren. Hieruit is te concluderen dat de Chinese restaurants meer vasthouden aan hun traditionele business model. Sushi restaurants gaan daarentegen mee met de trend en bieden wel de opties om online te reserveren en maaltijden thuis te laten bezorgen.

*Aziatische koksopleiding noodzakelijk*
De Aziatische restaurantsector kampt al jaren met een tekort aan goed opgeleide koks. Tot voor kort werd dit opgevangen door koks uit China te laten over komen. Door de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV), is dit veel ingewikkelder geworden. Het schaarste probleem neemt nu snel toe en is een bedreiging voor deze sector. Om Nederlandse koks in te kunnen zetten zullen zij eerst omgeschoold moeten worden. Hoewel de Aziatische horeca ruim 10% beslaat van de totale horeca-aanbod in Nederland, is er geen vakgerichte opleiding vanuit het onderwijs. Inmiddels zijn er initiatieven ontstaan om Aziatische koksopleidingen en cursussen aan te bieden via verschillende ROC’s.

Overig nieuws