Aziatische horeca luidt noodklok: nijpend tekort bekwame koks

7 januari 2019 | Thijs Jacobs

Er dreigt een enorm tekort aan vakbekwame koks in de Aziatische horeca. Vereniging Chinese Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) luidt daarom de noodklok en roept de overheid op om spoedig nieuwe afspraken te maken met de sector die het mogelijk maken in de komende jaren de nodige koks uit Azië aan te trekken. Zonder voldoende vakbekwame koks kan de sector niet aan de culinaire verwachtingen voldoen die gasten van de Aziatische horeca hebben.

Andere aanpak vereist

In de afgelopen jaren hanteerde de overheid een jaarlijks quotum: een maximum aantal koks die in Azië konden worden gerekruteerd.  Dit quotum is inmiddels echter volstrekt onvoldoende om de vacatures op te vullen. VCHO pleit daarom voor een verhoging van het huidige quotum van 1.000 naar 3.000 koks en stelt een nieuwe regeling voor zonder quotum die moet ingaan op 1 oktober 2019. VCHO directeur Liping Lin: “De koks kunnen dan 4 jaar hun specialistische kennis inbrengen en dan weer teruggaan naar het land van herkomst. Van arbeidsmigratie is dus geen sprake. Deze aanpak geeft de sector de nodige zekerheid en vermindert het de administratieve lasten.

CINOP: aanleren van specialistische kennis vrijwel niet mogelijk

Opleiding van koks in Nederland tot Aziatische specialiteitenkok is in de praktijk onmogelijk gebleken. Dit wordt nog eens bevestigd door een onderzoek van CINOP dat in opdracht van het ministerie van SWZ in 2018 is uitgevoerd. CINOP concludeert dat de zeer specialistische kennis en kunde van keukenfuncties niveau 4-5-6 in de Aziatische keukens door de bestaande Nederlandse opleidingen niet kan worden aangeleerd. “De sector investeert zelf veel tijd en geld in opleidingen on-the-job. Tussen 2014-2018 zijn 3.500 mensen opgeleid in de Aziatische keuken. Ook is er aan ruim 2.400 Nederlandse en EU-koks een dienstverband aangeboden. Ondanks al deze inspanningen levert dit geen specialiteitenkoks op van het niveau dat nodig is voor de Aziatische keuken”, aldus Liping Lin.

Verhoging quotum en nieuwe regeling

VCHO wil op korte termijn verhoging van het huidige quotum naar 3.000 specialiteitenkoks. Het ministerie van SWZ heeft het huidige quotum echter op 1.000 gesteld. Er zijn nu 1.800 specialiteitenkoks in de Aziatische horeca aan het werk met een GVVA-vergunning. Voor 1 oktober 2019 zullen deze vrijwel allemaal verlenging aanvragen. Daarnaast zijn er direct 1.200 extra vakbekwame koks nodig voor vervanging en voor oprichting van nieuwe bedrijven. Volgens VCHO is er een aantoonbare vraag van 3.000 specialiteitenkoks.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: