Aziatische horeca luidt noodklok: nijpend tekort bekwame koks

7 januari 2019 | Thijs Jacobs

Er dreigt een enorm tekort aan vakbekwame koks in de Aziatische horeca. Vereniging Chinese Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) luidt daarom de noodklok en roept de overheid op om spoedig nieuwe afspraken te maken met de sector die het mogelijk maken in de komende jaren de nodige koks uit Azië aan te trekken. Zonder voldoende vakbekwame koks kan de sector niet aan de culinaire verwachtingen voldoen die gasten van de Aziatische horeca hebben.

Andere aanpak vereist

In de afgelopen jaren hanteerde de overheid een jaarlijks quotum: een maximum aantal koks die in Azië konden worden gerekruteerd.  Dit quotum is inmiddels echter volstrekt onvoldoende om de vacatures op te vullen. VCHO pleit daarom voor een verhoging van het huidige quotum van 1.000 naar 3.000 koks en stelt een nieuwe regeling voor zonder quotum die moet ingaan op 1 oktober 2019. VCHO directeur Liping Lin: “De koks kunnen dan 4 jaar hun specialistische kennis inbrengen en dan weer teruggaan naar het land van herkomst. Van arbeidsmigratie is dus geen sprake. Deze aanpak geeft de sector de nodige zekerheid en vermindert het de administratieve lasten.

CINOP: aanleren van specialistische kennis vrijwel niet mogelijk

Opleiding van koks in Nederland tot Aziatische specialiteitenkok is in de praktijk onmogelijk gebleken. Dit wordt nog eens bevestigd door een onderzoek van CINOP dat in opdracht van het ministerie van SWZ in 2018 is uitgevoerd. CINOP concludeert dat de zeer specialistische kennis en kunde van keukenfuncties niveau 4-5-6 in de Aziatische keukens door de bestaande Nederlandse opleidingen niet kan worden aangeleerd. “De sector investeert zelf veel tijd en geld in opleidingen on-the-job. Tussen 2014-2018 zijn 3.500 mensen opgeleid in de Aziatische keuken. Ook is er aan ruim 2.400 Nederlandse en EU-koks een dienstverband aangeboden. Ondanks al deze inspanningen levert dit geen specialiteitenkoks op van het niveau dat nodig is voor de Aziatische keuken”, aldus Liping Lin.

Verhoging quotum en nieuwe regeling

VCHO wil op korte termijn verhoging van het huidige quotum naar 3.000 specialiteitenkoks. Het ministerie van SWZ heeft het huidige quotum echter op 1.000 gesteld. Er zijn nu 1.800 specialiteitenkoks in de Aziatische horeca aan het werk met een GVVA-vergunning. Voor 1 oktober 2019 zullen deze vrijwel allemaal verlenging aanvragen. Daarnaast zijn er direct 1.200 extra vakbekwame koks nodig voor vervanging en voor oprichting van nieuwe bedrijven. Volgens VCHO is er een aantoonbare vraag van 3.000 specialiteitenkoks.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: “Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag”

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

Column David Bakker
Column: bezorgen is de toekomst!

De bezorgomzet binnen de totale foodmarkt is in vijf jaar verviervoudigd, van 975,5 miljoen in 2014 tot een verwachte omzet van 4 miljard euro in 2019. Met die cijfers opende het Food Institute Service Nederland (FSIN) twee weken geleden de Horecava 2019. Eerder in december schatte het FSIN al dat d...

Achtergronden Culinair
Cuisine on tour voor vierde jaar op rij partner Vrienden van Amstel LIVE

De grootste Amstelkroeg van Nederland is weer open. Op donderdag 17 januari is de 21e editie van de Vrienden van Amstel LIVE van start gegaan. Gedurende 11 showavonden bezoeken meer dan 145.000 gasten een volledig uitverkocht Vrienden van Amstel LIVE In Ahoy Rotterdam. Culinaire invulling Trot...

Culinair Michelin
Eerste Nederlandse vrouwelijke sterrenchef, Ida Kleijnen, overleden

Ida Kleijnen is dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden in Lanaken. Zij was de eerste Nederlandse vrouw met een Michelinster. In 1983 kookte ze een ster als chef-kok van restaurant De Lindenhorst in Valkenburg, Limburg. Zij toverde het pension om in een toprestaurant en had zelf nooit een koksopleid...

Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: