Aspergeseizoen 2016 is geopend

14 april 2016 |
Aspergeseizoen 2016 is geopend

Op het ss Rotterdam is vanmiddag het nationale aspergeseizoen 2016 voor geopend verklaard. Onder toeziend oog van
culinair en aspergeminnend Nederland is de aspergeambassadeur 2016 onthuld. Tweesterrenchefkok François Geurds is door het Nederlands asperge centrum benoemd tot aspergeambassadeur 2016. De opening is afgesloten met een walking dinner, waarbij enkele chef-koks diverse overheerlijke en verrassende aspergegerechten serveerden.

Proef de lente! Met de stroom mee
Alweer voor de vijftiende keer werd, geheel volgens traditie op de tweede donderdag van april, het nationale aspergeseizoen officieel geopend met de benoeming van de aspergeambassadeur, aan wie ook de oorkonde en het eerste kistje asperges zijn overhandigd. De opening vond plaats op het ss Rotterdam, het stoomschip dat ruim 40 jaar de wereldzeeën heeft bevaren. Sinds 2008 heeft het ss Rotterdam een definitieve ligplaats in de Maashaven, op de kop van Katendrecht, met een werelds uitzicht op de Maas en de skyline van Rotterdam. Met het thema Proef de lente! Met de stroom mee, onderdeel van de nationale aspergecampagne Proef de lente! van het Nederlands asperge centrum, wordt verwezen naar de reis vanuit de bakermat van de Nederlandse asperges naar Rotterdam. Maar liefst 95 procent van alle Nederlandse asperges komt uit zuidelijk Nederland, al worden er ook in de rest van het land steeds meer asperges geteeld. De Maas vormt de verbinding tussen het aspergegebied en Rotterdam.

Officiële opening
Richard Wilms, directeur van het Nederlands asperge centrum, vertelt: ‘Eindelijk is vandaag de nationale opening van het aspergeseizoen 2016. Wekenlang wordt er in de pers al geschreven over eerdere regionale en business-openingen van het aspergeseizoen. Maar het échte officiële seizoen begint natuurlijk pas vandaag! De nationale opening is bedoeld om het grote publiek, de mensen in het land, te laten weten dat het seizoen is begonnen en dat de asperges volop verkrijgbaar zijn.

Aspergeambassadeur
François Geurds enthousiast over de rol als Aspergeambassadeur. François Geurds behoort met twee sterrenrestaurants, FG Restaurant* & FG Food Labs, in de haute cuisine tot de absolute top. Niemand zo vergevorderd op gebied van smaak als hij. Als enige chef in Nederland beschikt hij over een eigen smaaklaboratorium. De delicate smaak van witte asperges maakt deze meesterkok tot een groot fan. "Ik ben vereerd dat ik ben verkozen tot de Aspergeambassadeur van 2016. Deze rol zal ik met verve vervullen. Tot het einde van het seizoen serveer ik in FG Restaurant een Ambassadeurslunch: een viergangenmenu met het witte goud in de hoofdrol. Je kunt zoveel kanten op met deze superieure groente."

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: