Amsterdam gaat strijd aan tegen crimineel geld in de horeca

7 november 2018 | Thijs Jacobs

De gemeente Amsterdam heeft samen met andere overheidsinstanties een manier gevonden om crimineel geld te weren uit de horeca. De rechter heeft ingestemd met 'omkering van de bewijslast', waardoor ondernemers aan moeten tonen dat hun kapitaal legitiem is.

Dit was eerder niet het geval, eerder konden vergunningen pas geweigerd worden wanneer de gemeente aan kon tonen dat het geld 'fout' was. De gemeente, politie, Openbaar Ministerie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Financial Intelligence Unit hebben het gezamenlijke project IJgeld ontwikkeld. Ze kunnen met dit instrument de ondernemer vragen om aan te tonen dat het kapitaal op legitieme wijze is verkregen. De universiteiten van Tilburg en Harvard hebben het project begeleid.

Niet legaal?

De bestuursrechter heeft de gemeente in een eerste zaak toegestaan om de exploitatievergunning niet te verlenen aan een Syriër die met onderhands geleend geld fastfoodrestaurant Bread and Salt had gestart. De leningen waren afkomstig van een man uit Saoedi-Arabië. De ondernemer kon onvoldoende gegevens onverhandigen, waaruit zou blijken dat het geld legaal was verkregen. De horecazaak zal nu naar alle waarschijnlijkheid afstevenen op een faillissement.

Inmiddels zijn er meer gevallen bekend, waarbij de legaliteit van onderhandse leningen volgens de rechter onvoldoende kon worden bewezen. Van de ongeveer vierduizend horecazaken in Amsterdam blijkt ongeveer de helft (gedeeltelijk) gefinancierd te zijn met onderhandse leningen, zo lezen we in Het Parool. Of er in gevallen sprake is van 'fout' geld, is nog onduidelijk.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Interview Longread
Etiquette bij netwerkborrels: Netwerken is net werken

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we de Kerst-, nieuwjaars- en netwerkborrel. Binnen de horeca zijn daar ook aardig wat valkuilen, zo blijkt. Zowel voor de gast als voor het horecapersoneel! De...

Culinair
Restaurant ‘t Kalkoentje Rhenen viert 30-jarig bestaan

Restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen bestaat 30 jaar en viert dat met een speciaal jubileummenu waarin toppers uit de afgelopen 30 jaar. Het restaurant van chef-eigenaar Nico Klaver is tevens geïnaugureerd als lid van restaurantvereniging Euro-Toques Nederland. Het jubileum werd op 8 novemb...

Blog
Blog URBN FOLKS: het team klaarstomen

De RestaurantKrant volgt de ervaringen van ondernemer Martijn van den Hurk en gastoloog Jeannine Sok uit Nijmegen. Maandelijks plaatsen we een blog over de ontwikkelingen en hun ervaringen, ze houden jou op de hoogte van de opening van een nieuw merk in Nijmegen tegenover het station - URBN FOLKS. ...

Amsterdam Culinair
Nieuw: private dining bij MOMO

Als pionier van de high-end Aziatische cuisine in Amsterdam lanceert Yossi Eliyahoo, oprichter en eigenaar van THE ENTOURAGE GROUP, het nieuwe exclusieve private dining concept van MOMO Restaurant, Bar & Lounge na een decennium van ongeëvenaarde service en design. Met de lancering van deze ...

Franchise Friendly Concepts sluit zich aan bij NLVVM

Franchise Friendly Concepts – de onderneming die de ketens Kwalitaria en Délifrance in beheer heeft – sluit zich aan bij de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers. Sinds 2014 bundelen de grootste namen binnen deze branche hun krachten en streven naar een strak georganiseerde...

Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: