'Als de chef niet Italiaans is, dan is het geen Italiaans restaurant'

6 januari 2020 | redactie

Met de zon in je gezicht genieten van de Italiaanse keuken. Wie wil dat nou niet tijdens deze koude dagen? Last van heimwee? Dan hebben we goed nieuws voor je. Bij Myscha en Giuseppe van Mamma Peppino in Alkmaar kun je genieten van de traditionele Italiaanse keuken zoals je nergens anders kan. Zo ben je voor een avond weer terug in Italië.

Als klein jongetje stond Giuseppe Peppino altijd al bij zijn moeder in de keuken om te kijken wat ze aan het maken was. “Het was eigenlijk altijd al een droom van mij om een restaurant te beginnen”, zegt Giuseppe. “Toen ik nog in Italië werkte, had ik een eigen club. In de zomer werkte ik in een vakantiedorp en was ik verantwoordelijk voor de restaurants die daar waren. Toen ik met Myscha, mijn vrouw, naar Nederland kwam, liepen we door Alkmaar toen we een bord zagen dat deze ruimte te huur was. Dus ik zei tegen Myscha dat ze moest bellen. Nadat we met de eigenaar hadden gesproken, konden we eigenlijk al heel snel beginnen aan dit avontuur.”

Al zeven jaar 'in business'

Inmiddels is het alweer zeven jaar geleden dat Myscha en Giuseppe Mamma Peppino hebben opgericht. De naam is een eerbetoon aan de moeder van Giuseppe. “Als mensen bij ons komen eten dan willen we dat ze kunnen genieten van het eten, alsof ze bij mamma Peppino in de keuken staan.”

Er kunnen 10.000 Italiaanse restaurants zijn, maar als de chef niet Italiaans is, dan is het geen echt Italiaans restaurant

Het ene restaurant is de andere niet

Wat bij Mamma Peppino anders is dan bij andere Italiaanse restaurants? Dat zij niet werken met een vaste menukaart. Elke dag zetten ze iets anders op tafel. Alle gerechten worden met verse ingrediënten bereid en veel hiervan zijn ook plantaardig.

Naast het gegeven dat er geen vaste menukaart is bij Mamma Peppino, houden zij zich wel aan de traditionele Italiaanse keuken. “Italiaanse recepten én echte Italiaanse producten”, zegt Myscha. “Wij zullen hier bijvoorbeeld nooit een cappuccino na het eten voor de gasten inschenken. In Italië is dat namelijk een ochtenddrankje.” Er zijn in de loop van de jaren steeds meer horecagelegenheden bijgekomen. “Er kunnen 10.000 Italiaanse restaurants zijn, maar als de chef niet Italiaans is, dan is het geen echt Italiaans restaurant.”

“Goed eten wordt gemaakt met de beste ingrediënten”, zegt Giuseppe. Bij Mamma Peppino wordt er dan ook bewust gekozen om hun ingrediënten uit Italië te importeren. Er is niets aangepast. “In Nederland wordt er bijvoorbeeld vaak room door de spaghetti gedaan, dat doen wij niet. Dat hoort niet in de Italiaanse keuken.”

Eten bij Mamma Peppino

“De laatste tijd gaan we ons steeds meer richten op veganisten. Daar hebben we ook een speciaal menu voor en dat willen we nog meer gaan uitbreiden. Voor de veganistische recepten hebben wij een menu en dat willen we dan om de twee tot drie weken wisselen. Maar naast veganisme zijn wij heel bewust bezig met bepaalde dieetwensen van onze gasten. Aan de telefoon vraag ik bijvoorbeeld of iemand nog een bepaalde allergie heeft waar we rekening mee moeten houden. Wij zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in glutenvrije diëten. Peppino ’s dochter heeft namelijk een glutenallergie. Hij is dus gewend om zo te koken.”

Zelfs in Italië eet je vaak niet helemaal Italiaans

Italiaanse keuken

“Vaak komen er ook gasten naar ons restaurant die helemaal enthousiast zijn over hun vakantie naar Italië en het eten dat ze daar hebben gehad. Ze vragen ons dan of wij het net zo kunnen maken. Maar dat is onmogelijk. Iedere kok geeft een gerecht iets van zichzelf mee”, zegt Giuseppe. “Daarnaast eet je, zelfs als je op vakantie bent in Italië, niet écht Italiaans. Vaak is dat al aangepast aan de toeristen.” Daarom vinden Myscha en Giuseppe het zo belangrijk dat zij de regels van de Italiaans keuken volgen. Namelijk: gezond, smakelijk en vooral vermakelijk eten.

Over de ondernemers:

Myscha (57) & Giuseppe (68) begonnen in april 2012 aan hun avontuur van Mamma Peppino. Nu, zeven jaar later, zijn ze blij dat ze deze stap gezet hebben. “We willen onze gasten kennis laten maken met de traditionele Italiaanse keuken.” Mamma Peppino is een restaurant wat de sfeer heeft van een woonkamer. “Gasten ervaren hier de Italiaanse sfeer.”

Mamma Peppino in cijfers:

Opgericht: april 2012
Zitplaatsen: 28
Personeelsleden: 5
Goedkoopste menu: €15
Duurste menu: €29,50

 

Auteur: Sterre Radstaak. Dit interview is geschreven door studenten van ROC Midden Nederland (Media, ICT & Design college). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.      

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: