Alles over de opbouw van loonkosten

16 augustus 2018 | Thijs Jacobs

De bezetting in de horeca verandert. Waar vroeger duidelijk een lunchpiek tussen half een en half twee was, komen de gasten tegenwoordig de hele dag over de vloer. Daarom is er een spreiding van personele bezetting nodig, liefst gebaseerd op kennis over de bezetting van je zaak. Technologische hulpmiddelen bieden uitkomst, ook bij berekening van bijvoorbeeld premies.

Via het kassasysteem kunnen personeelsleden inklokken, zodat de uren goed geregistreerd worden. Personeelskosten beslaan binnen de horeca, en daarbuiten, een aanzienlijk deel van de totale kosten, dus het is raadzaam tijdig bij te sturen. Succesvolle ondernemers doen dat, ondernemers die het lastig hebben doen er goed aan om eens in de personeelskosten te duiken. De loonkosten zijn wettelijk gezien opgebouwd uit een aantal componenten.

Wat is loon?

 - Geld. Contant of via de bank

 - Vergoeding of juist inhouding voor gebruik van laptop, telefoon of tablet

 - Vergoeding of juist inhouding voor huisvesting. Dit mag maximaal 25 procent zijn van het minimumloon

 - Vergoeding of inhouding voor opleiding en training

 - Reiskostenvergoeding

Houd je aan het wettelijk minimumloon

Je moet je werknemer minstens het wettelijk minimumloon of minimumjeugdloon betalen. Het minimumloon geldt voor werknemers vanaf 23 jaar. Voor werknemers tussen de 15 en 23 jaar geldt het minimumjeugdloon. De komende jaren gaat het minimumjeugdloon in stappen omhoog, zodat werknemers vanaf 21 jaar het minimumloon gaan verdienen. Ieder half jaar worden de lonen aangepast. Dat gebeurt op 1 januari en 1 juli.

Hoe zijn loonkosten opgebouwd?

Naast het basisloon ben je als ondernemer verplicht een jaarlijks bedrag aan vakantiegeld uit te betalen. Daarnaast betaal je verplicht een aantal premies. Let op: als je het loon later betaalt dan afgesproken - terwijl het je eigen schuld is – dan heeft de werknemer recht op een loonsverhoging. Het wettelijk minimumloon moet altijd per bank betaald worden, de rest mag in natura of contant. De drie belangrijkste verplichtingen zetten we hieronder op een rijtje:

1. Loonkosten

Het maakt niet uit of je een uurloon, dagloon of maandloon hanteert voor de werknemer, het bedrag moet altijd minimaal gelijk zijn aan het actuele wettelijke minimumloon. Daarboven kun je uiteraard zelf het loon (salaris) bepalen in samenspraak met de werknemer. Het bieden van een marktconform salaris is altijd aan te raden, want: ‘when you pay peanuts, you get monkeys’.

2. Vakantiegeld

Naast het loon ben je ook wettelijk verplicht om vakantiegeld uit te keren. De officiële term is vakantietoeslag. Het gaat hierbij om minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris. Dit bedrag moet je ieder jaar uitbetalen voor 1 juli of gespreid, als onderdeel van het loon. In dat geval moet dit wel duidelijk vermeld worden op de loonstrook.

3. Premies

Als werkgever ben je ook verplicht om een aantal premies af te dragen voor je personeel. Het gaat dan om:

 - Loonbelasting

 - Premie volksverzekeringen (AOW, Anw en Wlz)

 - Premies werknemersverzekeringen (WW, WAO, WIA en ZW)

 - Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Deze premies zijn afhankelijk van het loon. Als je loonheffingen gaat berekenen, moet je daarnaast ook weten wat je aan loon in natura aan je werknemers geeft. Je kunt hierbij denken aan cadeaus, abonnementen, eten, kleding, et cetera.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: