Alcoholvrij: Deze bieren zijn (on)geschikt

28 februari 2020 | David Bakker

Alcoholvrij bier is verankerd in het Nederlandse horecalandschap. De vereniging van Nederlandse Brouwers publiceerde eind februari dat de consumptie van alcoholvrij bier in de horeca in 2019 met ruim 24 procent is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Internationaal biersommelier Richard Moerkerk zet 9 type bieren op een rij en verklaart waarom ze zich wel of juist niet goed lenen voor de 0.0-markt. 

Pilsener

“Een goede alcoholvrije pilsener maken is ontzettend moeilijk, maar essentieel in het assortiment. Pilsener heeft nog altijd een marktaandeel van tussen de zeventig en de tachtig procent, ondanks de populariteit van de speciaalbieren, ook in het alcoholvrije- en alcoholarme segment. Alcohol is een smaakdrager en pils is een toegankelijke dorstlesser, met een lage smaakintensiteit. Haal je de alcohol eruit, dan onttrek je een groot deel van de smaak. De grote brouwers hebben er jaren over gedaan om een kwalitatief, lekkere alcoholvrije pilsener te maken. Dat is nu gelukt.”
Serveer temperatuur: 3 – 8 graden Celsius

Indian Pale Ale (IPA)

“De meeste IPA’s hebben een stevig ‘hoppig’ karakter. Vruchten, vruchtensappen of puree kunnen worden toegevoegd, maar het fruitige karakter van de IPA komt van de hop. Indian Pale Ale is een karaktervol bier met een hoge smaakintensiteit. Als de alcohol wordt onttrokken, kan de brouwer spelen met andere smaakvolle elementen die het bier bezit, waardoor het karakter van de IPA behouden blijft. Het is de reden waarom IPA populair is bij zowel brouwer als consument in het alcoholvrije segment.”
Serveertemperatuur: 6-10 graden Celsius

Weizen

“Weizen wordt gemaakt van minimaal 50 procent tarwemout en geeft het bier daardoor een vollere body mee. Weizen leent zich goed voor een 0.0-versie. Alcoholvrije Weizens doen het goed op het terras. Ik verwacht dat dit zomerseizoen de Weizen-bieren het goed gaan doen. Het is een ‘doordrinker’ die toch voorzien is van een uitgesproken smaak en body. Een mooie mix.”
Serveertemperatuur 6-8 graden Celsius.

Wit

“Daar liggen kansen. In tegenstelling tot Weizen is witbier niet beperkt in zijn ingrediënten. Alle kruiden en fruitsoorten (vaak citrusvruchten of sinaasappel) mogen gebruikt worden. Dat maakt witbier goed geschikt als alcoholvrij bier: het heeft karakter. Ik heb nog niet veel 0.0 in de horeca ontdekt. Vooral voor het terrasseizoen is het denk ik een aanwinst op je bierkaart. Vanwege het feit dat de brouwers vrij zijn in hun keuzes voor verschillende soorten fruit en kruiden, zorgt het voor creativiteit.”
Serveertemperatuur: 3-4 graden Celsius

Tripel

“Voor de tripel voorzie ik minder kans van slagen op de 0.0-markt dan de andere behandelde bieren. En als het echt loskomt, dan gaat dat denk ik nog een tijdje duren. Tripel is gemaakt voor de liefhebber en die houdt wel conservatief vast aan de kernwaarden van een tripel: een zwaar blondkleurig bier, hoog op alcohol. Onttrek je de alcohol (vanwege het hoge percentage ook een dominante smaakdrager) dan verliest het een groot deel van zijn uitgesproken smaak. De consument is denk ik nog niet klaar voor een 0.0-variant.”
Serveertemperatuur: 6-10 graden Celsius

Blond

“De ‘normale’ blond bieren zie ik echter wel groeien in het 0.0 segment. In tegenstelling tot de tripel heeft blond bier vaak een alcoholpercentage tussen de zes en zeven procent. Veel brouwers brengen al een 0.0 variant op de markt en zij zien dus ook kansen. Blond bier heeft vaak een wat fruitig karakter met een zoetje en een bittertje. Toegankelijk, in balans, maar ook karaktervol. Daarnaast is het een herkenbare biersoort bij het grote publiek.”
Serveertemperatuur: 4-7 graden Celsius

Bock

“Bockbier heeft een hoge smaakintensiteit. Vaak wordt er gebruik gemaakt van geroosterd mout en zijn de hopbitters op de achtergrond aanwezig. Ook kan je tonen van chocolade of karamel terugvinden in het glas. Bockbier heeft vaak een zoet karakter. Voor zowel de lentebock als de herfstbock zie ik kansen binnen het alcoholvrije segment. Bockbier heeft een alcoholpercentage van tussen de zes en zeven procent én een zoet karakter. Daarom is het geschikt voor de 0.0-markt.”
Serveertemperatuur: 6-10 graden Celsius

Stout en Porter

“Deze twee typische Britse bieren zijn puur weggelegd voor de liefhebber en heeft nog niet echt een groot marktaandeel in Nederland. Toch wil ik deze even belichten. Ze worden vaak gebrouwen met donkere moutsoorten. Dat zorgt voor hun typische donkere kleur en het kan een romig mondgevoel geven. Het grote publiek is denk ik nog niet klaar voor een alcoholvrije variant en ik betwijfel of dat ooit gaat gebeuren.”
Serveertemperatuur: 8-13 graden Celsius

Hoppy Refresher

“Even voor de duidelijkheid: dit is geen bier, maar een op IPA gebaseerd compleet nieuw drankje, overgevlogen vanuit de Verenigde Staten. Het heeft veel weg van bier, mede omdat er biergist in het productieproces wordt toegevoegd en omdat het op basis van hop wordt gemaakt, maar het wordt dus niet gebrouwen. Het heeft koolzuur en lijkt dus erg veel op bier, maar is het niet. Het kan het beste beschreven worden als alternatief op alcoholvrij bier.”
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Awards Culinair
Team Bocuse d’Or NL niet door naar Wereldfinale

Chef Marco van der Wijngaard (29, Restaurant ’t Amsterdammertje) en commis Yentl van Gilst (21, Restaurant De Burgemeester en Sterklas ROC van Amsterdam) hebben helaas niet de top 10 bereikt tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or. Onder begeleiding van coach en voormalig deelnemer ...

Branded Content Nice 'n Easy
''Brood dat je wilt ontdekken''

Met PUR PAIN brengt de Vlaamse Biobakkerij De Trog ambachtelijke, pure en 100% biologische broodproducten tot bij de Food professional. De bakkerij uit Ieper in België heeft zich weten uit te bouwen tot een ware trendsetter in de Belgische voedingssector. Eten verbindt mensen en culturen, broo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: