Alcoholrichtlijnen verschillen sterk per land

19 april 2016
Alcoholrichtlijnen verschillen sterk per land

Voedingsrichtlijnen zijn het internationaal gezien niet eens over alcohol. Zowel de hoeveelheid glazen als de definitie van een 'standaard'
glas lopen nogal uiteen. Een Pool mag bijvoorbeeld bijna drie keer zoveel drinken als een Nederlander. Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine beschreven de richtlijnen van 75 landen en hun definitie van een 'standaard' glas. Slechts 37 landen blijken hiervoor een definitie te hanteren.

*250 procent verschil*
De onderlinge verschillen tussen het ene 'standaard' glas en het andere 'standaard' glas lopen op tot wel 250 procent. Met alle gevolgen van dien voor de aanbevolen hoeveelheden alcohol. De WHO beschrijft een 'standaard' glas als 10 gram alcohol. In Nederland zitten de Gezondheidsraad en de Richtlijnen goede voeding op dezelfde lijn. Tien gram alcohol is de hoeveelheid alcohol die in ongeveer 250 milliliter bier (5 procent alcohol), 100 milliliter wijn (12 procent alcohol) en 35 milliliter sterke drank (35 procent alcohol) zit. Volgens de WHO mag je niet meer dan 2 glazen per dag drinken, de Nederlandse Gezondheidsraad houdt het bij maximaal 1 glas per dag.

*Standaard glas*
De helft van de landen uit het onderzoek gebruikt een andere definitie van een standaard glas. In IJsland en Groot-Brittannië is een standaard glas het kleinst en bevat dat 8 gram pure ethanol. Dit is gelijk aan 250 ml bier met 4 procent alcohol, 76 ml wijn met 13 procent alcohol en 25 ml likeur met 40 procent alcohol. Oostenrijk gaat aan kop; daar bevat een standaard glas 20 gram ethanol.

*Alcohol per dag*
In de landen die het meest terughoudend zijn, ligt de grens voor 'laag-risico gedrag' op niet meer dan 10 gram alcohol per dag. Sommige landen maken hierin nog verschil tussen mannen en vrouwen; mannen mogen dan 20 gram alcohol per dag. In Chili valt zelfs een drinker die 56 gram alcohol per dag drinkt nog steeds in de laag-risico groep.

*Weekbasis*
In Australië, Canada, Denemarken, Fiji, Frankrijk, Mexico, Nieuw Zeeland en Groot-Brittannië geeft de richtlijn de ruimte om incidenteel meer te drinken. Deze landen beschrijven alcoholgebruik vaak op weekbasis. Amerikaanse vrouwen mogen bijvoorbeeld wekelijks 98 gram alcohol (zeven glazen) drinken en mannen veertien glazen. In Frankrijk is dat respectievelijk tien en vijftien en in Polen mogen de mannen twintig glazen per week drinken. In een aantal landen, waaronder Zuid-Afrika, Australië, Grenada, Portugal, Groot-Brittannië en Nederland, geldt geen verschil tussen mannen en vrouwen.

~Christel Tuin~

Overig nieuws