Advertorial: Hoe start ik met een online kassa in mijn restaurant?

31 mei 2016
Advertorial: Hoe start ik met een online kassa in mijn restaurant?

Door de introductie van de iPad luidde Apple in 2007 een hele nieuwe golf van ontwikkelingen in. De logge PC werd voor veel doeleinden
aan de kant gezet door een handzaam formaat ‘alleskunner’, die nog intuïtief is te bedienen ook.

*Handzame devices*
Met een iPad, tablet of smartphone met touch screen heeft de gebruiker een optimale mobiele ervaring en het stelt hem in staat een snellere en betere service te verlenen, ongeacht de plaats en tijd. Het gebruik van handzame devices en app-software doet ook steeds meer zijn intrede bij restaurants. Niet zonder reden is het een geduchte concurrent voor de traditionele kassa's, die duur, log en niet gekoppeld zijn aan andere systemen zoals de administratie, reserveringssystemen of social media.

*Online kassa*
Je kunt al van een online kassa gebruikmaken met een bestaande iPad of tablet want de app is vaak gratis en het aanmaken van een online backoffice is in een handomdraai gedaan. Loopt het contract van je afrekensysteem binnenkort af en wil je je oriënteren op een nieuwe wereld van plug & pay-kassa? Er staan in de Google Play Store en iTunes een breed scala aan kassa-apps, die je makkelijk kunt downloaden en uitproberen. Of deze programma’s bruikbaar zijn voor je situatie, hangt af van een aantal factoren. Hier is waar je op moet letten:

*Is de aanbieder een Nederlands bedrijf?*
Wij spreken toch dezelfde taal. Dat geldt voor de schermen van het programma maar ook voor de helpdesk en bovendien zijn je financiële gegevens in eigen land opgeslagen waar het Nederlands recht geldt.

*Proefperiode en daarna?*
Het is leuk om een kassa een tijdje aan de tand te voelen, maar leef je ook in in wat het moet gaan kosten. Het loont de moeite om voor een systeem te kiezen dat voordelig is uit te breiden, waarbij betaald wordt naar gebruik in plaats van per licentie.

*Beschikt de software over een online backoffice?*
Dit lijkt een overbodige vraag. Het geregeld invoeren van menu’s en voorraden is heel wat makkelijker als het op een desktop kan. Bovendien kun je de omzet van de dag op kantoor of thuis bekijken, in plaats vanachter de tablet op de balie.

*Kan ik koppelen met mijn bestaande pinterminal?*
Veel kassa-apps zijn handig in het opnemen van bestellingen maar het wordt pas echt handig als elke bestelling daadwerkelijk kan worden afgeboekt in de administratie. Dat scheel je of je boekhouder weer veel werk.

*Kan ik terecht bij een helpdesk die mij telefonisch te woord staat?*
De helpdesk zorgt ervoor dat je bij vragen door kan met de installatie of ,als er problemen zijn, dat deze worden opgelost. Sommige leveranciers ontvangen liever alleen mail maar als je iemand live wil spreken wordt dat lastig. Let hier op.

*Is het afrekensysteem betrouwbaar (Keurmerk BAS)?*
Betrouwbaar Afrekensystemen is een Nederlands keurmerk dat zich hard maakt voor betrouwbare verwerking van bestellingen naar de Belastingdienst en juiste betalingen door de consument.

*Kan ik de kassa koppelen met mijn administratie?*
Eén van de grootste besparingen op de kosten en snelheid van een kassasysteem is de koppeling met de administratie. Bonnentjes tellen aan het einde van de dag behoort hiermee tot het verleden en ook weet je bijna real-time wat de omzet is in je zaak. Per product zelfs en per werknemer.

*Cashr*
Met kassaleverancier "Cashr":http://www.cashr.nl/ ben je verzekerd van een betrouwbaar afrekensysteem. Het keurmerk zorgt ervoor dat de leverancier getoetst wordt aan een lange checklist van eisen. Bovendien weet de Belastingdienst dat er geen onrechtmatige handelingen verricht worden in je zaak en zal deze instantie daar bij de controle rekening mee houden. Het systeem zorgt er ook voor dat de software vrij is van malware en spyware. En omdat er financiële gegevens worden opgeslagen op webservers in de cloud, wordt er extra gecontroleerd op de veiligheid van de achterliggende systemen. Cashr is made by Reeleezee, het eerste Nederlandse online boekhoudpakket ter wereld.



Overig nieuws