67 Michelinsterren in Baden-Württemberg

8 oktober 2014 |
67 Michelinsterren in Baden-W√ľrttemberg

Baden-W√ľrttemberg is met 67 Michelinsterren ook dit jaar het Bundesland met de meeste sterrenkoks. In de zuidwesthoek van deze deelstaat ligt het
Zwarte Woud en dit wordt ook wel de 'Geniesserecke' van Duitsland genoemd. Hier mochten maar liefst 26 restaurants 33 Michelinsterren verdelen.

Edele wijnen
Vorig jaar waren er nog 28 sterren voor 22 restaurants. De Gault-Millau-gids kende hier ook nog eens punten toe aan 124 restaurants. In het Zwarte Woud is het dubbel genieten, want de mooie gerechten smaken nog beter met de edele wijnen die uit de regio afkomstig zijn. Evenals het mineraalwater en het bier worden deze tot ver over de grenzen van het Schwarzwald geroemd. Rondom het culinaire thema zijn enkele bijzondere arrangementen ontwikkeld.

Karlsruhe: jongste sterrenkok van Duitsland
Met zijn 24 jaar is Sören Anders de grote belofte van de Duitse keuken. Hij heeft met zijn restaurant 'Anders auf dem Turmberg' als jongste kok van Duitsland een Michelinster bemachtigd en ook 12 punten in de Gault-Millau-gids. Vanaf 28 november serveert hij zijn viergangenmenu samen met internationale showacts, adembenemende acrobatiek en komedie. Hij verplaatst zijn keuken naar de Karlsruher Messplatz en ontvangt in een nostalgische spiegeltent, onder de noemer 'Crazy Palace - Dinnershow mal Anders', diverse winnaars van het internationale circusfestival van Monte Carlo en de bekende Laura von Bogard. De toeristische dienst van Karlsruhe biedt een compleet dinnershow-arrangement aan. In het pakket is onder meer de shuttle per luxe Hummer-SUV van hotel naar de dinnershow inbegrepen.
Meer info: www.karlsruhe-tourismus.de/buchen/pauschalen/crazy-palace
Freudenstadt: culinair genieten in de natuur
De lekkere wijnen, Schwarzw√§lder Kirschtorten en stevige vespers (middageten met specialiteiten uit het Zwarte Woud) vormen het gastronomische uithangbord van Freudenstadt. Rondom het grootste marktplein van Duitsland zijn diverse restaurants waar men terecht kan voor deze lekkernijen. Caf√© Pause biedt af en toe cursussen aan hoe je de echte Schwarzw√§lder Kirschtorten zelf kunt maken. Ook buiten de stad is het, vergezeld van de bijzonder uitzichten en gezonde berglucht, genieten van al het lekkers uit de regio. Zo is er een 10 kilometer lange boswandeling uitgezet die voorbij meerdere restaurants voert. Aan het eind van de tocht heeft men genoten van een compleet vijfgangenmenu inclusief regionale wijnen en bieren. In de herfst staat tijdens de culinaire wandeling 'K√ľrbis-Tour mit Biss' vooral pompoen op het menu. De koks laten je behalve van pompoensoep ook van diverse andere pompoengerechten genieten. De tocht begint op het marktplein, voert door de omringende natuur van Freudenstadt en eindigt op de Kienberg. http://www.ferien-in-freudenstadt.de/de/Home
Baiersbronn: wandelen in een culinaire hemel
Baiersbronn vormt binnen het Zwarte Woud vervolgens weer het Mekka voor de fijnproevers: hier vindt men restaurants met samen 8 Michelin-sterren. De gemeente staat echter ook bekend als uitstekende wandelregio. Er is een uitgebreid net van wandelpaden, gedetailleerde kaarten en langs de route zijn er talloze overnachtingsmogelijkheden en wandelhutten waar je met een hapje en een drankje weer op krachten kunt komen. De beide highlights van Baiersbronn komen samen in een nieuw arrangement: de "Kulinarische Wanderhimmel". In samenwerking met Naturpark Schwarzwald Mitte/Nord is er een project gestart dat ge√Įnteresseerden vanaf het najaar van 2014 alles leert over de wilde planten en kruiden in dit natuurreservaat. Het pakket bestaat onder meer uit deskundige begeleiding, documentatiemateriaal en een rugzak vol lekkere lokale specialiteiten. Meer informatie: www.kulinarischer-wanderhimmel.de
Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: