13.169 bezoekers BBB en Folie Culinaire

9 oktober 2014 |
13.169 bezoekers BBB en Folie Culinaire<

De Bourgondische Horecavakbeurs BBB en Folie Culinaire, hét vakevent voor professionals in de topgastronomie, trokken samen 13.169 vakbezoekers. Dat
betekent 10% meer voor de BBB en 20% meer voor Folie Culinaire. De afgelopen drie dagen was MECC Maastricht ‘the place to be’ voor horecaprofessionals, chefs, souschefs, patissiers, horecaleveranciers uit België en Nederland en internationale fine food specialisten.

Spraakmakend
Beide vakbeurzen wisten de vakbezoekers drie dagen lang te binden en te boeien door special events op het gebied van wijnen, streekproducten en speciaalbieren en spraakmakende kookdemonstraties door internationale sterrenchefs.

Finale
Op de laatste beursdag op Folie Culinaire stond de finale van de Pastry Battle op het programma. Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre patissiers uit toprestaurants in België uit om met hem de strijd aan te gaan. Zeven battles passeerden sindsdien de revue, de finale vond plaats in Maastricht. De uiteindelijke winnaar werd Tiana Moretti, patissier bij restaurant Volta in Genk. Zij wist de jury te imponeren met haar dessertcreatie van watermeloen en komkommer met een ijspastille en schuim van gin en tonic. De battle werd op originele wijze in een boksring ‘uitgevochten’ en de 21-jarige Moretti alias ‘Mama Moretti’ mocht een echte boksring-pastry-belt in ontvangst nemen.

Biertapwedstrijden
Tijdens de biertapwedstrijden op de laatste beursdag van de BBB was de spanning te snijden. Wie zou zich kwalificeren voor de landelijke biertapwedstrijden? Organisator Gilber van café In den Ouden Vogelstruys mag trots zijn, want uiteindelijk gaan drie van zijn barmannen door naar de volgende ronde, te weten Maurice Gilissen (1ste prijs), Dennis Hardy (3de prijs) en Tom van der Nat (4de prijs). Nick Schroen (café Basilica) werd tweede en Rick Moenen van Café Lure bemachtigde de vijfde plek.

Winnaars laatste dag kookwedstrijden BBB
Het jubileumprogramma van de BBB kende dit jaar maar liefst 60 special events waaronder kookwedstrijden tussen Belgische en Nederlandse koks. Op de laatste dag van de BBB werd het beste aanstormend kooktalent van 2014 bekend. Het werd Yenna van Leeuwen. Zij loopt op dit moment stage bij Chateau Neercanne. Van Leeuwen werd begeleid door leermeester Percy Timmers van restaurant Les Trois Seaux in Maastricht. Niet alleen haar gerechten, maar vooral ook de kalmte waarmee Van Leeuwen in de keuken stond, vond de jury lovenswaardig.

NK Oesters steken
Dinsdag 7 oktober vond het NK Oesters steken plaats tijdens de BBB. In de uitgebreide opwarmronde lieten de finalisten de vakbezoekers al genieten van de zilte smaak van oesters. Drie van de deelnemers hadden in het verleden al eens meegedaan aan het WK in Ierland. De jury werd gevormd door Piet Janssens van “Stichting Europa Culinair” en oprichter van het NK Oesters steken 21 jaar geleden en culi goeroe Felix Wilbrink.

De schalen met elk 30 Zeeuwse platte oesters werden gekeurd volgens de nieuwe standaard van “World Oyster opening championship” Galway (Ierland). Er werd gelet op aanwezigheid van gruis, het losmaken van de oester en ook de snelste tijd was heel belangrijk. Uiteindelijk was er slechts één seconde verschil tussen de eerste en de tweede plaats. De uitslag NK Oesters steken 2014: 1e Bas de Koeijer, 2e Peter Oreel en 3e Patrick Simmerman.

Stijging Belgisch vakbezoek
De gemiddelde stijging in bezoekersaantallen van 15% is mede te danken aan de toename van vak bezoekers uit België. De jubilerende BBB opende op maandag 6 oktober met een speciaal welkom voor de Belgische gasten door de heer Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Van Assche verzorgde samen met de heer Lodewijk van der Grinten, Algemeen Directeur Koninklijke Horeca Nederland de officiële opening waarmee het startsein werd gegeven voor 13.169 vakbezoekers.

Data BBB en Folie Culinaire 2015: van 5 t/m 7 oktober in MECC Maastricht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Events Achtergronden
Kom je ons bezoeken op Gastvrij Rotterdam?

Uitgeverij PS: bv, de uitgever van jouw favoriete horecavakbladen, staat op horecabeurs Gastvrij Rotterdam. Bezoek je onze stand om van gedachten te wisselen? Heb je een innovatief horecaconcept of ben je op zoek naar informatie over de branche? We vertellen je er ook meer over de horecatrainingen v...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: