1 op de 5 Nederlanders is bereid meer dan €100 te betalen voor kerstdiner

17 december 2018 | Thijs Jacobs

Kerst staat voor de deur en zoals elk jaar vormen lekker eten en gezellig rond de tafel met familie, vrienden en collega's de rode draad tijdens de feestdagen. Volgens restaurant reserveringsplatform IENS viert dit jaar ruim de helft van de respondenten* in Nederland de kerstdagen in een restaurant, 30% meer in vergelijking met 2017. De favoriete dag om buiten de deur te eten is kerstavond, volgens de helft van de respondenten.

Ook in andere Europese landen zoals Italië (70%) en Portugal (58%) ruilt men het urenlang zwoegen in de keuken, met plezier in voor een diner in een goed restaurant op kerstavond.  

Nederlanders geven meer uit aan kerstdiner dan andere Europeanen

Volgens de TheFork-studie zijn de Nederlandse IENS-gebruikers van plan om niet meer dan €45 euro uit te geven aan hun kerstdiner. De Spanjaarden en Italianen zijn tussen de €25 en €45 kwijt aan een maaltijd tijdens de feestdagen. Alleen de Portugezen geven aan minder dan €25 te willen betalen.

Uit eten in een toprestaurant

Voor deze speciale gelegenheid geeft twee op de drie van de ondervraagden in Nederland de voorkeur aan een speciaal ontwikkeld kerstmenu. Vier op de tien respondenten geeft aan te dineren bij hun favoriet. De rest gaat bij een hoger segment (42%) of het absolute topsegment (19%) uit eten.

*De studie werd in november uitgevoerd onder gebruikers van TheFork in Spanje, Italië, Portugal en Nederland en behaalde meer dan 1.000 reacties. Het onderwerp in de studie was de gastronomische plannen voor Kerstmis, met de nadruk op:

• De feesten in restaurants in deze periode
• Het budget voor maaltijden en groepsdiners met Kerstmis
• Het type restaurant dat is gekozen om dit soort lunches en diners te houden
• De viering van de vakantie in een restaurant

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Achtergronden Culinair
Jubilerend l’Atelier schenkt cheque aan KiKa

Restaurant l’Atelier in Gulpen bestaat 20 jaar. Eigenaren Ellen en Hans Kinkartz hebben dat bijzondere feit zondag 13 januari gevierd. Met een speciale jubileumlunch werd liefst €4500,- opgehaald voor Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Er was voor eigenaren Ellen en Hans Kinkartz ma...

Awards Van der Valk
Restaurant Van der Valk Hotel Hoorn is Restaurant van het Jaar 2018

Restaurant Van der Valk Hotel in Hoorn heeft vorige week de VVV Dinercheque 'Restaurant van het Jaar 2018' Award in ontvangst genomen. Deze prijs werd voor het derde jaar op rij uitgereikt door VVV Nederland, de uitgever van de VVV Dinercheque. "Wij zijn heel blij met deze award"...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: