1 op de 5 Nederlanders is bereid meer dan €100 te betalen voor kerstdiner

17 december 2018 | Thijs Jacobs

Kerst staat voor de deur en zoals elk jaar vormen lekker eten en gezellig rond de tafel met familie, vrienden en collega's de rode draad tijdens de feestdagen. Volgens restaurant reserveringsplatform IENS viert dit jaar ruim de helft van de respondenten* in Nederland de kerstdagen in een restaurant, 30% meer in vergelijking met 2017. De favoriete dag om buiten de deur te eten is kerstavond, volgens de helft van de respondenten.

Ook in andere Europese landen zoals Italië (70%) en Portugal (58%) ruilt men het urenlang zwoegen in de keuken, met plezier in voor een diner in een goed restaurant op kerstavond.  

Nederlanders geven meer uit aan kerstdiner dan andere Europeanen

Volgens de TheFork-studie zijn de Nederlandse IENS-gebruikers van plan om niet meer dan €45 euro uit te geven aan hun kerstdiner. De Spanjaarden en Italianen zijn tussen de €25 en €45 kwijt aan een maaltijd tijdens de feestdagen. Alleen de Portugezen geven aan minder dan €25 te willen betalen.

Uit eten in een toprestaurant

Voor deze speciale gelegenheid geeft twee op de drie van de ondervraagden in Nederland de voorkeur aan een speciaal ontwikkeld kerstmenu. Vier op de tien respondenten geeft aan te dineren bij hun favoriet. De rest gaat bij een hoger segment (42%) of het absolute topsegment (19%) uit eten.

*De studie werd in november uitgevoerd onder gebruikers van TheFork in Spanje, Italië, Portugal en Nederland en behaalde meer dan 1.000 reacties. Het onderwerp in de studie was de gastronomische plannen voor Kerstmis, met de nadruk op:

• De feesten in restaurants in deze periode
• Het budget voor maaltijden en groepsdiners met Kerstmis
• Het type restaurant dat is gekozen om dit soort lunches en diners te houden
• De viering van de vakantie in een restaurant

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: