1 op de 5 Nederlanders is bereid meer dan €100 te betalen voor kerstdiner

17 december 2018 | Thijs Jacobs

Kerst staat voor de deur en zoals elk jaar vormen lekker eten en gezellig rond de tafel met familie, vrienden en collega's de rode draad tijdens de feestdagen. Volgens restaurant reserveringsplatform IENS viert dit jaar ruim de helft van de respondenten* in Nederland de kerstdagen in een restaurant, 30% meer in vergelijking met 2017. De favoriete dag om buiten de deur te eten is kerstavond, volgens de helft van de respondenten.

Ook in andere Europese landen zoals Italië (70%) en Portugal (58%) ruilt men het urenlang zwoegen in de keuken, met plezier in voor een diner in een goed restaurant op kerstavond.  

Nederlanders geven meer uit aan kerstdiner dan andere Europeanen

Volgens de TheFork-studie zijn de Nederlandse IENS-gebruikers van plan om niet meer dan €45 euro uit te geven aan hun kerstdiner. De Spanjaarden en Italianen zijn tussen de €25 en €45 kwijt aan een maaltijd tijdens de feestdagen. Alleen de Portugezen geven aan minder dan €25 te willen betalen.

Uit eten in een toprestaurant

Voor deze speciale gelegenheid geeft twee op de drie van de ondervraagden in Nederland de voorkeur aan een speciaal ontwikkeld kerstmenu. Vier op de tien respondenten geeft aan te dineren bij hun favoriet. De rest gaat bij een hoger segment (42%) of het absolute topsegment (19%) uit eten.

*De studie werd in november uitgevoerd onder gebruikers van TheFork in Spanje, Italië, Portugal en Nederland en behaalde meer dan 1.000 reacties. Het onderwerp in de studie was de gastronomische plannen voor Kerstmis, met de nadruk op:

• De feesten in restaurants in deze periode
• Het budget voor maaltijden en groepsdiners met Kerstmis
• Het type restaurant dat is gekozen om dit soort lunches en diners te houden
• De viering van de vakantie in een restaurant

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Zo zit je ineens in een Vlaams restaurant in de Achterhoek

Aan de rand van Winterswijk, direct aan de Duitse grens, vind je hotel-restaurant Nieuw Beusink. Het centrum van het dorp is binnen tien minuten fietsen te bereiken, maar je waant je in het buitengebied. Het groen komt je van alle kanten tegemoet, net als de geuren die uit de keuken opstijgen. Nieuw...

KHN
BookDinners lanceert unieke zomercampagne: cadeautje aan restaurantgasten

Vandaag lanceert BookDinners een unieke zomercampagne voor de restaurantsector in Nederland: een campagne waarbij aangesloten restaurants geen korting weggeven, maar hun gasten met een cadeau bedanken voor hun bezoek. De restaurateur kan gratis meedoen en wordt zo geholpen in het behouden van gasten...

Advertorial
Verrassend variëren met veggies

Het aantal vegans, vegetariërs en flexitariërs groeit. Steeds meer mensen willen tenminste een keer per week lekker eten zonder vlees, ook buiten de deur. Ze verwachten vegetarische opties die net zo lekker, gevarieerd en hoogstaand zijn als de rest van de menukaart. Welk verrassend planta...

Interview Longread Aardappel
Reportage: Op bezoek bij een aardappelboer

Op een zonovergoten vrijdagochtend in de polders van De Hoeksche Waard vliegen de meeuwen achter de trekker aan om de wormen uit de geploegde klei te trekken. Trots tuurt Adriaan Veerman over het veld. Het is één van de mooiste dagen van het jaar. “Vandaag gaat het pootgoed de gr...

Columns Blog
Column Sico de Moel: opvolger

Een briefje van vijf en wat muntgeld. "Voor uw dochter, een kleine bijdrage voor haar eigen restaurant, later." Mijn jongste dochter wil me altijd heel graag helpen in het restaurant. Een tijdje wilde ze zelfs chefkok worden. Op school vertelde ze dan dat haar lievelingseten duif was. ...

Amsterdam Opening Culinair
Mediterrane gardenbistro Oriole opent deuren

Op 18 juni vindt de soft opening van gardenbistro Oriole - onderdeel van Sofitel Legend The Grand Amsterdam - plaats; dé nieuwe hotspot om naartoe te gaan voor Mediterrane gerechten in een easygoing sfeer. Via de ingang aan de Oudezijds Voorburgwal maken gasten hun entree in de uitnodigende g...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: