Kijkje in de keuken van kasteel

21 juli 2014
Kijkje in de keuken van kasteel

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Ruim een eeuw bestaat de traditie dat Kasteel de Haar
één maand per jaar, in september, wordt bewoond door de familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Het fêteren van de beau monde uit de internationale jetset vormde het middelpunt van deze traditie, met extravagante diners en uitmuntend gastheerschap door de baron.

*Inkijkje*
Voor het eerst in de geschiedenis van het kasteel licht chef-kok Pierre Amory, 40 jaar lang dé chef-kok voor baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar, het deksel van de koperen pan en geeft hij een inkijkje in de culinaire kant van het kasteel en verklapt amusante keukengeheimen. Vroeger stelde men alles in het werk om de privacy van de kasteelbewoners en hun fine fleur aan gasten te waarborgen. Ongenode pottenkijkers en paparazzi werden op gepaste afstand gehouden en ‘la radio casseroles’ oftewel ‘pannen met oortjes’ van gasten én personeel was uitsluitend binnen de muren van het kasteel te horen. Discretie was 100% gegarandeerd.

"*MEER LEZEN OVER STERRENCHEFS? KLIK HIER*":http://www.derestaurantkrant.nl/?q=sterren&x=zoeken

*Culinair, elitair, extraordinair!*
Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar was befaamd en berucht in zijn rol als gastheer als het ging om ‘la grande réception’ van zijn relaties. Hij organiseerde op hoog niveau déjeuners, thés, diners en bals masqués. Excellente chefs werden overgevlogen uit Frankrijk, bij bedienden en afwassers werd zorgvuldig bekeken wat voor vlees hij in de kuip had, niets werd aan het toeval overgelaten. Roemrijke invités liep het water in de mond bij alle gastronomische verwennerijen met als legendarische hoogtepunten de fabuleuze suikerwerken die bij het dessert werden geserveerd. Illustere gasten als Aristoteles Onassis, Coco Chanel, Maria Callas, Gregory Peck, Michael Caine, Roger Moore, Yves Saint Laurent en Brigitte Bardot lieten het zich goed smaken bij deze cosmopolitische baron aan de dis.

*Het geheim van de kok en andere keukengeheimen*
Wat deed een plassende vis in de japon van de barones? Wat zei een tafelbediende in plat Utrechts tegen een lid van het Koninklijk Huis? In welk dessert zat 80 kilo suiker verwerkt? Wat doet een geluidsfragment uit de keuken van de Franse drie Michelin Sterren Chef Paul Bocuse in de kasteelkeuken? Welke pillen verstopten deftige diva’s onder de rand van hun bord? Waar verstopte de Maître zijn borrel? Hoe voorkwam Roger Moore gezichtsverlies toen hij een hele kip aan zijn vergulde vork had hangen? Wilt u weten hoe de vork in de steel zit? Ontrafel deze en andere keukengeheimen tijdens de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ van 9 september tot en met 30 november 2014 op Kasteel de Haar Utrecht.

*Gastconservator Lise Timmer*
Voor het eerst in de geschiedenis van Kasteel de Haar is er een gastconservator uitgenodigd voor de samenstelling van een tentoonstelling. Lise Timmer, culinair connaisseur, werkte nauw samen met chef-kok Pierre Amory voor de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’. Lise Timmer wordt in de culinaire wereld omschreven als een paradijsvogel onder de culinisten. Lise is coach en manager van bekende (inter)nationale (MICHELIN) Chefs, zoals Erik van Loo van Restaurant Parkheuvel (**), Christophe Muller (***) Executive Chef bij Paul Bocuse, EmManuel Renaut (***), Joe Barza (Lebanon) en David Higgs (Zuid-Afrika, Pellegrino lijst). Eveneens organiseert zij internationale high level culinaire evenementen. Met haar Franse manier van leven is de rol van culinair conservator bij De Haar op haar lijf geschreven en dook zij vol in de geschiedenis van de culinaire geheimen van De Haar.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws