Thijs by Dikker & Thijs: culinaire traditie

25 mei 2016 |
Thijs by Dikker & Thijs: culinaire traditie<

In 1915 liet Dikker & Thijs Nederland verrassende smaken proeven. Vanaf 25 mei 2016 doet Thijs by Dikker & Thijs precies datzelfde. Stedelijker en
extraverter, maar met een knipoog naar de culinaire traditie en nog altijd in het oorspronkelijke pand op de Prinsengracht 438. De grondlegger van de Nederlandse eetcultuur presenteert zich opnieuw met een volgende generatie culinaire geschiedenisschrijvers, een menu van moderne klassiekers en Amsterdamse delicatessen.

Franse keuken
Dikker & Thijs. Twee ogenschijnlijk simpele woorden. Wie de namen van deze twee mannen over zijn lippen laat glippen, brengt een stroom aan verhalen op gang. Het verhaal van Henri Thijs, discipel van Auguste Escoffier, die de Franse keuken naar Nederland bracht. Het verhaal van Cees Helder, de eerste Nederlandse driesterrenchef, die er lammeren leerde uitbenen. Het verhaal van een Amsterdamse delicatessenzaak met een monopolie op verse ananas, kreeft, kiwi en kaviaar. Het verhaal van sperziebonen en schildpaddensoep uit blik die in 1957 op de kaart stonden en een Michelinster kregen. Het verhaal van Joop Braakhekke die grote internationale sterren na afloop van hun theateroptredens zijn restaurant in praatte.



Het nieuwe Thijs
Thijs by Dikker & Thijs vertelt vanaf eind mei 2016 het volgende hoofdstuk van het verhaal met de hospitality-pioniers van deze tijd. Janny Nijhof, al twintig jaar eigenaar van Dikker & Thijs, heeft zo’n pionier gevonden in Melle van Uden. Als één van de jongste General Managers van Nederland stelde Melle van Uden een witte en zwarte brigade samen van jong en kundig talent. Twee generaties bundelen hun krachten in het nieuwe Thijs, waar het stedelijke heden samenkomt met het rijke verleden. De traditionele Franse keuken is in een modern jasje gestoken met lokale ingrediënten; het nieuwe interieurontwerp geeft Thijs een fris uiterlijk. Het team bouwt zo eigenhandig, gebaseerd op hun historische ervaring, het nieuwe Thijs.

Moderne delicatessen
Chef Rutger Smit kookt authentiek Franse klassiekers met een moderne, Amsterdamse twist. Internationaal geliefde gerechten als steak tartaar, salade niçoise, boerderijkip en bavette zijn door deze chef opnieuw gedefinieerd. En tot in de puntjes uitgevoerd. Ook de kalfszwezerik, ooit als riz de veau de signature dish van Dikker & Thijs, krijgt in een nieuwe stijl een plek op de kaart. Naast de dinerkaart serveert Thijs toegankelijke lunchgerechten als de croque monsieur en madam, en salade aux noix. Ook zoete tradities krijgen een plaats op het dessertmenu dat onder andere bestaat uit crème brûlée en tarte de pomme.

Thijs brengt de kennis en kunde van zijn roots over naar moderne tijden. Net als de delicatessenzaak van Dikker & Thijs ooit deed, verzamelt het restaurant bijzondere producten. Amsterdamse delicatessen dit keer. De “exotische waar” als kwartel, oesters en sperziebonen in blik hebben plaatsgemaakt voor producten uit Amsterdam en omgeving. Zo werkt Thijs met Café Couture, Moyee Coffee, John Tony’s Gin, Two Chefs Brewing en Gebrouwen door Vrouwen. Met het menu van speciaalbieren keert nog een Dikker & Thijs-memento terug. Het oesterhuis van toen krijgt met een bier-oester-pairing een plek in het Thijs van nu.

Thijs’ interieur
Thijs by Dikker & Thijs volgt in het interieur dezelfde lijn als op het menu. De stedelijkheid is door styliste Annemarie van Uden (WAUW Mode, Wonen & Groen) met ruwe materialen vertaald naar een tijdloos design. Het traditionele brasserie-linnengoed maakte plaats voor houten tafels en elegant ingezette industriële details. Ruwe materialen en afwerkingen, zoals de bakstenen wand, staan in contrast met lichte kleuren. Het geeft het restaurant, dat een paar treden onder straatniveau gelegen is, een open karakter met een bepaalde ongedwongenheid. Een sfeer waarin de entrepreneur een deal sluit tijdens een lunch, waarin vaste gasten vertrouwde smaken in vernieuwde jasjes proeven en waarin jonge stedelingen borrelen. Dezelfde toegankelijke stijl keert terug op de bovengelegen etage, in de aan de gracht gelegen private dining en vergaderzaal.

Thijs by Dikker & Thijs brengt twee culinaire generaties samen voor nieuwe geschiedenis die smaakt naar meer.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: