Thijs by Dikker & Thijs: culinaire traditie

25 mei 2016 |
Thijs by Dikker & Thijs: culinaire traditie<

In 1915 liet Dikker & Thijs Nederland verrassende smaken proeven. Vanaf 25 mei 2016 doet Thijs by Dikker & Thijs precies datzelfde. Stedelijker en
extraverter, maar met een knipoog naar de culinaire traditie en nog altijd in het oorspronkelijke pand op de Prinsengracht 438. De grondlegger van de Nederlandse eetcultuur presenteert zich opnieuw met een volgende generatie culinaire geschiedenisschrijvers, een menu van moderne klassiekers en Amsterdamse delicatessen.

Franse keuken
Dikker & Thijs. Twee ogenschijnlijk simpele woorden. Wie de namen van deze twee mannen over zijn lippen laat glippen, brengt een stroom aan verhalen op gang. Het verhaal van Henri Thijs, discipel van Auguste Escoffier, die de Franse keuken naar Nederland bracht. Het verhaal van Cees Helder, de eerste Nederlandse driesterrenchef, die er lammeren leerde uitbenen. Het verhaal van een Amsterdamse delicatessenzaak met een monopolie op verse ananas, kreeft, kiwi en kaviaar. Het verhaal van sperziebonen en schildpaddensoep uit blik die in 1957 op de kaart stonden en een Michelinster kregen. Het verhaal van Joop Braakhekke die grote internationale sterren na afloop van hun theateroptredens zijn restaurant in praatte.



Het nieuwe Thijs
Thijs by Dikker & Thijs vertelt vanaf eind mei 2016 het volgende hoofdstuk van het verhaal met de hospitality-pioniers van deze tijd. Janny Nijhof, al twintig jaar eigenaar van Dikker & Thijs, heeft zo’n pionier gevonden in Melle van Uden. Als één van de jongste General Managers van Nederland stelde Melle van Uden een witte en zwarte brigade samen van jong en kundig talent. Twee generaties bundelen hun krachten in het nieuwe Thijs, waar het stedelijke heden samenkomt met het rijke verleden. De traditionele Franse keuken is in een modern jasje gestoken met lokale ingrediënten; het nieuwe interieurontwerp geeft Thijs een fris uiterlijk. Het team bouwt zo eigenhandig, gebaseerd op hun historische ervaring, het nieuwe Thijs.

Moderne delicatessen
Chef Rutger Smit kookt authentiek Franse klassiekers met een moderne, Amsterdamse twist. Internationaal geliefde gerechten als steak tartaar, salade niçoise, boerderijkip en bavette zijn door deze chef opnieuw gedefinieerd. En tot in de puntjes uitgevoerd. Ook de kalfszwezerik, ooit als riz de veau de signature dish van Dikker & Thijs, krijgt in een nieuwe stijl een plek op de kaart. Naast de dinerkaart serveert Thijs toegankelijke lunchgerechten als de croque monsieur en madam, en salade aux noix. Ook zoete tradities krijgen een plaats op het dessertmenu dat onder andere bestaat uit crème brûlée en tarte de pomme.

Thijs brengt de kennis en kunde van zijn roots over naar moderne tijden. Net als de delicatessenzaak van Dikker & Thijs ooit deed, verzamelt het restaurant bijzondere producten. Amsterdamse delicatessen dit keer. De “exotische waar” als kwartel, oesters en sperziebonen in blik hebben plaatsgemaakt voor producten uit Amsterdam en omgeving. Zo werkt Thijs met Café Couture, Moyee Coffee, John Tony’s Gin, Two Chefs Brewing en Gebrouwen door Vrouwen. Met het menu van speciaalbieren keert nog een Dikker & Thijs-memento terug. Het oesterhuis van toen krijgt met een bier-oester-pairing een plek in het Thijs van nu.

Thijs’ interieur
Thijs by Dikker & Thijs volgt in het interieur dezelfde lijn als op het menu. De stedelijkheid is door styliste Annemarie van Uden (WAUW Mode, Wonen & Groen) met ruwe materialen vertaald naar een tijdloos design. Het traditionele brasserie-linnengoed maakte plaats voor houten tafels en elegant ingezette industriële details. Ruwe materialen en afwerkingen, zoals de bakstenen wand, staan in contrast met lichte kleuren. Het geeft het restaurant, dat een paar treden onder straatniveau gelegen is, een open karakter met een bepaalde ongedwongenheid. Een sfeer waarin de entrepreneur een deal sluit tijdens een lunch, waarin vaste gasten vertrouwde smaken in vernieuwde jasjes proeven en waarin jonge stedelingen borrelen. Dezelfde toegankelijke stijl keert terug op de bovengelegen etage, in de aan de gracht gelegen private dining en vergaderzaal.

Thijs by Dikker & Thijs brengt twee culinaire generaties samen voor nieuwe geschiedenis die smaakt naar meer.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Personalia Culinair
Prins Mauritshuis Blokzijl heeft nieuwe 'aanvoerder'

Net voor het sluiten van de transfermarkt op 2 september 2019 heeft het ‘kookteam Oranje’ zich versterkt met Seb Smit! Het huidige team van chefs komt onder zijn algehele leiding te staan en zal de verdere groei na de intensieve verbouw van het Prins Mauritshuis in smakelijke banen leide...

Food Awards
Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek wint ABN AMRO Best Newcomer Retail Award

Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek heeft op dinsdag 17 september de ‘ABN AMRO Best Newcomer Retail Award’ gewonnen. “Wat een fantastisch nieuws”, zegt Eric Habraken van De Verspillingsfabriek. “Ook voor HMSHost International en Amsterdam Airport Schiphol natuur...

Amsterdam Bezorgen
Welk eten bestellen Amsterdammers online? Check de lijst!

Deze week viert Deliveroo zijn vierde Nederlandse verjaardag. In 2015 werd het maaltijdplatform geïntroduceerd in Nederland en in september van dat jaar startte Deliveroo met het bezorgen van maaltijden in Amsterdam. Het gaf restaurants die geen eigen bezorgservice hadden de mogelijkheid om ...

Hotel Opening
Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum heeft een vernieuwd restaurant

Het is de natuur van Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum om verrassend en uniek te zijn voor al haar gasten. Deze keer was het tijd om het ontbijt- & lunchrestaurant van Woudschoten aan te pakken. Het restaurant heeft een eerlijk & puur restaurantconcept gekregen. Er is gebruik gemaak...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: