Restaurants profiteren van groei toerisme

6 april 2018 | David Bakker

De groei van het toerisme in Nederland zet door, vooral dankzij de stijging van reizigers uit het buitenland. In de afgelopen vijf jaar groeide het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen met 49 procent. De buitenhuisconsumptie zit in de lift. ABN AMRO verwacht een groei van volumes van restaurants met 6 procent in 2018 en met 5 procent in 2019. Waar verkoopvolumes van restaurants (+8 procent) en fastfood (18 procent) vorig jaar al een stuk boven de niveaus van 2007 lagen, zijn de verkopen van cafés daar nog 23 procent onder gebleven.

Met name drinkcafés ondervinden de gevolgen van de gedaalde alcoholconsumptie en de behoefte aan gemak (ook kunnen eten). Zo verdwenen er in diverse provincies drinkcafés of transformeerden zij tot café-restaurant. Het aantal discotheken daalde ook flink: begin 2010 waren er nog 483 discotheken in ons land, nu zijn dat er 298. ABN AMRO verwacht ook voor cafés groei, maar in een veel lager tempo dan bij fastfood en restaurants. 

Balans bewaken 

De sterke groei van het toerisme is gunstig voor de economie, maar heeft ook een keerzijde. In Amsterdam is de toerismedruk - ook internationaal gezien - relatief hoog. Voor elke inwoner in Amsterdam zijn er - verspreid over het jaar - tien hotelgasten. In augustus 2017 overnachtten er meer toeristen hotels en Airbnb's in Amsterdam, dan het aantal inwoners dat de stad telt. "In andere Nederlandse steden lijkt minder sprake te zijn van onvrede. Mocht de groei van het toerisme zich zo doorzetten, is het niet uitgesloten dat ook hier meer weerstand ontstaat", vertelt Sonny Duijn, Sector Econoom Leisure van ABN AMRO. "Beperkende maatregelen, in combinatie met ongemakken die de groei voor toeristen zelf veroorzaken, kunnen de groei afremmen. Wij denken echter dat het toerisme op lange termijn groeit. Hierbij is het bewaken van de balans tussen toeristen en bewoners belangrijk, bijvoorbeeld door spreiding van het toerisme over verschillende locaties te stimuleren."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: