Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

22 mei 2019 | Thijs Jacobs

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door een Barbecoa Steakhouse en een Fifteen restaurant in Groot-Brittannië.

In het geval van een faillissement komen 1300 mensen zonder werk te zitten. Inmiddels is adviesbureau KPMG in de arm genomen om het proces te begeleiden.

Stijgende kosten en concurrentie

Als oorzaak van de negatieve resultaten wordt de lastige consumentenmarkt genoemd, maar ook de sterke concurrentie en almaar stijgende kosten. Jamie Oliver heeft in de Britse media gereageerd op de berichtgeving en stelt erg bedroefd te zijn door het nieuws. In januari bleek al dat de omzet van de Britse restaurants van Oliver terugliep; zo ver dat een sluiting onvermijdelijk leek. In Nederland en Duitsland werd daarentegen gesproken over uitbreiding.

De vestigingen van Jamies Italian in Nederland vind je in de Rotterdamse Markthal en in het centrum van Den Haag. De zaken blijven open, net als andere vestigingen buiten Groot-Brittannië die door franchisenemers worden gerund. 

Jamie Oliver staat ook wel bekend als 'The Naked Chef', vanwege zijn tv-show met dezelfde naam die tijdens de jaren negentig mateloos populair was. In ons land vind je ook vestigingen van Fifteen en Jamie Oliver’s Diner (Rotterdam). Fifteen Amsterdam sloot in november 2016 noodgedwongen de deuren na een faillissement en ook Jamie Oliver's Diner is nu alweer gesloten. In Tilburg en Arnhem wisten Jamie Oliver's Pizzeria's het ook niet langer dan een jaar vol te houden.

Enkele jaren geleden draaide het zakelijke imperium van Oliver nog een omzet van 160 miljoen pond. Onder het bedrijf vallen ook de tv-programma's en het videokanaal op internet, alhoewel driekwart van de omzet werd gerealiseerd door de vestigingen van Jamie's Italian dat in 2008 werd opgericht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin
Videoportret: Mauro Colagreco, de beste chef ter wereld

Mauro Colagreco mag zich een jaar lang de beste chef ter wereld noemen. De geboren Argentijn met Italiaanse roots leerde koken van Alain Ducasse en Alain Passard, runt restaurants in China en opende in 2006 Mirazur, dat vandaag werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Het is meteen een p...

Opening Interview
Bagels & Beans opent eerste aGoGo in Hoog Catharijne Utrecht

Speciaal voor wie wel wil genieten, maar niet wil wachten, opent op donderdag 4 juli de allereerste Bagels & Beans aGoGo: de bekende belegde bagels en prijswinnende Panamese koffie, maar dan sneller. Naast dit compleet nieuwe concept krijgt winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht ook een &lsquo...

Awards Mensen
De Librije terug in mondiale top 50

De Librije is terug in de top 50 van beste restaurants ter wereld. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer is terug te vinden op plaats 46. De Britse uitgeverij William Reed Business Media publiceert jaarlijks een lijst met de vijftig bete restaurants ter wereld. Op nummer é&e...

Awards Duurzaamheid
Finalisten Gaia Green Awards 2019 bekend

De vakjury van de Gaia Green Awards heeft vandaag de 3 finalisten per categorie bekend gemaakt. De volgende horecabedrijven zijn doorgedrongen tot de finale van de Gaia Green Awards 2019: Strandpaviljoens - Nautilus aan Zee (Egmond aan Zee / NL) - The Shore (Scheveningen / NL) - Sjoerd (...

Restaurant
Bistro Croquant sluit zich aan bij Maastricht Culinair

Bistro Croquant in Maastricht sluit per 1 juli 2019 aan bij Maastricht Culinair. Eigenaar Roland Philipsen is verheugd dat zijn kwaliteitsbistro binnen twee jaar na de opening onderdeel uitmaakt van het samenwerkingsverband voor de betere restaurants en smaakmakers in Maastricht en omgeving. Bist...

Awards Mensen
Rosalie Theunissen winnaar Klasbak Trofee 2019

Op maandag 24 juni ontving Rosalie Theunissen tijdens het Slotdiner van Tour Culinair in sterrenrestaurant One in Roermond de Klasbak Trofee 2019. Met het jaarlijks uitreiken van de Trofee willen Tour Culinair en SVH het belang van het overdragen van vakkennis in de horeca positief onder de aandacht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: