Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

22 mei 2019 | Thijs Jacobs

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door een Barbecoa Steakhouse en een Fifteen restaurant in Groot-Brittannië.

In het geval van een faillissement komen 1300 mensen zonder werk te zitten. Inmiddels is adviesbureau KPMG in de arm genomen om het proces te begeleiden.

Stijgende kosten en concurrentie

Als oorzaak van de negatieve resultaten wordt de lastige consumentenmarkt genoemd, maar ook de sterke concurrentie en almaar stijgende kosten. Jamie Oliver heeft in de Britse media gereageerd op de berichtgeving en stelt erg bedroefd te zijn door het nieuws. In januari bleek al dat de omzet van de Britse restaurants van Oliver terugliep; zo ver dat een sluiting onvermijdelijk leek. In Nederland en Duitsland werd daarentegen gesproken over uitbreiding.

De vestigingen van Jamies Italian in Nederland vind je in de Rotterdamse Markthal en in het centrum van Den Haag. De zaken blijven open, net als andere vestigingen buiten Groot-Brittannië die door franchisenemers worden gerund. 

Jamie Oliver staat ook wel bekend als 'The Naked Chef', vanwege zijn tv-show met dezelfde naam die tijdens de jaren negentig mateloos populair was. In ons land vind je ook vestigingen van Fifteen en Jamie Oliver’s Diner (Rotterdam). Fifteen Amsterdam sloot in november 2016 noodgedwongen de deuren na een faillissement en ook Jamie Oliver's Diner is nu alweer gesloten. In Tilburg en Arnhem wisten Jamie Oliver's Pizzeria's het ook niet langer dan een jaar vol te houden.

Enkele jaren geleden draaide het zakelijke imperium van Oliver nog een omzet van 160 miljoen pond. Onder het bedrijf vallen ook de tv-programma's en het videokanaal op internet, alhoewel driekwart van de omzet werd gerealiseerd door de vestigingen van Jamie's Italian dat in 2008 werd opgericht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: