Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

22 mei 2019 | Thijs Jacobs

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door een Barbecoa Steakhouse en een Fifteen restaurant in Groot-Brittannië.

In het geval van een faillissement komen 1300 mensen zonder werk te zitten. Inmiddels is adviesbureau KPMG in de arm genomen om het proces te begeleiden.

Stijgende kosten en concurrentie

Als oorzaak van de negatieve resultaten wordt de lastige consumentenmarkt genoemd, maar ook de sterke concurrentie en almaar stijgende kosten. Jamie Oliver heeft in de Britse media gereageerd op de berichtgeving en stelt erg bedroefd te zijn door het nieuws. In januari bleek al dat de omzet van de Britse restaurants van Oliver terugliep; zo ver dat een sluiting onvermijdelijk leek. In Nederland en Duitsland werd daarentegen gesproken over uitbreiding.

De vestigingen van Jamies Italian in Nederland vind je in de Rotterdamse Markthal en in het centrum van Den Haag. De zaken blijven open, net als andere vestigingen buiten Groot-Brittannië die door franchisenemers worden gerund. 

Jamie Oliver staat ook wel bekend als 'The Naked Chef', vanwege zijn tv-show met dezelfde naam die tijdens de jaren negentig mateloos populair was. In ons land vind je ook vestigingen van Fifteen en Jamie Oliver’s Diner (Rotterdam). Fifteen Amsterdam sloot in november 2016 noodgedwongen de deuren na een faillissement en ook Jamie Oliver's Diner is nu alweer gesloten. In Tilburg en Arnhem wisten Jamie Oliver's Pizzeria's het ook niet langer dan een jaar vol te houden.

Enkele jaren geleden draaide het zakelijke imperium van Oliver nog een omzet van 160 miljoen pond. Onder het bedrijf vallen ook de tv-programma's en het videokanaal op internet, alhoewel driekwart van de omzet werd gerealiseerd door de vestigingen van Jamie's Italian dat in 2008 werd opgericht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: