'Horeca kan voedselverspilling verminderen'

15 oktober 2015 |
'Horeca kan voedselverspilling verminderen'<

Restaurants en andere horeca kunnen de hoeveelheid weggegooid voedsel eenvoudig met tientallen procenten verminderen. Dat
suggereert een praktijkonderzoek van WasteWatchers. Die organisatie deed de afgelopen twee maanden ruim duizend metingen bij dertig horecalocaties waaronder hotels, cateraars en een restaurant. Het personeel werd gevraagd bij te houden wanneer welk voedsel werd weggegooid.
Foto: Het aanbieden van een doggybag is één van de manieren om voedselverspilling tegen te gaan.

Koude kroketten
Veertien productgroepen werden meegenomen, waaronder croissants, soep, en warme snacks. Uit de resultaten bleek dat gemiddeld 12 procent van de producten in de vuilnisbak eindigde. De redenen daarvoor verschillen. Vaak worden er marges ingesteld zodat men de klanten niet teleur hoeft te stellen. Ook het weer en de lastige voorspelbaarheid van de klandizie spelen een rol. Resultaat is dat bijvoorbeeld kroketten worden geloosd omdat ze koud worden of overblijven.

Vermindering
De door de metingen verkregen inzichten in voedselverspilling bleken een positieve stimulans voor de horecabedrijven. De helft slaagde erin om de hoeveelheid weggegooid voedsel in twee maanden met 20 tot 50 procent te verminderen. WasteWatchers spreekt van een onverwacht goed resultaat. Volgens de organisatie groeide door de metingen direct het bewustzijn rond verspilling.

Christel Tuin


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: