'Horeca kan voedselverspilling verminderen'

15 oktober 2015 |
'Horeca kan voedselverspilling verminderen'

Restaurants en andere horeca kunnen de hoeveelheid weggegooid voedsel eenvoudig met tientallen procenten verminderen. Dat
suggereert een praktijkonderzoek van WasteWatchers. Die organisatie deed de afgelopen twee maanden ruim duizend metingen bij dertig horecalocaties waaronder hotels, cateraars en een restaurant. Het personeel werd gevraagd bij te houden wanneer welk voedsel werd weggegooid.
Foto: Het aanbieden van een doggybag is één van de manieren om voedselverspilling tegen te gaan.

Koude kroketten
Veertien productgroepen werden meegenomen, waaronder croissants, soep, en warme snacks. Uit de resultaten bleek dat gemiddeld 12 procent van de producten in de vuilnisbak eindigde. De redenen daarvoor verschillen. Vaak worden er marges ingesteld zodat men de klanten niet teleur hoeft te stellen. Ook het weer en de lastige voorspelbaarheid van de klandizie spelen een rol. Resultaat is dat bijvoorbeeld kroketten worden geloosd omdat ze koud worden of overblijven.

Vermindering
De door de metingen verkregen inzichten in voedselverspilling bleken een positieve stimulans voor de horecabedrijven. De helft slaagde erin om de hoeveelheid weggegooid voedsel in twee maanden met 20 tot 50 procent te verminderen. WasteWatchers spreekt van een onverwacht goed resultaat. Volgens de organisatie groeide door de metingen direct het bewustzijn rond verspilling.

Christel Tuin


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: