FNV Horeca: teleurstelling over verwachte maatregelen horeca

13 oktober 2020 | Redactie

Naar verwachting  kondigt het kabinet vanavond maatregelen af die de horeca zwaar zullen raken. FNV Horeca snapt dat deze maatregelen er vanuit gezondheidsoogpunt moeten komen, maar is teleurgesteld over de wijze waarop deze maatregelen tot stand zijn gekomen.

Voor FNV Horeca is het onbegrijpelijk dat er afgelopen dagen geen overleg met de partners in de horeca (waaronder FNV Horeca en Koninklijke Horeca Nederland) is geweest om scenario’s door te spreken. Hierdoor is er onvoldoende draagvlak binnen de sector  voor deze zware maatregelen. Door het gebrek aan overleg wordt de sector ook geen perspectief geboden: hierdoor weten werknemers en bedrijven in de horeca niet waar ze aan toe zijn en blijven hun vooruitzichten vaag.

Teleurstelling

FNV Horeca is daarnaast teleurgesteld over de timing van deze zware ingreep. Waren deze maatregelen eerder effectief ingevoerd, dan hadden horecaondernemers mogelijk de kans gehad om deze herfstvakantie nog enige compenserende inkomsten te kunnen genereren.

Grote zorgen om toekomst horeca

FNV Horeca is bezorgd over de toekomst van de sector. Welke gevolgen zullen deze maatregelen hebben op de medewerkers die bewust en met passie gekozen hebben voor het werken in de horeca? Verwacht wordt dat de maatregelen die vanavond worden aangekondigd de zoveelste klap zijn voor de sector: de kans dat ondernemingen het niet zullen halen wordt groter waardoor opgeleide medewerkers  werkloos worden of  noodgedwongen in een andere sector moeten gaan werken.  Terwijl het voor de verdere toekomst van de sector juist heel belangrijk is om deze goed opgeleide medewerkers vast te houden.

Werknemers en werkgevers in de horeca hebben dit jaar laten zien dat zij flexibel zijn en met de ontwikkelingen mee kunnen bewegen om samen corona onder controle te krijgen. Alles in het belang van de veiligheid van gasten, medewerkers én ondernemers. 

FNV Horeca vindt dat de sector met de maatregelen die vandaag worden afgekondigd, disproportioneel hard wordt aangepakt. Edwin Vlek bestuurder FNV Horeca:  “Wij verwachten daarom van de overheid dat deze met aanvullende steunmaatregelen komt om de sector tegemoet te komen. En belanghebbende partijen te betrekken in het opstellen van de routekaart om perspectief aan de sector te bieden.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: