Fernando Laposse wint Future Food Design Awards

27 oktober 2017 | Roy Spijker
Fernando Laposse wint Future Food Design Awards

Ontwerper Fernando Laposse is met zijn project Totomoxtle de winnaar van de eerste Future Food Design Awards. In zijn project werkt hij samen met Mexicaanse boeren om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen voor lokale maissoorten waarbij minder restafval ontstaat én meer wordt verdiend. Totomoxtle is het toonbeeld van een nieuw ontwerp dat onze huidige opvatting over eten uitdaagt, van voedselproductie tot eetcultur. Laposse ontving tijdens Dutch Design Week voor zijn project zowel juryprijs als de publieksprijs met meer dan 5000 stemmen.

Totomoxtle is geïnspireerd op de relatie van Mexico en mais. Laposse ontwikkelde een nieuw materiaal die de natuurlijke, kleurrijke variatie van lokale maissoorten weergeeft. Het proces is simpel: de schillen worden platgemaakt en gebruikt als fineer. Het fineer wordt gebruikt ter afwerking van bijvoorbeeld muren, vazen en meubels. Niet alleen is Totomoxtle een nieuw, duurzaam materiaal, ook hoopt Laposse met zijn project meer bewustwording te creëren voor de onzekere toekomst van kleinschalige boeren en hun traditionele oogstmethodes die moeten concurreren met grootschalige voedselproductie op mondiale schaal.

Fernando Laposse: "Winning both the awards is priceless, not just for me but for the whole community in which it will be invested. But in order to think of our future of food, we first need to work on food equality for everyone."

Over Fernando Laposse
Industrieel ontwerper Fernando Laposse (1988) is geboren in Frankrijk en opgegroeid in Mexico waar hij afstudeerde aan de kunstopleiding Saint Martins. Fernando streeft naar het opnieuw inzetten van materialen die goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar zijn en bovendien als afval gezien worden. Dit doet hij door verbindingen te maken tussen productontwerp en gastronomie. Met zijn projecten stelt Laposse vragen bij consumptiepatronen wereldwijd, de productieprocessen die daarachter schuilgaan en de krachten die de wereldmarkt bepalen.

Over Future Food Design Awards
In de Future Food Design Awards competitie werd gezocht naar ontwerpen die onderwerpen van eetcultuur tot de voedselketen uitdagen. Vraagstukken zoals de omgang met landgebruik, zoetwaterreserves, de invloed van landbouw op het klimaat en het gebruik van schaarse grondstoffen zijn wereldwijd gedeelde zorgen voor de voedselzekerheid. Ook hedendaagse tafeltaferelen, migratie, technologie en eetgewoonten waren thema’s. De award is de internationale stimuleringsprijs om vernieuwende en disruptieve ontwerpen voor een duurzame voedseltoekomst in de schijnwerpers te zetten.

De Future Food Design Awards is dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens de Dutch Design Week op 26 oktober en is een initiatief van Agri meets Design en The Dutch Institute of Food&Design. Maar liefst 73 projecten uit 24 verschillende landen hebben zich aangemeld voor deze eerste editie.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: