Fernando Laposse wint Future Food Design Awards

27 oktober 2017 | Roy Spijker

Ontwerper Fernando Laposse is met zijn project Totomoxtle de winnaar van de eerste Future Food Design Awards. In zijn project werkt hij samen met Mexicaanse boeren om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen voor lokale maissoorten waarbij minder restafval ontstaat én meer wordt verdiend. Totomoxtle is het toonbeeld van een nieuw ontwerp dat onze huidige opvatting over eten uitdaagt, van voedselproductie tot eetcultur. Laposse ontving tijdens Dutch Design Week voor zijn project zowel juryprijs als de publieksprijs met meer dan 5000 stemmen.

Totomoxtle is geïnspireerd op de relatie van Mexico en mais. Laposse ontwikkelde een nieuw materiaal die de natuurlijke, kleurrijke variatie van lokale maissoorten weergeeft. Het proces is simpel: de schillen worden platgemaakt en gebruikt als fineer. Het fineer wordt gebruikt ter afwerking van bijvoorbeeld muren, vazen en meubels. Niet alleen is Totomoxtle een nieuw, duurzaam materiaal, ook hoopt Laposse met zijn project meer bewustwording te creëren voor de onzekere toekomst van kleinschalige boeren en hun traditionele oogstmethodes die moeten concurreren met grootschalige voedselproductie op mondiale schaal.

Fernando Laposse: "Winning both the awards is priceless, not just for me but for the whole community in which it will be invested. But in order to think of our future of food, we first need to work on food equality for everyone."

Over Fernando Laposse
Industrieel ontwerper Fernando Laposse (1988) is geboren in Frankrijk en opgegroeid in Mexico waar hij afstudeerde aan de kunstopleiding Saint Martins. Fernando streeft naar het opnieuw inzetten van materialen die goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar zijn en bovendien als afval gezien worden. Dit doet hij door verbindingen te maken tussen productontwerp en gastronomie. Met zijn projecten stelt Laposse vragen bij consumptiepatronen wereldwijd, de productieprocessen die daarachter schuilgaan en de krachten die de wereldmarkt bepalen.

Over Future Food Design Awards
In de Future Food Design Awards competitie werd gezocht naar ontwerpen die onderwerpen van eetcultuur tot de voedselketen uitdagen. Vraagstukken zoals de omgang met landgebruik, zoetwaterreserves, de invloed van landbouw op het klimaat en het gebruik van schaarse grondstoffen zijn wereldwijd gedeelde zorgen voor de voedselzekerheid. Ook hedendaagse tafeltaferelen, migratie, technologie en eetgewoonten waren thema’s. De award is de internationale stimuleringsprijs om vernieuwende en disruptieve ontwerpen voor een duurzame voedseltoekomst in de schijnwerpers te zetten.

De Future Food Design Awards is dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens de Dutch Design Week op 26 oktober en is een initiatief van Agri meets Design en The Dutch Institute of Food&Design. Maar liefst 73 projecten uit 24 verschillende landen hebben zich aangemeld voor deze eerste editie.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
De beste burgers en hotdogs vind je op Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: