Eerste mandje nieuwe oogst platte Zeeuwse oester overhandigd

20 september 2017 | Thijs Jacobs

Als huisleverancier van The Harbour Clubs (4) overhandigt Schmidt Zeevis het eerste mandje aan general manager Joost Verhoeven. Chef Melchor Soto Fernandez heeft de gasten culinair verrast met allerlei bereidingen van de Zeeuwse Platte, die wordt geroemd als de koningin onder de oesters, met een zeer verfijnde smaak.

De officiële overhandiging is een samenwerking van de Ondernemerscoöperatie met de erkende oesterleveranciers Schmidt Zeevis en Adri & Zoon en is inmiddels een jaarlijks evenement geworden.

Het Zeker Zeeuws® keurmerk garandeert dat het gaat om oesters, die op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze in Zeeuwse wateren worden gekweekt. Naast Zeeuwse platte oesters zijn er ook Zeeuwse ‘creuses’ die het Zeker Zeeuws® Streekproduct keurmerk mogen voeren. Het keurmerk is mede geïnitieerd door de Provincie Zeeland om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar duurzame producten met herkomstgarantie. Meer dan 80 gecertificeerde producenten, waaronder 12 oesterkwekers hebben zich verenigd in de ondernemers coöperatie OZZ voor promotie van de Zeker Zeeuws® producten.

Unieke smaak

In Nederland worden platte oesters en creuses gekweekt. De unieke smaak van de Zeeuwse Platte komt volgens kenners door de fijne aroma’s van algen èn de vele zonuren die Zeeland rijk is. De Zeker Zeeuws Oesters groeien op in de Grevelingen en in de Oosterschelde. Hier zijn de omstandigheden ideaal.

Mede daarom willen Koninklijke Schmidt Zeevis en Adri & Zoon zoveel mogelijk oesters leveren met het Zeker Zeeuws Keurmerk.

Chefkok Melchor Soto Fernandez heeft verschillende bereidingen gemaakt met de 1e oogst Zeeuwse Platte Oesters met het Zeker Zeeuws keurmerk: Rauw Klassiek met rode ui vinaigrette; Rauw met passievrucht; Rauw met tabasco en chorizo; Vichysoisse met gepocheerde oester; Steak tartaar met crème van Zeeuwse oesters. 

Onderstaand een recept:

Recept oesters met passievruchtgel, gelei en sorbet –25 oesters

Bereidingswijze:


Passievrucht gel: Zet een pak passievruchtencoulis op en breng deze aan de kook met suikerwater. Kook het vervolgens door met agar agar en laat deze koud worden. Draai het daarna door met de thermomixer.

Passievrucht sorbet: Lepel de passievruchten uit en meng dit met suikerwater, citroenschil en gelatine. Stort dit in de pacojet beker en draai deze op.  
Passievruchtgelei: Leg de gelatine in de week. Lepel de passievruchten uit en voeg water, suiker en een deel coulis toe. Kook dit op en los de gelatine op. 

Breng eerst de passievruchtgelei aan op de oesters, voeg vervolgens de sorbet toe en maak het af met de passievrucht.

Ingredienten: 

Passievruchtgel

1ltr passievruchtencoulis 

1ltr suikerwater

19gr agar agar 

Passievruchtengelei

4 verse passievruchten 

150gr water 

200gr passievruchten coulis 

1 citroen zest

4 blaadjes gelatine

100gr suiker

Passiesorbet

180gr suiker 

3 dl water 

100gr passievruchten coulis 

6 passievruchten 

1 blaadje gelatine

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Restaurant
Bar-restaurant IJver opent zomer 2019

In de zomer van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Er wordt hard gewerkt aan dit robuuste restaurant met een eigenzinnige menu- en drankenkaart. Op deze iconische locatie met een groot binnen- en buitenterras kunnen gasten staks geniete...

Food trends Vega
Populariteit vlees- en visvrije thuisbezorgmaaltijden stijgt

Afgelopen week namen zeker 57.600 Nederlanders deel aan de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief dat Nederlanders inspireerde om van 11 tot 17 maart een week lang geen vlees (en vis) te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te o...

Bier Events
Bijna 450 bieren in 5e Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 is Rotterdam weer een dag de bierhoofdstad van Nederland. Dan wordt in Arminius congres- en debatcentrum voor de vierde keer de ‘Dutch Beer Challenge’ georganiseerd. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben &eacut...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Achtergronden Restaurant
Download nu de maarteditie van De RestaurantKrant

De maarteditie van De RestaurantKrant is uit! Niet alleen hebben we een fonkelnieuw design, maar we spreken ook nog eens met de eigenaren van restaurant Flicka in Kerkdriel. Het restaurant ontving onlangs zijn eerste Michelinster. Klik hier om de uitgave te downloaden (je hoeft enkel je e-mailadres ...

Tech Interview
''Bij De Beren hebben we nu al twaalf marketingmedewerkers nodig''

Marjolein Mens is communicatieadviseur bij restaurantketen De Beren. De restaurantketen heeft de social media campagnes uitstekend op orde en pakt de marketingactiviteiten professioneel aan. Hoe gaat dat in zijn werk bij zo’n succesvolle keten? Marjolein: “We hebben hier op kantoor een h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: