Alice Waters wint Johannes van Damprijs 2017

26 september 2018 | Thijs Jacobs

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam maken vandaag bekend dat Alice Waters de winnaar is van de Johannes van Damprijs 2017. De prijs wordt tijdens de Kookboekenweek op vrijdag 16 november 2018 uitgereikt in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Icoon

Alice Waters (1944) is een internationaal icoon en een van de invloedrijkste chefs van de Verenigde Staten. Niet in de laatste plaats om haar activisme: al sinds de jaren zestig inspireert ze wereldwijd mensen om verse, lokale en seizoensproducten te gebruiken. In 1971 opende ze haar restaurant Chez Panisse in de stad Berkeley, waar ze nog steeds nauw bij betrokken is. In de loop van de jaren is het restaurant een symbool geworden in haar strijd voor beter eten.

Onder die vlag begon ze in de jaren negentig met The Edible Schoolyard, een schoolprogramma dat kinderen leert over gezonde voeding. Voorzitter van de jury Louise Fresco: “Met haar restaurant en haar projecten, zoals The Edible Schoolyard, heeft Alice Waters velen, jong en oud, in de VS en daarbuiten bewust gemaakt van het belang van de kwaliteit van voedsel en een directe relatie met de herkomst van voedsel.” Op 23 oktober verschijnt ook de eerste Nederlandse vertaling van haar recepten bij Nijgh & Van Ditmar: De kunst van simpel koken.

Johannes van Damprijs

De prijs ging eerder naar Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013), Carlo Petrini (2014), John Halvemaan (2015) en Yotam Ottolenghi (2016). De jury van de Johannes van Dampijs 2017 bestaat uit prof. dr. ir. Louise O. Fresco (voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR), Wil Demandt (chef Restaurant Bordewijk in Amsterdam), Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Instituut voor Beeld en Geluid), Jonah Freud (journalist en eigenaar Kookboekhandel), Garrelt Verhoeven (directeur Deventer Verhaal) en Joke Mammen (conservator Bijzondere Collecties UvA). De uitreiking van de Johannes van Damprijs vindt plaats tijdens de Kookboekenweek die van 10 – 18 november georganiseerd wordt door de CPNB.

Amsterdam Symposium on the History of Food en Foodie Festival

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren op 16 en 17 november 2018 naast de uitreiking van de Johannes van Damprijs ook het vijfde Amsterdam Symposium on the History of Food en het Foodie Festival, een festival waarbij het kookboek centraal staat.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: