Alice Waters wint Johannes van Damprijs 2017

26 september 2018 | Thijs Jacobs

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam maken vandaag bekend dat Alice Waters de winnaar is van de Johannes van Damprijs 2017. De prijs wordt tijdens de Kookboekenweek op vrijdag 16 november 2018 uitgereikt in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Icoon

Alice Waters (1944) is een internationaal icoon en een van de invloedrijkste chefs van de Verenigde Staten. Niet in de laatste plaats om haar activisme: al sinds de jaren zestig inspireert ze wereldwijd mensen om verse, lokale en seizoensproducten te gebruiken. In 1971 opende ze haar restaurant Chez Panisse in de stad Berkeley, waar ze nog steeds nauw bij betrokken is. In de loop van de jaren is het restaurant een symbool geworden in haar strijd voor beter eten.

Onder die vlag begon ze in de jaren negentig met The Edible Schoolyard, een schoolprogramma dat kinderen leert over gezonde voeding. Voorzitter van de jury Louise Fresco: “Met haar restaurant en haar projecten, zoals The Edible Schoolyard, heeft Alice Waters velen, jong en oud, in de VS en daarbuiten bewust gemaakt van het belang van de kwaliteit van voedsel en een directe relatie met de herkomst van voedsel.” Op 23 oktober verschijnt ook de eerste Nederlandse vertaling van haar recepten bij Nijgh & Van Ditmar: De kunst van simpel koken.

Johannes van Damprijs

De prijs ging eerder naar Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013), Carlo Petrini (2014), John Halvemaan (2015) en Yotam Ottolenghi (2016). De jury van de Johannes van Dampijs 2017 bestaat uit prof. dr. ir. Louise O. Fresco (voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR), Wil Demandt (chef Restaurant Bordewijk in Amsterdam), Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Instituut voor Beeld en Geluid), Jonah Freud (journalist en eigenaar Kookboekhandel), Garrelt Verhoeven (directeur Deventer Verhaal) en Joke Mammen (conservator Bijzondere Collecties UvA). De uitreiking van de Johannes van Damprijs vindt plaats tijdens de Kookboekenweek die van 10 – 18 november georganiseerd wordt door de CPNB.

Amsterdam Symposium on the History of Food en Foodie Festival

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren op 16 en 17 november 2018 naast de uitreiking van de Johannes van Damprijs ook het vijfde Amsterdam Symposium on the History of Food en het Foodie Festival, een festival waarbij het kookboek centraal staat.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: