Groei voor leisure markt ondanks personeelstekort

2 januari 2019 | David Bakker

De Leisure-sector liet in 2018 groei zien, geholpen door de positieve economische omstandigheden en de toename van het toerisme. Bijvoorbeeld de fastfood-branche, restaurants en hotels laten groei zien. Zo meldt ABN AMRO. Dat biedt reden tot optimisme. Toch is waakzaamheid geboden voor ondernemers in de sector: het personeelstekort zit de sector dwars, het aanbod is in de afgelopen jaren toegenomen en het consumentenvertrouwen nam de afgelopen maanden af. 

Het consumentenvertrouwen daalde in december voor de vijfde maand op rij, naar een score van 9. In 2018 en 2017 was die score niet eerder zo laag, maar het vertrouwen van consumenten staat wel nog een stuk boven het langjarig gemiddelde.

De daling van het consumentenvertrouwen in december lijkt zowel economische als financiële redenen te hebben. De gedaalde score over het economisch klimaat kan te maken hebben met een aantal internationale events, zoals de Brexit-perikelen, de begrotingsperikelen in Italië en het handelsconflict tussen de VS en China. Bovendien kan het vooruitzicht van een tragere economische groei in Nederland hierbij een rol spelen.

Tegelijkertijd is de consument ook voorzichtiger over de eigen financiële situatie. Mogelijk speelt hier het vooruitzicht van een minder sterke stijging van het besteedbaar inkomen van huishoudens in 2019 een rol.

Fundamenten voor groei aanwezig voor Leisure in 2019 en 2020

De fundamenten van groei blijven aanwezig. De consument heeft meer eetmomenten dan vroeger en bezoekt (bijvoorbeeld) met grote regelmaat fastfoodzaken en restaurants. Dit heeft ook demografische redenen: een op de vijf millennials eet minimaal een keer per week buitenshuis. Dat is meer dan oudere generaties.

Een ander belangrijk fundament onder de groei is toerisme. In 2018 neemt het aantal logies-overnachtingen met 4,2% toe. Voor 2019 gaan we uit van 3,7% groei van het aantal logies-overnachtingen, vooral gedragen voor buitenlands toerisme.

Tegelijkertijd herkent niet iedere ondernemer zich in de sectorgroei. Dit komt ook omdat het aanbod op diverse plaatsen is toegenomen.

Personeelstekort dwarsligger

Ook in de sector Leisure hebben ondernemers last van dit personeelstekort. De horeca heeft op dit moment 49 vacatures op elke 1000 banen. Sinds 2008 is de vacaturegraad niet zo hoog geweest. Zo ervaart (netto) 30% van de ondernemers in de horeca het tekort aan personeel als belemmering, in het vierde kwartaal van 2018.

Een jaar eerder was dat nog 18% en in het vierde kwartaal van 2016 was dit 5%. Diverse restaurants en cafés moesten sluiten omdat er te weinig personeel beschikbaar was om deze ondernemingen te bestieren.

De tekorten betreffen in het bijzonder koks en bedieningspersoneel. Eerder vermeldde het UWV al dat er een groot verloop is onder mensen die een opleiding tot kok hebben gevolgd. Het is daarom belangrijk dat ondernemingen hun werknemers binnenboord weten te houden, bijvoorbeeld door hen een duidelijk carrièreperspectief te bieden.

Mede door dat tekort aan personeel vertraagt de groei van de sector Leisure. Voor 2019 gaan we uit van 3% groei en voor 2020 van 2,5% groei.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Duurzaamheid
Heineken wil 15 procent minder water verbruiken

Heineken ambieert om zijn watergebruik in waterarme regio's zoals spanje en Ethiopië met 15 procent omlaag te brengen, voor minder waterschaarse regio's streven zij naar tien procent. Niet alleen dat maar ze willen ook duurzamer handelen door middel van het hergebruik van afvalwater, he...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: "Ik word verdacht van slavendrijven!"

Ik ben zojuist verhoord door de politie. Ik ben verdachte. Ik word verdacht van slavendrijven. De kwestie is van een paar jaar geleden. Ik deed toen zaken met een schoonmaakbedrijf. Dit bleek een achteraf een criminele organisatie te zijn, volgens de twee rechercheurs die mij vandaag ondervroegen. ...

trends Bier
Gaan algoritmes het bierassortiment bepalen?

Een team van 160 wetenschappers is bezig met het ontwikkelen van een algoritme wat klanten kan adviseren wat zij moeten bestellen. Brouwerijketen AB InBev kreeg de inspiratie voor dit idee vanuit de streamingwebsite Netflix. Netflix beveelt kijkers nieuwe series en films aan door middel van het verz...

Lunch
Bagels & Beans is het Beste Restaurant van De Vegetarische Restaurantweek

Niet minder dan 531 restaurants namen deel aan de tweede editie van De Vegetarische Restaurantweek die vorige week plaatsvond. Gasten konden gedurende de week een stem uitbrengen op het beste vegetarische restaurant. Bagels & Beans deed mee met drie speciale vegetarische menu’s en wist daa...

Chefs F&B
Roel Oostrum nieuwe executive chef van Blooming in Bergen

Het zaadje werd geplant toen hij als souschef de keuken van Blooming betrad. Nu, jaren later, bloeit er iets heel moois. Vanaf heden is Roel Oostrum de nieuwe executive chef van Blooming in Bergen. Blooming bestaat uit drie unieke locaties: Blooming hotel, Landgoed Het Hof en strandpaviljoen Bloomin...

Opening Restaurant
Bar-restaurant IJver opent zomer 2019

In de zomer van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Er wordt hard gewerkt aan dit robuuste restaurant met een eigenzinnige menu- en drankenkaart. Op deze iconische locatie met een groot binnen- en buitenterras kunnen gasten staks geniete...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: