Aantal werkenden in horeca weer terug op pre-corona niveau

14 september 2020 | redactie

Het aantal werkenden in de horeca is weer terug op het niveau van voor de lockdown. De zomergroei blijft in de meeste horecasectoren echter steken. Dat blijkt uit onderzoek van het aantal ingeroosterde medewerkers van roosterplanning- en flexwerkbureau voor horecawerknemers L1NDA. Aan de hand van een analyse van 24 miljoen werkuren maakt het bedrijf met de Hospitality Employment Monitor (HEM) inzichtelijk hoe groot de invloed van de coronamaatregelen is op de werkgelegenheid in de horeca. Het herstel van de horeca laat een positieve ontwikkeling zien: het aantal werknemers dat nu wordt ingezet is terug op hetzelfde niveau als vlak voor de coronacrisis

Terug naar het niveau van voor de sluiting van de horeca

Uit de Hospitality Employment Monitor blijkt dat bijna 53% van alle horecawerknemers, zowel vast als flexibel, thuiszat vanaf de dag dat de horeca de deuren sloot. Logischerwijs nam het aantal ingeplande medewerkers toe toen de horeca heropende voor maximaal dertig gasten. Sinds de horeca weer honderd gasten kan ontvangen (juli 2020) is het aantal werkenden hersteld naar het niveau van februari 2020, maar sindsdien laat de gebruikelijke hoogseizoengroei van 24% op zich wachten. L1NDA verwacht dat door het recente overheidsadvies om feesten, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen voortaan in een horecabedrijf te organiseren het aantal werkenden verder gaat toenemen.

"Om het aantal ingeplande medewerkers volledig te laten herstellen, is het belangrijk dat we meer vertrouwen in de horeca krijgen. Het is van belang dat we het advies van de regering om vrienden en familie in de horeca te ontmoeten opvolgen”, zegt Wim Jansen, CEO van L1NDA.

Grote onderlinge verschillen type horecagelegenheden

De diverse type horeca tonen grote onderlinge verschillen. Waar seizoensgebonden sectoren zoals de campings en verhuur van vakantiehuisjes en appartementen een sterk herstel laten zien na de heropening, blijft de rest van de horeca achter. Met name de grootste horecasectoren, restaurants en hotels, die nu weliswaar weer evenveel medewerkers inplannen als in februari 2020, kunnen de gebruikelijke sterke zomergroei van respectievelijk 25% en 17% niet waarmaken.

Ook regionaal verschilt het herstel: Noord-Holland blijft 18% achter

De Hospitality Employment Monitor laat daarnaast grote regionale verschillen zien. Zo groeit de werkgelegenheid in Oost-Nederland, met name Drenthe, Groningen, Gelderland en Overijssel, duidelijk sneller dan in andere delen van Nederland. Dit jaar brachten veel Nederlanders hun vakantie of lange weekenden door in deze regio in plaats van het buitenland. De provincie Gelderland profiteerde hier het meest van. In verdere analyses stelt L1NDA vast dat deze groei plaatsvond in de sectoren 'hotel-restaurants' (+7% t.o.v. 2019), 'kampeerterreinen' (+13% t.o.v. 2019) en de categorie 'fastfoodrestaurants, cafetaria's, ijssalons, eetkramen, e.d.' (+13% t.o.v. 2019). 
De provincie Noord-Holland blijft in zijn geheel sterk achter, te weten 18% op vorig jaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start ‘restaurant take over’

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: