25 jaar Luigi's eten & drinken

23 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Wanneer je in de binnenstad van Harderwijk over de Markt loopt, vind je in één van de mooiste historische panden 'Luigi’s eten & drinken'. Niet meer uit het straatbeeld weg te denken, want ze zijn daar al 25 jaar te vinden. "25 jaar! Wie haalt dat tegenwoordig nog in de horecabranche?", lacht eigenaresse Truida de Vries. "We zijn ook echt enorm trots," vult Johan haar aan. "We zijn het eens even nagegaan, maar buiten de familiebedrijven om kunnen we geen horecazaak in Harderwijk bedenken die al 25 jaar dezelfde eigenaar heeft."

Van Zwitserland naar Harderwijk.

Het was 15 oktober 1992 toen het stel Johan en Truida de Vries Luigi’s overnamen. "Toen nog met 6 tafeltjes en in de zomer een paar tafeltjes langs de gevel." Inmiddels is de lunchroom uitgebreid met een verdieping en een groot terras midden op de Markt. Je komt er niet alleen voor een kop koffie of een lunch, want aanschuiven voor het diner of een borrel ’s avonds kan ook al jaren. Dat Johan en Truida echte horecatijgers zijn, blijkt wel uit hun beider carrières voor Luigi’s. Ze hebben op meerdere plekken in het buitenland gewerkt voordat ze neerstreken in Harderwijk."

"We leerden elkaar kennen tijdens ons werk in Zwitserland en na de nodige ervaring op onder andere Aruba en Texel werden we gevraagd om Luigi’s in Harderwijk te bestieren", vertelt Truida.

Het ovale tafeltje

Johan en Truida hebben inmiddels een stevige horecazaak neergezet, dat is wel duidelijk. Er komen veel vaste gasten. "Sommigen zelfs al 25 jaar. En dat is zo mooi, man! We hebben al zoveel met elkaar meegemaakt. Van goede verhalen aan de stamtafel tot de leukste feestjes. We hebben veel relaties zien ontstaan en al het wel en wee wat daarmee samengaat meegemaakt.’ Ooit begon die zoete inval aan het ovale tafeltje achterin de zaak. Stamgasten aten soms wel met z’n zessen aan dat kleine tafeltje. Het was passen en meten, maar vooral gezellig. ‘En dat is ons uitgangspunt. Gezelligheid in huiskamersfeer."

Vers en zelfgemaakt


Dat die gezelligheid en persoonlijke sfeer belangrijk voor hen is, stralen Johan en Truida uit. Net als de passie voor het eten en dan vooral de producten waarmee de gerechten worden bereid. Vers, eerlijk en zelfgemaakt. Van het broodje tijdens de lunch tot de appeltaart bij de koffie en de gerechten op de kaart voor het diner. Zelfs tot aan het koekje bij elk kopje koffie of thee. "Die zijn beroemd", lacht Johan trots. Niet alleen staat Luigi’s bekend om de zelfgemaakte overheerlijke koekjes, ook waren zij het die voor het eerst de bagel op de menukaart zetten en de daghap introduceerden in Harderwijk. "Van maandag tot en met vrijdag eet je met de pot mee als je niet kiest voor een gerecht van de avondkaart."

Enthousiast team

Johan en Truida hebben een enthousiast team om zich heen verzameld. "Zij zijn ook echt net zo enthousiast als wij. Niet voor niets zorgen zij al jaren dat je je bij Luigi’s thuis voelt en het je aan werkelijk niets ontbreekt. En dat gaan we zeker nóg 10 jaar doen! We hebben vorig jaar rigoureus verbouwd. Dat doe je niet voor niets. We willen er nog jaren tegenaan!"

Wie jarig is trakteert!

Zo’n 25-jarig jubileum mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan en dus wordt er getrakteerd. "Twee weken lang trakteren we al onze gasten op een petit four bij het eerste kopje koffie of thee." En daar blijft het niet bij, want er worden 25 huisgemaakte appeltaarten verloot. ‘"Gedurende 25 weken verloten we elke week zo’n heerlijke appeltaart. Kans maken? Je schrijft je naam en telefoonnummer achter op de kassabon en stopt deze in de prijzenpot die op de bar staat. Elke week wordt er uit die pot een winnende bon getrokken. Als klap op de vuurpijl staat het jubileumjaar bol van evenementen op zondagmiddagen."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: