25 jaar Luigi's eten & drinken

23 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Wanneer je in de binnenstad van Harderwijk over de Markt loopt, vind je in één van de mooiste historische panden 'Luigi’s eten & drinken'. Niet meer uit het straatbeeld weg te denken, want ze zijn daar al 25 jaar te vinden. "25 jaar! Wie haalt dat tegenwoordig nog in de horecabranche?", lacht eigenaresse Truida de Vries. "We zijn ook echt enorm trots," vult Johan haar aan. "We zijn het eens even nagegaan, maar buiten de familiebedrijven om kunnen we geen horecazaak in Harderwijk bedenken die al 25 jaar dezelfde eigenaar heeft."

Van Zwitserland naar Harderwijk.

Het was 15 oktober 1992 toen het stel Johan en Truida de Vries Luigi’s overnamen. "Toen nog met 6 tafeltjes en in de zomer een paar tafeltjes langs de gevel." Inmiddels is de lunchroom uitgebreid met een verdieping en een groot terras midden op de Markt. Je komt er niet alleen voor een kop koffie of een lunch, want aanschuiven voor het diner of een borrel ’s avonds kan ook al jaren. Dat Johan en Truida echte horecatijgers zijn, blijkt wel uit hun beider carrières voor Luigi’s. Ze hebben op meerdere plekken in het buitenland gewerkt voordat ze neerstreken in Harderwijk."

"We leerden elkaar kennen tijdens ons werk in Zwitserland en na de nodige ervaring op onder andere Aruba en Texel werden we gevraagd om Luigi’s in Harderwijk te bestieren", vertelt Truida.

Het ovale tafeltje

Johan en Truida hebben inmiddels een stevige horecazaak neergezet, dat is wel duidelijk. Er komen veel vaste gasten. "Sommigen zelfs al 25 jaar. En dat is zo mooi, man! We hebben al zoveel met elkaar meegemaakt. Van goede verhalen aan de stamtafel tot de leukste feestjes. We hebben veel relaties zien ontstaan en al het wel en wee wat daarmee samengaat meegemaakt.’ Ooit begon die zoete inval aan het ovale tafeltje achterin de zaak. Stamgasten aten soms wel met z’n zessen aan dat kleine tafeltje. Het was passen en meten, maar vooral gezellig. ‘En dat is ons uitgangspunt. Gezelligheid in huiskamersfeer."

Vers en zelfgemaakt


Dat die gezelligheid en persoonlijke sfeer belangrijk voor hen is, stralen Johan en Truida uit. Net als de passie voor het eten en dan vooral de producten waarmee de gerechten worden bereid. Vers, eerlijk en zelfgemaakt. Van het broodje tijdens de lunch tot de appeltaart bij de koffie en de gerechten op de kaart voor het diner. Zelfs tot aan het koekje bij elk kopje koffie of thee. "Die zijn beroemd", lacht Johan trots. Niet alleen staat Luigi’s bekend om de zelfgemaakte overheerlijke koekjes, ook waren zij het die voor het eerst de bagel op de menukaart zetten en de daghap introduceerden in Harderwijk. "Van maandag tot en met vrijdag eet je met de pot mee als je niet kiest voor een gerecht van de avondkaart."

Enthousiast team

Johan en Truida hebben een enthousiast team om zich heen verzameld. "Zij zijn ook echt net zo enthousiast als wij. Niet voor niets zorgen zij al jaren dat je je bij Luigi’s thuis voelt en het je aan werkelijk niets ontbreekt. En dat gaan we zeker nóg 10 jaar doen! We hebben vorig jaar rigoureus verbouwd. Dat doe je niet voor niets. We willen er nog jaren tegenaan!"

Wie jarig is trakteert!

Zo’n 25-jarig jubileum mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan en dus wordt er getrakteerd. "Twee weken lang trakteren we al onze gasten op een petit four bij het eerste kopje koffie of thee." En daar blijft het niet bij, want er worden 25 huisgemaakte appeltaarten verloot. ‘"Gedurende 25 weken verloten we elke week zo’n heerlijke appeltaart. Kans maken? Je schrijft je naam en telefoonnummer achter op de kassabon en stopt deze in de prijzenpot die op de bar staat. Elke week wordt er uit die pot een winnende bon getrokken. Als klap op de vuurpijl staat het jubileumjaar bol van evenementen op zondagmiddagen."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Duurzaamheid
Heineken wil 15 procent minder water verbruiken

Heineken ambieert om zijn watergebruik in waterarme regio's zoals spanje en Ethiopië met 15 procent omlaag te brengen, voor minder waterschaarse regio's streven zij naar tien procent. Niet alleen dat maar ze willen ook duurzamer handelen door middel van het hergebruik van afvalwater, he...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: "Ik word verdacht van slavendrijven!"

Ik ben zojuist verhoord door de politie. Ik ben verdachte. Ik word verdacht van slavendrijven. De kwestie is van een paar jaar geleden. Ik deed toen zaken met een schoonmaakbedrijf. Dit bleek een achteraf een criminele organisatie te zijn, volgens de twee rechercheurs die mij vandaag ondervroegen. ...

trends Bier
Gaan algoritmes het bierassortiment bepalen?

Een team van 160 wetenschappers is bezig met het ontwikkelen van een algoritme wat klanten kan adviseren wat zij moeten bestellen. Brouwerijketen AB InBev kreeg de inspiratie voor dit idee vanuit de streamingwebsite Netflix. Netflix beveelt kijkers nieuwe series en films aan door middel van het verz...

Lunch
Bagels & Beans is het Beste Restaurant van De Vegetarische Restaurantweek

Niet minder dan 531 restaurants namen deel aan de tweede editie van De Vegetarische Restaurantweek die vorige week plaatsvond. Gasten konden gedurende de week een stem uitbrengen op het beste vegetarische restaurant. Bagels & Beans deed mee met drie speciale vegetarische menu’s en wist daa...

Chefs F&B
Roel Oostrum nieuwe executive chef van Blooming in Bergen

Het zaadje werd geplant toen hij als souschef de keuken van Blooming betrad. Nu, jaren later, bloeit er iets heel moois. Vanaf heden is Roel Oostrum de nieuwe executive chef van Blooming in Bergen. Blooming bestaat uit drie unieke locaties: Blooming hotel, Landgoed Het Hof en strandpaviljoen Bloomin...

Opening Restaurant
Bar-restaurant IJver opent zomer 2019

In de zomer van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Er wordt hard gewerkt aan dit robuuste restaurant met een eigenzinnige menu- en drankenkaart. Op deze iconische locatie met een groot binnen- en buitenterras kunnen gasten staks geniete...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: