25 jaar Luigi's eten & drinken

23 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Wanneer je in de binnenstad van Harderwijk over de Markt loopt, vind je in één van de mooiste historische panden 'Luigi’s eten & drinken'. Niet meer uit het straatbeeld weg te denken, want ze zijn daar al 25 jaar te vinden. "25 jaar! Wie haalt dat tegenwoordig nog in de horecabranche?", lacht eigenaresse Truida de Vries. "We zijn ook echt enorm trots," vult Johan haar aan. "We zijn het eens even nagegaan, maar buiten de familiebedrijven om kunnen we geen horecazaak in Harderwijk bedenken die al 25 jaar dezelfde eigenaar heeft."

Van Zwitserland naar Harderwijk.

Het was 15 oktober 1992 toen het stel Johan en Truida de Vries Luigi’s overnamen. "Toen nog met 6 tafeltjes en in de zomer een paar tafeltjes langs de gevel." Inmiddels is de lunchroom uitgebreid met een verdieping en een groot terras midden op de Markt. Je komt er niet alleen voor een kop koffie of een lunch, want aanschuiven voor het diner of een borrel ’s avonds kan ook al jaren. Dat Johan en Truida echte horecatijgers zijn, blijkt wel uit hun beider carrières voor Luigi’s. Ze hebben op meerdere plekken in het buitenland gewerkt voordat ze neerstreken in Harderwijk."

"We leerden elkaar kennen tijdens ons werk in Zwitserland en na de nodige ervaring op onder andere Aruba en Texel werden we gevraagd om Luigi’s in Harderwijk te bestieren", vertelt Truida.

Het ovale tafeltje

Johan en Truida hebben inmiddels een stevige horecazaak neergezet, dat is wel duidelijk. Er komen veel vaste gasten. "Sommigen zelfs al 25 jaar. En dat is zo mooi, man! We hebben al zoveel met elkaar meegemaakt. Van goede verhalen aan de stamtafel tot de leukste feestjes. We hebben veel relaties zien ontstaan en al het wel en wee wat daarmee samengaat meegemaakt.’ Ooit begon die zoete inval aan het ovale tafeltje achterin de zaak. Stamgasten aten soms wel met z’n zessen aan dat kleine tafeltje. Het was passen en meten, maar vooral gezellig. ‘En dat is ons uitgangspunt. Gezelligheid in huiskamersfeer."

Vers en zelfgemaakt


Dat die gezelligheid en persoonlijke sfeer belangrijk voor hen is, stralen Johan en Truida uit. Net als de passie voor het eten en dan vooral de producten waarmee de gerechten worden bereid. Vers, eerlijk en zelfgemaakt. Van het broodje tijdens de lunch tot de appeltaart bij de koffie en de gerechten op de kaart voor het diner. Zelfs tot aan het koekje bij elk kopje koffie of thee. "Die zijn beroemd", lacht Johan trots. Niet alleen staat Luigi’s bekend om de zelfgemaakte overheerlijke koekjes, ook waren zij het die voor het eerst de bagel op de menukaart zetten en de daghap introduceerden in Harderwijk. "Van maandag tot en met vrijdag eet je met de pot mee als je niet kiest voor een gerecht van de avondkaart."

Enthousiast team

Johan en Truida hebben een enthousiast team om zich heen verzameld. "Zij zijn ook echt net zo enthousiast als wij. Niet voor niets zorgen zij al jaren dat je je bij Luigi’s thuis voelt en het je aan werkelijk niets ontbreekt. En dat gaan we zeker nóg 10 jaar doen! We hebben vorig jaar rigoureus verbouwd. Dat doe je niet voor niets. We willen er nog jaren tegenaan!"

Wie jarig is trakteert!

Zo’n 25-jarig jubileum mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan en dus wordt er getrakteerd. "Twee weken lang trakteren we al onze gasten op een petit four bij het eerste kopje koffie of thee." En daar blijft het niet bij, want er worden 25 huisgemaakte appeltaarten verloot. ‘"Gedurende 25 weken verloten we elke week zo’n heerlijke appeltaart. Kans maken? Je schrijft je naam en telefoonnummer achter op de kassabon en stopt deze in de prijzenpot die op de bar staat. Elke week wordt er uit die pot een winnende bon getrokken. Als klap op de vuurpijl staat het jubileumjaar bol van evenementen op zondagmiddagen."

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Amsterdam Personalia
Hotel Arena stelt nieuwe F&B manager aan

Luuk Rijnders gaat met ingang van 14 januari aan de slag als nieuwe F&B Manager in het viersterren Hotel Arena én het bijbehorende PARK Café-Restaurant in Amsterdam. Rijnders’ motivatie, enthousiasme en oog voor service en gastvrijheid gaat het café-restaurant naar een...

Amsterdam Culinair
Richard Ekkebus na 33 jaar terug in de Nederlandse keuken

Chef Richard Ekkebus is even terug op Nederlandse bodem om op 26 en 27 januari te koken met Joris Bijdendijk in RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum. Richard Ekkebus, afkomstig uit Vlissingen, werd opgeleid door enkele van de grootste driesterrenchefs in Frankrijk waaronder, Pierre Gagnair...

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Achtergronden Culinair
Jubilerend l’Atelier schenkt cheque aan KiKa

Restaurant l’Atelier in Gulpen bestaat 20 jaar. Eigenaren Ellen en Hans Kinkartz hebben dat bijzondere feit zondag 13 januari gevierd. Met een speciale jubileumlunch werd liefst €4500,- opgehaald voor Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Er was voor eigenaren Ellen en Hans Kinkartz ma...

Awards Van der Valk
Restaurant Van der Valk Hotel Hoorn is Restaurant van het Jaar 2018

Restaurant Van der Valk Hotel in Hoorn heeft vorige week de VVV Dinercheque 'Restaurant van het Jaar 2018' Award in ontvangst genomen. Deze prijs werd voor het derde jaar op rij uitgereikt door VVV Nederland, de uitgever van de VVV Dinercheque. "Wij zijn heel blij met deze award"...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: