Zorgt de slechte gerstoogst voor duurder bier?

9 augustus 2018 | David Bakker

De hitte van de afgelopen maanden heeft niet alleen voor zwetende voorhoofden gezorgd, ook de oogst van gerst valt behoorlijk tegen, lezen we op rtlnieuws.nl. Gerst wordt verwerkt tot mout en is daarmee een van de belangrijkste ingredienten om bier te maken. Wordt door de schrale oogst bier ook duurder? 

Want niet alleen de kwantiteit, ook de kwalitiet valt vies tegen. Door het tekort aan regenwater heeft de gerst niet optimaal kunnen groeien in het noorden en oosten van Europa. De prijs van gerst is inmiddels flink omhoog gegaan, maar gelukkig heeft dit weinig tot geen gevolgen voor de prijs van bier, althans voor dit jaar.

Veel grote brouwers kopen jaren van te voren al flinke partijen gerst op, om prijsschommelingen op te vangen en te zorgen voor voldoende voorraad. Hoewel ze nu nog niet genoeg in huis hebben, lijkt de prijsstijging mee te vallen. De ingrediënten maken slechts 8 procent uit van de totale prijs. En daarvan is mout goed voor 4 procent de hop voor 2,5 en het gist en water voor 1,5 procent. Mocht de prijs van gerst verdubbelen en dit wordt doorberekend, dan stijgt de uiteindelijk prijs van bier met slechts twee procent. 

 

 

prijs wordt bepaald door de ingrediënten. Slechts vier daarvan Dus stel dat de prijs van gerst verdubbelt, dan stijgt de prijs met twee procent. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Tim Bresssers van Taste bij Dirk door naar finale European Young Chef Award 2018

Op donderdag 11 oktober vond bij Sligro Den Bosch de voorronde plaats voor de European Young Chef Award 2018. Drie jonge chefs t/m 25 jaar streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd die van van 25 tot 27 november plaatsvindt in Galway, Tim Bressers van Wijnbar Taste bij Dirk uit...

Awards
Tim Bresssers van Taste bij Dirk door naar finale European Young Chef Award 2018

Op donderdag 11 oktober vond bij Sligro Den Bosch de voorronde plaats voor de European Young Chef Award 2018. Drie jonge chefs t/m 25 jaar streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd die van van 25 tot 27 november plaatsvindt in Galway, Tim Bressers van Wijnbar Taste bij Dirk uit...

Internationaal
Nederland voor het eerst gastland op trendy food festival Parijs

Van 10 t/m 12 maart 2019 is Nederland gastland op het jaarlijkse trendy food platform Omnivore in Parijs. Omnivore is een driedaags, innovatief food-evenement; bezoekers zijn invloedrijke foodies, professionele en hobbykoks, bartenders, food- journalisten, bloggers en vloggers. Onder het motto Te...

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Oslo het duurst, Amsterdam goedkoop

Oslo is de duurste stad van Europa om een terras te pakken. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in de Noorse hoofdstad is € 53,71. Dit is ruim drie keer zo duur als Budapest, waar je € 15,94 kwijt bent voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 ros&ea...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Achtergronden Wijn
Dit is wel een heel duur wijntje!

Twee flessen wijn zijn bij veilinghuis Sotheby's in New York onder de hamer gegaan voor de astronomische bedragen van respectievelijk 558.000 dollar en 496.000 dollar. De flessen komen uit het jaar 1945 en zijn afkomstig van het beroemde wijnhuis Romanée Conti. Op de website van De Telegr...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: