Tekort aan koks dwingt Ron Blaauw tot starten eigen college

28 maart 2018 | David Bakker
Tekort aan koks dwingt Ron Blaauw tot starten eigen college<

Het zijn geen officiële cijfers, maar volgens SVH-directeur Ricardo Eshuis ligt het tekort aan koks in Nederland zo rond de 11.000. “En voor elke kok aan de achterkant heb je ook nog eens minimaal twee mensen aan de voorkant nodig. Het was al een groot probleem, maar het wordt alleen maar groter.” Om het probleem op te lossen bundelde SVH de krachten met Ron Blaauw en het re-integratiebureau In2Work. Dertien cursisten begonnen afgelopen maandag aan de Ron Blaauw College in Ron Gastrobar. Over een jaar hopen de cursisten  het branche-diploma basis kok in bezit te hebben.

Blaauw geeft aan dat hij het college is gestart, onder andere omdat het steeds moeilijker om mensen te vinden die aan de juiste eisen voldoen. “Dat is voor mij een van de redenen om de opleiding te starten. Het is voor ons een nieuwe manier om onze eigen keukenbrigades duurzaam te versterken. Het is een hele gave manier om de kennis die wij in onze bedrijven hebben, over te brengen op leergierige starters in de keuken. Daarbij gaat het ook om mensen van een wat hogere leeftijd die graag deze stap willen zetten.”

Sociaal gezicht

Het Ron Blaauw College heeft tegelijkertijd een sociale kant: in samenwerking met In2Work en het UWV kunnen mensen die moeite hebben om aan de slag te komen nu een herstart maken op de Amsterdamse arbeidsmarkt. Directeur van In2Work Marco Wins, ook de motor achter andere gerenommeerde opleidingen, is verguld met de samenwerking met Ron Blaauw én SVH: “De cursisten krijgen de tijd om te leren en maken kennis met de meest mooie producten en mogen werken met de beste vakmensen. Het coachingstraject en de voortgang wordt geborgd door In2Work, het inhoudelijke deel door de mensen van de werkvloer, ondersteund door de leermiddelen van SVH. In een strak en intensief programma worden de cursisten voorbereid op het examen van SVH Basiskok. Met dat diploma kunnen ze aan de slag bij de verschillende bedrijven van Ron Blaauw maar ze kunnen uiteraard ook elders aan de slag gaan.”

Voorbeeld

SVH-directeur Ricardo Eshuis is van mening dat dit een voorbeeld is van initiatieven vanuit het bedrijfsleven een nieuwe periode inluiden. “Iedereen kent de vooroordelen van het werken in de horeca. Het Ron Blaauw College laat zien dat er echt een omslag gaande is in de branche op het gebied van arbeidsvoorwaarden en werkgeverschap. We zagen dat vanuit SVH ook al bij de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca waar goed werkgeverschap en een goed opleidingsklimaat aanwezig was bij de hele top 10.  De start van het Ron Blaauw College is de wens vanuit het bedrijfsleven om zo een andere route te hebben naast die van het reguliere onderwijs. Zo wordt de instroom vergroot en wordt er bijdrage geleverd aan het aantrekkelijker maken van het werken in de branche. Leren en werken op dit niveau is ontzettend gaaf. Vanuit SVH zijn we er trots op dat een Meesterkok op deze manier zijn kennis wil delen.”

Ook voor anderen

Het Ron Blaauw College is primair gericht op het opleiden van nieuwe medewerkers voor de brigades van de verschillende zaken van Ron Blaauw. Maar de opleiding staat ook open voor potentiële werknemers uit andere bedrijven die via In2Work de opleiding willen invullen. Er zijn in deze eerste lichting van het Ron Blaauw College een deelnemers vanuit regio Den Haag die middels deze opleiding de horeca in wil stromen.

Om alles omtrent arbeidsvoorwaarden, bedrijfsregels en andere personeelszaken zo makkelijk mogelijk te maken voor de deelnemers, is Laura Snel als HRM vanuit Ron Blaauw direct betrokken bij dit project.

De lessen worden primair verzorgd door SVH Meesterkok Ron Blaauw, chef kok Bas Brouns en coaches Laura Lizier en Marco Wins. Maar er zijn ook gastdocenten vanuit leveranciers en er worden excursies gedaan naar andere bedrijven.

Elke lesdag een winnaar

De lesdagen zijn zo ingericht dat de cursisten direct toepassen wat ze leren. Het zijn niet alleen de gerechten die beoordeeld worden, maar ook de manier van zelfstandig werken, netheid en de bereidwilligheid om door te zetten. Zo krijgt elke lesdag een winnaar die een beloning krijgt.

Op deze manier leren de cursisten om te werken als team: naast vakkennis en technieken leren zij hoe ze zich mentaal, fysiek en tactisch moeten opstellen in de keuken. Daar draagt het competitieve element aan bij: elke lesdag een winnaar. Op alle onderdelen wordt getraind. Gedragstrainingen en sporten zijn dan ook een vast onderdeel in het weekrooster. Het plezier in het leren en werken staat voorop.  Het doel van het Ron Blaauw College is om jaarlijks twee groepen op te leiden. In september dit jaar zal de tweede groep starten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Dit zijn de nieuwe Europese regels voor bezorgplatforms

De rechten van maaltijdbezorgende frituurspeciaalzaken ten opzichte van online-platforms zijn voortaan beter beschermd. Dit komt door nieuwe Europese regels die op 12 juli van kracht werden. Bezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl mogen nu bijvoorbeeld niet meer zonder gemotiveerde kennisgeving voora...

Columns Longread
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo over gastvrijheid in coronatijd

Als horecaondernemer verkoop je gastvrijheid, maar juist het bieden van gastvrijheid stelt de branche voor grote uitdagingen vanwege de regels met betrekking tot het coronavirus. Anne-Marie van Leggelo, etiquette- en imago-expert, ziet dat ook: “Er heerst verdeeldheid in het land over hoe erme...

Achtergronden Culinair
Bekendste muziekrestaurant ontvangt topartiesten

Sinds 1995 staat Pasta e Basta over de hele wereld bekend om het bijzondere concept met zingende bediening en de Italiaanse keuken. In iedere internationale reisgids over Amsterdam staat het restaurant vermeld. Dit oudste en bekendste muziekrestaurant van Nederland viert dit jaar haar 25-jarig besta...

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: