Tekort aan koks dwingt Ron Blaauw tot starten eigen college

28 maart 2018 | David Bakker
Tekort aan koks dwingt Ron Blaauw tot starten eigen college<

Het zijn geen officiële cijfers, maar volgens SVH-directeur Ricardo Eshuis ligt het tekort aan koks in Nederland zo rond de 11.000. “En voor elke kok aan de achterkant heb je ook nog eens minimaal twee mensen aan de voorkant nodig. Het was al een groot probleem, maar het wordt alleen maar groter.” Om het probleem op te lossen bundelde SVH de krachten met Ron Blaauw en het re-integratiebureau In2Work. Dertien cursisten begonnen afgelopen maandag aan de Ron Blaauw College in Ron Gastrobar. Over een jaar hopen de cursisten  het branche-diploma basis kok in bezit te hebben.

Blaauw geeft aan dat hij het college is gestart, onder andere omdat het steeds moeilijker om mensen te vinden die aan de juiste eisen voldoen. “Dat is voor mij een van de redenen om de opleiding te starten. Het is voor ons een nieuwe manier om onze eigen keukenbrigades duurzaam te versterken. Het is een hele gave manier om de kennis die wij in onze bedrijven hebben, over te brengen op leergierige starters in de keuken. Daarbij gaat het ook om mensen van een wat hogere leeftijd die graag deze stap willen zetten.”

Sociaal gezicht

Het Ron Blaauw College heeft tegelijkertijd een sociale kant: in samenwerking met In2Work en het UWV kunnen mensen die moeite hebben om aan de slag te komen nu een herstart maken op de Amsterdamse arbeidsmarkt. Directeur van In2Work Marco Wins, ook de motor achter andere gerenommeerde opleidingen, is verguld met de samenwerking met Ron Blaauw én SVH: “De cursisten krijgen de tijd om te leren en maken kennis met de meest mooie producten en mogen werken met de beste vakmensen. Het coachingstraject en de voortgang wordt geborgd door In2Work, het inhoudelijke deel door de mensen van de werkvloer, ondersteund door de leermiddelen van SVH. In een strak en intensief programma worden de cursisten voorbereid op het examen van SVH Basiskok. Met dat diploma kunnen ze aan de slag bij de verschillende bedrijven van Ron Blaauw maar ze kunnen uiteraard ook elders aan de slag gaan.”

Voorbeeld

SVH-directeur Ricardo Eshuis is van mening dat dit een voorbeeld is van initiatieven vanuit het bedrijfsleven een nieuwe periode inluiden. “Iedereen kent de vooroordelen van het werken in de horeca. Het Ron Blaauw College laat zien dat er echt een omslag gaande is in de branche op het gebied van arbeidsvoorwaarden en werkgeverschap. We zagen dat vanuit SVH ook al bij de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca waar goed werkgeverschap en een goed opleidingsklimaat aanwezig was bij de hele top 10.  De start van het Ron Blaauw College is de wens vanuit het bedrijfsleven om zo een andere route te hebben naast die van het reguliere onderwijs. Zo wordt de instroom vergroot en wordt er bijdrage geleverd aan het aantrekkelijker maken van het werken in de branche. Leren en werken op dit niveau is ontzettend gaaf. Vanuit SVH zijn we er trots op dat een Meesterkok op deze manier zijn kennis wil delen.”

Ook voor anderen

Het Ron Blaauw College is primair gericht op het opleiden van nieuwe medewerkers voor de brigades van de verschillende zaken van Ron Blaauw. Maar de opleiding staat ook open voor potentiële werknemers uit andere bedrijven die via In2Work de opleiding willen invullen. Er zijn in deze eerste lichting van het Ron Blaauw College een deelnemers vanuit regio Den Haag die middels deze opleiding de horeca in wil stromen.

Om alles omtrent arbeidsvoorwaarden, bedrijfsregels en andere personeelszaken zo makkelijk mogelijk te maken voor de deelnemers, is Laura Snel als HRM vanuit Ron Blaauw direct betrokken bij dit project.

De lessen worden primair verzorgd door SVH Meesterkok Ron Blaauw, chef kok Bas Brouns en coaches Laura Lizier en Marco Wins. Maar er zijn ook gastdocenten vanuit leveranciers en er worden excursies gedaan naar andere bedrijven.

Elke lesdag een winnaar

De lesdagen zijn zo ingericht dat de cursisten direct toepassen wat ze leren. Het zijn niet alleen de gerechten die beoordeeld worden, maar ook de manier van zelfstandig werken, netheid en de bereidwilligheid om door te zetten. Zo krijgt elke lesdag een winnaar die een beloning krijgt.

Op deze manier leren de cursisten om te werken als team: naast vakkennis en technieken leren zij hoe ze zich mentaal, fysiek en tactisch moeten opstellen in de keuken. Daar draagt het competitieve element aan bij: elke lesdag een winnaar. Op alle onderdelen wordt getraind. Gedragstrainingen en sporten zijn dan ook een vast onderdeel in het weekrooster. Het plezier in het leren en werken staat voorop.  Het doel van het Ron Blaauw College is om jaarlijks twee groepen op te leiden. In september dit jaar zal de tweede groep starten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: