Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

16 mei 2019 | Yonne van Geene

Op vrijdag 17 mei opent Doloris na vier jaar ontwikkelen eindelijk haar deuren in Tilburg. Het voormalige postkantoor is omgebouwd tot één van de meest ambitieuze nieuwe hotspots van de stad: een immense rooftopbar met een bijpassend surrealistisch kunstdoolhof genaamd Doloris’ Meta Maze. Het doolhof is ontwikkeld en gebouwd door het Duitse kunstenaarscollectief Karmanoia onder leiding van Tim Henrik Schneider en in samenwerking met een team Nederlandse kunstenaars. Het is een ‘immersive’ doolhofkunstwerk van 400 vierkante meter met veertig te ontdekken kamers vol kunst. De rooftopbar – een van de grootste van de Benelux – biedt bezoekers niet alleen een indrukwekkend uitzicht over de Tilburgse skyline maar ook een verrassend menu vol gerechten geïnspireerd op diverse streetfoodkeukens.

De opening voelt voor initiator en ondernemer Joep van Gorp als het begin van een nieuw tijdperk: “De afgelopen maanden hebben we met een groot team keihard gewerkt zodat we de openingsdatum konden halen. De bouw van Doloris’ Meta Maze, de ticketing, de menukaart, de aankleding en look & feel van de grootschalige rooftopbar. Het is een bijzondere reis geweest en het voelt goed dat we Doloris nu met de wereld mogen delen.” Tijdens het openingsweekend is Doloris volledig volgeboekt. Zowel het doolhof, met een capaciteit van zo’n vijftig personen per uur, als de bar waar dankzij een oppervlakte van 750 vierkante meter in totaal 500 mensen plaats kunnen nemen.

Van idee tot horecaconcept

Het idee voor Doloris stamt uit 2012. In dat jaar bezocht Van Gorp in Berlijn de kunstinstallatie Peristal Singumvan Karmanoia. Van Gorp: “Ik dacht meteen: zoiets moet ook op andere plekken kunnen. Zéker in Tilburg. Alleen niet iedereen dacht daar toen hetzelfde over. Ik heb mijn idee op verschillende plekken aan de man proberen te brengen, maar telkens zonder resultaat. In 2015 kwam daar verandering in. De tijd leek rijp.” Van Gorp trok investeerders aan en er ontstond draagvlak bij zowel het bedrijfsleven als de politiek. Horecaondernemer Jaap van Ham (eigenaar van Het Ketelhuis, Polly Maggoo en Café Bakker), en cateraars Steffan Oerlemans en Gijs van der Velden (Cookaholics), werkten de invulling van de rooftopbar samen met Van Gorp uit tot een ambitieus en vooruitstrevend horecaconcept.

Een prikkeling van alle zintuigen

Doloris is vanuit één integraal concept ontwikkeld. Ze is de personificatie van de doolhof en de bar, en bezoekers komen haar stem en woorden dus overal – zelfs op de toiletten – tegen. Van Gorp: “We nemen bezoekers mee op reis. Of het nu gaat om een surrealistische ervaring in Doloris’ Meta Maze, of een culinaire ervaring in de rooftopbar waar we streetfood van over de hele wereld serveren. Iedereen mag Doloris op zijn eigen manier beleven. Doolhof én rooftopbar samen of een van de twee los. Wij kijken ontzettend uit naar het openingsweekend met ons kersverse team. We gaan er een mooie start van maken, dat wordt echt een bijzonder moment.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Columns
Column Sico de Moel: Gezond uit eten

"Voor mij graag een salade van pruimtomaat en avocado en de kwartel met zoete aardappel. En heeft u ook frites van zoete aardappel?" Meneer was helemaal gestopt met suikers en at nog maar zo weinig mogelijk koolhydraten. Zoete aardappel was veel gezonder dan gewone frieten. "en wat...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: