KHN geeft tips voor kleinere porties

6 maart 2019 | Yonne van Geene

Uit onderzoek van KHN blijkt dat 55 procent van de horecaondernemers zijn of haar gasten een keuze biedt in portiegrootte. Dat doen ze door hele en halve porties op de menukaart aan te bieden. 27 procent van de ondernemers geeft aan dat gasten de bijgerechten kunnen kiezen en 13 procent heeft bijgerechten los op de kaart staan. Een goede ontwikkeling, want het voorkomt voedselverspilling en gaat overgewicht tegen. Daarom geeft KHN tips voor kleinere porties.

Op dit moment is meer dan de helft van de volwassen Nederlanders te dik en de verwachting is dat dit percentage verder stijgt. Eén van de manieren om dat tegen te gaan, is door kleinere of verschillende porties op de menukaart aan te bieden, zodat gasten minder snel te veel eten. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die op hun gezondheid letten, ook als ze uit eten gaan. Mensen willen gezond leven en gezond eten. "Als je daar als horecazaak op inspeelt, levert je dat alleen maar winst op", aldus Robèr Willemsen, voorzitter van KHN.

1. Zet op de menukaart hele en halve porties

2. Beperk het aantal bijgerechten of zet ze los op de menukaart tegen een meerprijs

3. Maak porties kleiner en geef aan dat gasten altijd bij kunnen bestellen

4. Serveer meer groenten en minder vlees

Kansen voor de horeca

Uit het onderzoek van KHN blijkt ook dat 73 procent van de horecaondernemers al volop bezig is met gezonde voeding. En dat zij de komende twee jaar zeker aan de slag gaan om hun aanbod (nog) gezonder te maken. Onder andere door meer groente en minder vlees te serveren en het stimuleren van het drinken van water en suikervrije dranken. Het KHN wil horecaondernemers enthousiasmeren om kleinere porties aan te bieden om mensen gezonder te laten eten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide garen, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: