Kaasaffineur René Koelman opent Kaasfort Amsterdam

Auteur: Redactie
Gastronomie 4 november 2021
Kaasaffineur René Koelman opent Kaasfort Amsterdam

Kaasgroothandel Bourgondisch Lifestyle heeft zijn intrek genomen in het historische fort Zuidwijkermeer in Assendelft onder de rook van Amsterdam. De sinds 2001 bestaande onderneming van Maître Fromager en kaasaffineur René Koelman opereert er onder de nieuwe naam Kaasfort Amsterdam.

Het bedrijf levert ambachtelijke kwaliteitskazen aan horeca en kaasspeciaalzaken in Nederland, België en Duitsland en exporteert kazen naar onder meer Japan. De kaas- en delicatessenwinkels in Beverwijk en Amsterdam blijven de naam BourgondischLifestyle dragen.

Het historische Fort Zuidwijkermeer in Assendelft vormt het nieuwe onderkomen van de groothandel en de exportafdeling van Bourgondisch Lifestyle, die vanaf nu opereren onder de naam Kaasfort Amsterdam. Het uit 1903 stammende fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, dat behoort tot UNESCO Werelderfgoed.

Eigenaar, kaas-affineur en Maître Fromager René Koelman: "De locatie in Beverwijk was winkel, groothandel en rijpingsruimte ineen, maar daar waren we al jaren uit ons jasje gegroeid. Het prachtige Fort Zuidwijkermeer met zijn dikke muren is de perfecte plaats om onze kazen te laten rijpen. Alle historische details waren er nog, inclusief de met geglazuurde tegels beklede kelders waar vroeger vlees, groenten en aardappelen werd opgeslagen.

In samenwerking met Landschap Noord-Holland is het fort gerestaureerd en hebben we negen rijpingskamers gerealiseerd. Hier rijpen we vijf kaassoorten: geit/schaap, witflora/romig, (half)hard, roodflora en blauwflora. Dat is vrij zeldzaam, omdat men binnen en buiten Frankrijk per fort vaak maar één kaassoort rijpt. Met Kaasfort Amsterdam is een 15 jaar oude droom om mijn kazen in een fort te laten rijpen uitgekomen en daar ben ik dankbaar voor en trots op.”

Frisse en elegante stijl kazen

De kazen van Kaasfort Amsterdam komen meest van kleinschalige Europese kaasboeren, waarna ze verder rijpen in de kenmerkende frisse en elegante stijl van sinds 2001 bestaande bedrijf. René Koelman: “Wij hebben het fort omgedoopt tot Kaasfort Amsterdam, van waaruit we de horeca en kaasspeciaalzaken in Nederland, België en Duitsland beleveren. Ook de export naar landen als Japan, België, Duitsland en Frankrijk wordt hier verzorgd.”

Kenniscentrum ambachtelijke kazen

In Kaasfort Amsterdam worden op kleine schaal trainingen voor de horeca en de (kaas)retail georganiseerd. René Koelman: “In de toekomst willen we masterclasses, workshops, proeverijen en kookdemonstraties door gastchefs gaan houden voor professionals en consumenten. Met Kaasfort Amsterdam hebben we de ambitie om dé inspiratieplaats en het kenniscentrum voor professionals en consumenten te zijn waar men kan proeven, leren, koken en genieten van kaas en alles wat daarbij hoort. Het beschermen van ambachtelijke kazen wereldwijd is daarbij het uitgangspunt.

Op de nieuwe website Kaasfortamsterdam.nl kunnen professionals en consumenten terecht voor meer informatie en inspiratie. Hier is ook de agenda te vinden met events die we buiten de muren van Kaasfort Amsterdam organiseren, zoals de Cheese & Inspiration dagen en het Amsterdamse Kaasfestival in het voorjaar van 2022. Consumenten kunnen via de nieuwe website ook kazen bestellen.”

De vrijgekomen ruimte in de winkel in Beverwijk wordt benut om de bourgondische liefhebber nog beter van dienst te kunnen zijn met een aanbod van kaas, charcuterie, salades, delicatessen, broden en wijn. De winkel krijgt, net als die in Amsterdam, een mogelijkheid om te lunchen. Beide winkels blijven werken onder de vertrouwde naam Bourgondisch Lifestyle.

Over René Koelman

Als kleinkind van kaashandelaar Kaptein stond de kinderwagen van René Koelman tussen de kazen. Tijdens en na zijn studie aan de Hotelschool Amsterdam werkte hij bij gastronomische toprestaurants in Nederland en België. Werkzaam bij de firma Kaptein  keerde hij de fijne kneepjes van het kaasvak kennen en tijdens zijn periode in Parijs montstond de wens om zelf kazen te gaan rijpen (affineren). In 2001 richt René Bourgondisch Lifestyle op, dat uitgroeit tot een kaasgroothandel die levert aan de horeca en kaasspeciaalzaken, een exportbedrijf, vijf rijpingskamers en een winkel, allemaal gevestigd onder hetzelfde dak aan de Plantage in Beverwijk. Later volgt een winkel in Amsterdam. In 2021 gaan de groothandel en exportafdeling verder onder de naam Kaasfort Amsterdam, dat zijn intrek neemt in Fort Zuidwijkermeer in Assendelft onder de rook van Amsterdam. De kazen hebben hun plaats gevonden in een van de negen rijpingskamers in het fort. De winkels blijven opereren onder de vertrouwde naam Bourgondisch Lifestyle.

René Koelman is als eerste Nederlander ooit benoemd tot Maître Fromager van het Guilde Internationale des Fromagers en is tevens officieel ambassadeur van Guilde in Nederland. Vanuit die rol jureert hij nationale en internationale kaasvakwedstrijden, zoals de World Cheese Award, Beste Kaasspecialist van de Wereld en Beste Kaasspecialist van België. Daarnaast geeft hij gastlessen aan horecascholen envakopleidingen en is hij bezig met het opzetten van een gedegen kaasopleiding voor de horeca en de retail.

Overig nieuws