Jazzmans opent eerste Europese filiaal in Universiteit Utrecht

12 februari 2019 | Thijs Jacobs

Op de Universiteit Utrecht huist sinds kort het eerste Europese filiaal van het Amerikaanse grand-café Jazzmans Brew & Bakery, dat op veel universiteiten in de VS een begrip is. Naast het hip-ogende Jazzmans is er ook ruimte voor een zelfbedieningsrestaurant en heel veel zitplekken.

De zogenaamde ‘dining hall’ moet een ontmoetingsplek worden voor iedereen die werkt en studeert op de internationale campus van de Universiteit Utrecht, maar ook mensen van buiten. Op de vloer ligt CO2-neutraal Marmoleum van Forbo Flooring in drie kleuren/dessins, dat perfect aansluit bij de sfeer van de nieuwe ruimte. Het ontwerp werd gedaan door interieurarchitect Eline van der Heijden (van de Universiteit Utrecht) in samenspraak met cateraar Sodexo, de formule-eigenaar van Jazzmans.

Muziek speelt een belangrijke rol

Volgens Sodexo is het heel bijzonder dat de Universiteit Utrecht de eerste gastheer is geworden van het café omdat de formule tot nu toe alleen in Amerika bestond. Jazzmans is volgens Sodexo een grand-café waar je heen gaat om lekkere koffie of thee te drinken en te genieten van eten; waar je kunt relaxen en muziek een belangrijke rol speelt. Jazzmans wil een huiskamergevoel creëren, aldus Sodexo. Ook kun je zelf kiezen van welke bonen je koffie 'gebrewd' wordt. Dat betekent wel dat het bakkie troost duurder is dan normale universiteitskoffie.

Het is overigens niet aan Jazzmans af te zien dat het een formule van Sodexo betreft. Het lijkt een zelfstandig café door de aankleding, het personeel, de service en het serviesgoed. De mensen achter de bar hebben bijvoorbeeld een barista-opleiding genoten. Ook kun je gewoon bestellen aan tafel en hoef je niet naar het buffet. De producten uit de ‘bakery’ variëren van muffins en broodjes tot hartige pasteitjes, maar er kan ook een echte, warme lunch worden besteld. Jazzmans is zeven dagen per week open, van 8 tot 17 uur.

Duurzaam

Het Facilitair Service Centrum van de Universiteit Utrecht heeft zoveel mogelijk duurzaam proberen te werken tijdens de renovatie van de oude eetzaal. Zo zijn veel oude meubels opgeknapt. De tafels zijn bovendien multifunctioneel en kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk tot podium omgebouwd worden. Daarnaast zijn er veel natuurlijke materialen gebruikt zoals hout en metaal, en is er optimaal gebruik gemaakt van het natuurlijke licht. En op de vloer dus het CO2-neutrale Marmoleum van Forbo Flooring, dat niet alleen fraai en supersterk is, maar ook heel gemakkelijk in onderhoud en hygiënisch. Een van de toegepaste vloeren heet Marmoleum Cocoa (bijnaam chocoladevloer, red.). Hierin zijn de gemalen schillen van de cacaoboon, een restproduct van de cacao-industrie geupcycled. Zo is de nieuwe ‘dining hall’ ook weer een stukje duurzamer geworden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: