Jazzmans opent eerste Europese filiaal in Universiteit Utrecht

12 februari 2019 | Thijs Jacobs

Op de Universiteit Utrecht huist sinds kort het eerste Europese filiaal van het Amerikaanse grand-café Jazzmans Brew & Bakery, dat op veel universiteiten in de VS een begrip is. Naast het hip-ogende Jazzmans is er ook ruimte voor een zelfbedieningsrestaurant en heel veel zitplekken.

De zogenaamde ‘dining hall’ moet een ontmoetingsplek worden voor iedereen die werkt en studeert op de internationale campus van de Universiteit Utrecht, maar ook mensen van buiten. Op de vloer ligt CO2-neutraal Marmoleum van Forbo Flooring in drie kleuren/dessins, dat perfect aansluit bij de sfeer van de nieuwe ruimte. Het ontwerp werd gedaan door interieurarchitect Eline van der Heijden (van de Universiteit Utrecht) in samenspraak met cateraar Sodexo, de formule-eigenaar van Jazzmans.

Muziek speelt een belangrijke rol

Volgens Sodexo is het heel bijzonder dat de Universiteit Utrecht de eerste gastheer is geworden van het café omdat de formule tot nu toe alleen in Amerika bestond. Jazzmans is volgens Sodexo een grand-café waar je heen gaat om lekkere koffie of thee te drinken en te genieten van eten; waar je kunt relaxen en muziek een belangrijke rol speelt. Jazzmans wil een huiskamergevoel creëren, aldus Sodexo. Ook kun je zelf kiezen van welke bonen je koffie 'gebrewd' wordt. Dat betekent wel dat het bakkie troost duurder is dan normale universiteitskoffie.

Het is overigens niet aan Jazzmans af te zien dat het een formule van Sodexo betreft. Het lijkt een zelfstandig café door de aankleding, het personeel, de service en het serviesgoed. De mensen achter de bar hebben bijvoorbeeld een barista-opleiding genoten. Ook kun je gewoon bestellen aan tafel en hoef je niet naar het buffet. De producten uit de ‘bakery’ variëren van muffins en broodjes tot hartige pasteitjes, maar er kan ook een echte, warme lunch worden besteld. Jazzmans is zeven dagen per week open, van 8 tot 17 uur.

Duurzaam

Het Facilitair Service Centrum van de Universiteit Utrecht heeft zoveel mogelijk duurzaam proberen te werken tijdens de renovatie van de oude eetzaal. Zo zijn veel oude meubels opgeknapt. De tafels zijn bovendien multifunctioneel en kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk tot podium omgebouwd worden. Daarnaast zijn er veel natuurlijke materialen gebruikt zoals hout en metaal, en is er optimaal gebruik gemaakt van het natuurlijke licht. En op de vloer dus het CO2-neutrale Marmoleum van Forbo Flooring, dat niet alleen fraai en supersterk is, maar ook heel gemakkelijk in onderhoud en hygiënisch. Een van de toegepaste vloeren heet Marmoleum Cocoa (bijnaam chocoladevloer, red.). Hierin zijn de gemalen schillen van de cacaoboon, een restproduct van de cacao-industrie geupcycled. Zo is de nieuwe ‘dining hall’ ook weer een stukje duurzamer geworden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start ‘restaurant take over’

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: