James Chaib van The Tailor in Amsterdam is beste bartender van Nederland

3 juli 2019 | David Bakker

Na een bloedstollende finale op 1 en 2 juli in de Nolet Distillery in Schiedam, werd James Chaib van The Tailor in Amsterdam bekroond tot Nederlandse DIAGEO WORLD CLASS™ Bartender of the Year 2019 tijdens de Noord-Europese finale van de World Class Competition. 18 Bartenders uit 6 verschillende landen namen het tegen elkaar op. Per land werd één winnaar verkozen. James Chaib treedt in de voetsporen van Ben Lobos als beste bartender van Nederland.

Andrea Boi van The Duchess in Amsterdam, Helder Fortes Silva van DR. in Rotterdam en James Chaib van The Tailor in Amsterdam vertegenwoordigden ons land in de finale. Het was echter James Chaib die tijdens de zenuwslopende finale het publiek en de driekoppige jury wist te overtuigen. 

Naast het behalen van deze felbegeerde titel, is James Chaib nu ook deel van de World Class Family. Hij mag op 25 en 26 september naar Glasgow voor de internationale finale van de World Class Competition, waar bartenders van over de hele wereld meestrijden om de titel van World Class Bartender of the Year 2019 Worldwide. Dan komen we te weten wie de Australische bartender Orlando Marzo zal opvolgen als ‘s werelds beste bartender.

Alle Noord-Europese landen organiseerden in mei een halve finale waarbij per land drie finalisten werden verkozen om naar de finale te gaan. Op 1 en 2 juli namen 18 bartenders het tegen elkaar op tijdens de Noord-Europese finale in de iconische Nolet Distillery in Schiedam, de thuisbasis van Ketel One vodka.

De juryleden beoordeelden de kandidaten  op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en balans. De jury voor de Nederlandse finalisten bestond uit niemand minder dan:

 - Charlotte Halsius (Diageo Reserve Brand Ambassador)

 - Fjalar Goud (Isaac Company & former World Class Western Europe winnaar '12)

 - Ingmar Voerman (Bar Industry Journalist)

De laatste twee rondes stonden in het teken van duurzaamheid en snelheid. Tijdens de Bee Conscious proef moesten de bartenders een concept bedenken rond het behouden van bijen in hun eigen regio waarbij een cocktail op basis van Ketel One vodka gecreëerd werd. Tijdens de laatste proef beter gekend als The Showdown kregen de finalisten 7 minuten om 6 cocktails te maken die de jury beoordeelde op snelheid, creativiteit en elegantie.

56 landen

De WORLD CLASS Competition is 's werelds grootste bartending wedstrijd met meer dan 10.000 bartenders uit 56 verschillende landen. Dit jaar werd er voor de eerste keer een Noord-Europese finale georganiseerd, waarbij er tijdens een twee-daagse wedstrijd de beste bartender per land wordt verkozen.

De winnaars van de andere landen zijn: 

• Thomas Timmermans (Belroy's Bijou - Antwerpen, België)
• Alexander Remoundos (Ruby Cocktail Bar - Kopenhagen, Denemarken)
• Liisa Lindroos (Kuuma - Tampere, Finland)
• Malin Stavsøien (Nordøst - Trondheim, Noorwegen)
• Josephine Sondlo (Indio Kitchen - Stockholm, Zweden)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: