James Chaib van The Tailor in Amsterdam is beste bartender van Nederland

3 juli 2019 | David Bakker

Na een bloedstollende finale op 1 en 2 juli in de Nolet Distillery in Schiedam, werd James Chaib van The Tailor in Amsterdam bekroond tot Nederlandse DIAGEO WORLD CLASS™ Bartender of the Year 2019 tijdens de Noord-Europese finale van de World Class Competition. 18 Bartenders uit 6 verschillende landen namen het tegen elkaar op. Per land werd één winnaar verkozen. James Chaib treedt in de voetsporen van Ben Lobos als beste bartender van Nederland.

Andrea Boi van The Duchess in Amsterdam, Helder Fortes Silva van DR. in Rotterdam en James Chaib van The Tailor in Amsterdam vertegenwoordigden ons land in de finale. Het was echter James Chaib die tijdens de zenuwslopende finale het publiek en de driekoppige jury wist te overtuigen. 

Naast het behalen van deze felbegeerde titel, is James Chaib nu ook deel van de World Class Family. Hij mag op 25 en 26 september naar Glasgow voor de internationale finale van de World Class Competition, waar bartenders van over de hele wereld meestrijden om de titel van World Class Bartender of the Year 2019 Worldwide. Dan komen we te weten wie de Australische bartender Orlando Marzo zal opvolgen als ‘s werelds beste bartender.

Alle Noord-Europese landen organiseerden in mei een halve finale waarbij per land drie finalisten werden verkozen om naar de finale te gaan. Op 1 en 2 juli namen 18 bartenders het tegen elkaar op tijdens de Noord-Europese finale in de iconische Nolet Distillery in Schiedam, de thuisbasis van Ketel One vodka.

De juryleden beoordeelden de kandidaten  op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en balans. De jury voor de Nederlandse finalisten bestond uit niemand minder dan:

 - Charlotte Halsius (Diageo Reserve Brand Ambassador)

 - Fjalar Goud (Isaac Company & former World Class Western Europe winnaar '12)

 - Ingmar Voerman (Bar Industry Journalist)

De laatste twee rondes stonden in het teken van duurzaamheid en snelheid. Tijdens de Bee Conscious proef moesten de bartenders een concept bedenken rond het behouden van bijen in hun eigen regio waarbij een cocktail op basis van Ketel One vodka gecreëerd werd. Tijdens de laatste proef beter gekend als The Showdown kregen de finalisten 7 minuten om 6 cocktails te maken die de jury beoordeelde op snelheid, creativiteit en elegantie.

56 landen

De WORLD CLASS Competition is 's werelds grootste bartending wedstrijd met meer dan 10.000 bartenders uit 56 verschillende landen. Dit jaar werd er voor de eerste keer een Noord-Europese finale georganiseerd, waarbij er tijdens een twee-daagse wedstrijd de beste bartender per land wordt verkozen.

De winnaars van de andere landen zijn: 

• Thomas Timmermans (Belroy's Bijou - Antwerpen, België)
• Alexander Remoundos (Ruby Cocktail Bar - Kopenhagen, Denemarken)
• Liisa Lindroos (Kuuma - Tampere, Finland)
• Malin Stavsøien (Nordøst - Trondheim, Noorwegen)
• Josephine Sondlo (Indio Kitchen - Stockholm, Zweden)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Inauguratie Gastrobar 6 in Den Bosch

De legendarische Brabantse gastvrijheid spatte eraf bij de inauguratie van Gastrobar 6 in Den Bosch op 10 oktober. Beide eigenaren met een serieuze gastronomische curriculum, Freek Broeders en Geert Toebast haalden alles uit de kast om het de vele genodigden naar de zin te maken. Ted Janssen, voo...

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: