Euro-Toque-restaurants zetten varken weer op de kaart

2 maart 2018 | David Bakker

Euro-Toques restaurants in Brabant en Limburg verlenen hun medewerking aan het 'We Are Food' thema-evenement. De provincie Brabant is dit jaar verkozen tot 'Europese Regio van de Gastronomie 2018'. De organisatie achter We Are Food zet gedurende tien maanden telkens één actueel food thema in de spotlights. Deze tien thema's zijn aangedragen door Brabantse food ondernemers, restaurants, boeren, consumenten, zorgprofessionals, scholen en opleidingen.

In het kader van de bewustwording vindt Euro-Toques Nederland het belangrijk om boeren, restaurants, opleidingen en studenten te betrekken bij deze missie omdat ons voedselsysteem drastisch zal moeten veranderen. Gedurende tien maanden wordt ruimschoots de gelegenheid geboden om te laten zien hoe er wordt gewerkt aan het voedselsysteem van de toekomst dat beter is voor mens, dier en milieu.

De maand maart is van start gegaan met het thema 'samen tegen verspilling'. De aftrap hiervoor is gegeven op donderdag 1 maart bij Euro-Toques lid De Gertruda Hoeve, in Son en Breugel. Chef en eigenaar Evert Thielen heeft het thema gerespecteerd door een menu te serveren met de verwerking van het lokale varken van 'Kop tot Staart'. Met de samenwerking tussen Euro-Toques, een aantal opleidingen waaronder Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch, Fontys Zuid-Nederland, diverse mbo-opleidingen en het varkenscollectief Brabant werd zodoende een vuist gemaakt om verspilling van het varken tegen te gaan.

Euro-Toques restaurants in Brabant en Limburg besteden hier aandacht aan tijdens het We Are Food evenement door hun gasten te laten proeven van een menu waar varkensvlees in verwerkt wordt volgens het zogenaamde 'verwaardingsprincipe'. Dit principe is gestoeld op de volledige verwerking van het varken van kop tot staart. Met de verwerking van het hele varken wil men eveneens het varkensvlees een beter imago gegeven. De provincie Brabant maakt in samenwerking met Euro-Toques Nederland een statement dat ons voedstel van de toekomst duurzaam is geproduceerd, gezond en lekker is. De deelnemende Euro-Toques restaurants aan het thema van Kop tot Staart zijn te vinden op de site www.euro-toques.nl.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Kerstmenu: Spoom en foie gras uit de gratie 

In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze Kerst hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. In Nederland betaal je in 2018 gemiddeld € 61,- voor een vijfgangen kerstdiner. Goedkoop eten doe ...

F&B Den Haag
Plek voor ruim 60 F&B-concepten in Haagse binnenstad

De binnenstad van Den Haag is uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke winkelgebieden van Nederland. Toch is er nog ruimte om verder te verbeteren. Op basis van de horecabenchmark tussen de vijf grootste steden, blijkt dat het aanbod Food & Beverage (F&B) beperkt is. Er ...

Columns
Column: Albert Heijn als horecaketen?

Een bijzondere uitspraak van Wouter Kolk, sinds 1 november de grote baas bij Ahold Delhaize Europe. Hij zei in het Financieel Dagblad dat Albert Heijn “een plek wordt om iets te eten.” De bekendste supermarkt van Nederland wordt een concurrent van de horeca. Volgend jaar opent, als proef...

Onderwijs Ondernemen
Training horeca-concepting: "Ik geef je de ultieme checklist mee!"

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Michelin Utrecht
Door Michelin bekroond Utrechts restaurant ElVi gaat sluiten

Restaurant ElVi in Utrecht sluit per 29 december 2018 de deuren. Eigenaren Elvira Kemman en Victor Fielmich hebben hun restaurant verkocht en oriënteren zich op nieuwe plannen in de horeca. ElVi had de afgelopen vijf jaar een Bib Gourmand-onderscheiding van restaurantgids Michelin. Utrecht b...

Awards
Bart Ausems geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok

Op woensdag 12 december is Bart Ausems (50), chef-kok en eigenaar van Restaurant Tout à Fait*, Maastricht, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Bart bekroont zijn carrière met het afleggen van een mooie en geslaagde Meesterproef. Hij wordt hiermee, na zijn inauguratie begin ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: