Euro-Toque-restaurants zetten varken weer op de kaart

2 maart 2018 | David Bakker

Euro-Toques restaurants in Brabant en Limburg verlenen hun medewerking aan het 'We Are Food' thema-evenement. De provincie Brabant is dit jaar verkozen tot 'Europese Regio van de Gastronomie 2018'. De organisatie achter We Are Food zet gedurende tien maanden telkens één actueel food thema in de spotlights. Deze tien thema's zijn aangedragen door Brabantse food ondernemers, restaurants, boeren, consumenten, zorgprofessionals, scholen en opleidingen.

In het kader van de bewustwording vindt Euro-Toques Nederland het belangrijk om boeren, restaurants, opleidingen en studenten te betrekken bij deze missie omdat ons voedselsysteem drastisch zal moeten veranderen. Gedurende tien maanden wordt ruimschoots de gelegenheid geboden om te laten zien hoe er wordt gewerkt aan het voedselsysteem van de toekomst dat beter is voor mens, dier en milieu.

De maand maart is van start gegaan met het thema 'samen tegen verspilling'. De aftrap hiervoor is gegeven op donderdag 1 maart bij Euro-Toques lid De Gertruda Hoeve, in Son en Breugel. Chef en eigenaar Evert Thielen heeft het thema gerespecteerd door een menu te serveren met de verwerking van het lokale varken van 'Kop tot Staart'. Met de samenwerking tussen Euro-Toques, een aantal opleidingen waaronder Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch, Fontys Zuid-Nederland, diverse mbo-opleidingen en het varkenscollectief Brabant werd zodoende een vuist gemaakt om verspilling van het varken tegen te gaan.

Euro-Toques restaurants in Brabant en Limburg besteden hier aandacht aan tijdens het We Are Food evenement door hun gasten te laten proeven van een menu waar varkensvlees in verwerkt wordt volgens het zogenaamde 'verwaardingsprincipe'. Dit principe is gestoeld op de volledige verwerking van het varken van kop tot staart. Met de verwerking van het hele varken wil men eveneens het varkensvlees een beter imago gegeven. De provincie Brabant maakt in samenwerking met Euro-Toques Nederland een statement dat ons voedstel van de toekomst duurzaam is geproduceerd, gezond en lekker is. De deelnemende Euro-Toques restaurants aan het thema van Kop tot Staart zijn te vinden op de site www.euro-toques.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

"Een concept bewaken vergt scherpte"

Een ijzersterk concept bepaalt het bestaansrecht van je horecaonderneming. De concurrentie in de horeca is moordend. Om te overleven is een eigen identiteit, DNA en karakter noodzakelijk. Een goed concept neerzetten en bewaken is een voortdurend proces, voor iedere ondernemer. De manier waarop Vi...

Opening Restaurant Vega
Nationale Week Zonder Vlees opent pop-up restaurant in samenwerking met Peter Lute

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren voor het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, dat van 9 t/m 15 maart tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geopend wordt in Muiden. Het restaurant staat onder leiding van topchef Peter Lute en het team van de Kruidfabriek, die alle gasten met een vege...

Opening Rotterdam
Chef-kok Florian van Dillen opent in maart 2020 eigen restaurant in Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier in Rotterdam krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij. Chef-kok Florian van Dillen opent er een restaurant en bar in het pand van het voormalige restaurant La Stanza. Het bedrijf opent in maart 2020 de deuren en opereert onder de vlag van by FLIPP. Florian van Dillen (29...

Columns Blog
Kan het uit?

Vandaag werd ik benaderd door een landelijke nieuwswebsite. De dame in kwestie had een vraag gerelateerd aan horeca-advies. Of ik in een video mijn mening wilde geven over ‘All you can eat’ restaurants. Hoe ze financieel uitkomen met zo’n concept waar mensen ongelimiteerd eten en d...

Opening Internationaal
Foodhall Scheveningen opent haar deuren [Foto's]

Op de Noordboulevard vind je vanaf dit voorjaar de gloednieuwe Foodhall Scheveningen: een prachtige hal met de look en feel van een levendig en werelds marktplein, waar je kunt genieten van gerechten uit zestien verschillende wereldkeukens. Foodhall Scheveningen is dé locatie voor een hapje e...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: