BTW in de horeca

3 november 2013 |
BTW in de horeca<

De belasting Toegevoegde Waarde (BTW) heeft verschillende tarieven: 21%, 6% en 0%. Welk tarief u moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten. Lees alles over BTW in de horeca in het volgende artikel en gebruik de speciale horeca-calculator.

Bijzondere gevallen
Bepaalde leveringen van goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Het algemene btw-tarief is (nog steeds) 21%. Dit tarief geldt in principe voor alle goederen en diensten. In ‘bijzondere’ gevallen geldt het verlaagde tarief van 6% of 0%.

Primaire behoeften
Het 6%-tarief geldt in het algemeen voor de levering van eten en drinken, behalve alcoholhoudende dranken. Ook logies valt onder het lage tarief. In algemene zin geldt dat voor alle primaire levensbehoeften (hier valt een bed ook onder) het 6% tarief geldt.

Vrij van BTW
Het 0%-tarief geldt voor ondernemers die zaken doen met het buitenland. Als u levert aan buitenlandse ondernemers, dan past u dit tarief toe op uw leveringen. De fabrikant of de importeur heeft de btw namelijk al afgedragen, tegelijk met de accijns.
__________________________________________________

In algemene zin gelden de navolgende BTW-tarieven voor veel voorkomende producten-en diensten in de horeca.

Product/Dienst -BTW Tarief
Koffie/thee 6%
Frisdranken 6%
Gerechten 6%
Wijn 21%
Bier 21%
Gedistilleerd 21%
Tabak 21%
Logies 6%
Zaalverhuur 21%


__________________________________________________

Alcoholhoudende dranken
Niet voor alle alcoholhoudende dranken geldt het 21% -tarief. Bier (en biermengsels) met minder dan 0,5% alcohol en andere dranken met minder dan 1,2% alcohol vallen onder het 6%-tarief.

Mixdranken
Indien de mixdrank een samenstelling is van ingrediënten met een 6% en 21% tarief en de verkoopprijs tot stand is gekomen door de verkoopprijzen van de afzonderlijke ingrediënten, dan mag u voor de verschillende ingrediënten het daarvoor geldende BTW tarief hanteren. Mits dit ook als zodanig is geadministreerd. Voorbeeld rum/cola. U slaat een cola en rum apart aan (of er vindt achter de schermen een splitsing plaats). De cola is dan belast met 6% en de rum met 21%. Deze regel kunt u bijvoorbeeld ook toepassen op speciale koffies. Te denken valt aan Irish Coffee. U administreert achter de schermen een speciaal koffie (koffie met slagroom tegen 6%) en een glas Jameson tegen 21%.

Waardebonnen
Indien u tegen betaling kado/waardebonnen verstrekt dan dient u deze gelden in eerste instantie te boeken als ontvangsten (hetgeen niet gelijk is aan omzet). U weet tenslotte nog niet of de bon uiteindelijk wordt verzilverd en/of welke BTW producten worden afgenomen voor deze bon. Pas bij verzilvering van deze bon, dient u BTW af te dragen tegen de tarieven van de ingekochte producten. U dient met een passende/sluitende administratie aan te kunnen tonen welke bonnen wel/niet zijn verzilverd en welk BTW tarief van toepassing is. Bij twijfel is het advies om met de fiscus(op voorhand) een mengtarief over een te komen. 21% heeft u, een overeengekomen lager tarief is mooi meegenomen.

All-in arrangementen
Een bekend fenomeen vormen de all-in arrangementen waarbij ook het gebruik van 21% producten inbegrepen is. Gasten kunnen bijvoorbeeld onbeperkt alcoholische dranken genieten voor een van te voren vastgestelde prijs. Sommige ondernemers vragen een marginale vergoeding voor dit extraatje ten einde BTW voordeel te genieten. Voorbeeld: all you can eat en drink arrangement (niet alcoholische dranken) voor €20,00 per persoon. Voor een aanvullend alcoholhoudend arrangement wordt ‘slechts’ €3,00 gevraagd. Theoretisch zou dan alleen 21% BTW afgedragen te moeten worden over deze €3,00. Hier gaat de fiscus veelal niet mee akkoord met alle risico’s van dien. Het advies is om van te voren het arrangement aan de fiscus voor te leggen en een mengtarief overeen te komen. Dit voorkomt vervelende discussies achteraf.

Dranken voor de keuken
Alcoholhoudende dranken zijn belast met 21% BTW. Indien u alcohol gebruikt voor de bereiding van gerechten dan is het raadzaam om deze onder inkoop keuken te boeken. Het BTW tarief over de inkoop blijft dan overigens wel 21% en over de keukenomzet dient 6% afgedragen te worden.

Mark Tamsma, "Horeca Accountancy":http://www.horeca-accountancy.nl/

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Mensen
Restaurant De Wachter is beste Euro-Toques Restaurant van Nederland

Restaurant De Wachter in Alblasserdam is de winnaar van beste Euro-Toques Restaurant van Nederland. Dit is bekend gemaakt tijdens de eerste beursdag van Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september. Naast De Wachter waren ook Het Spijshuys in Boornbergum en De Mandemaaker in Bunschoten-Spakenburg geno...

OTA's Airbnb
Restaurants nu ook te boeken via app Airbnb

Gebruikers van de app van Airbnb kunnen in de Verenigde Staten vanaf nu ook restaurants reserveren. Dit gaat via Resy, een dienst waar Airbnb eerder dit jaar in investeerde. Airbnb begint begint met de dienst in zestien steden, waaronder New York en Los Angeles. In totaal kunnen gebruikers kiezen...

Awards Ondernemen
Drie horecabedrijven winnen online challenge 'Boost je omzet!'

Het Thon Hotel in Rotterdam, restaurant Zeeën van Tijd in Roosendaal en Snackbar Kitsy’s in Alkmaar gaan de uitdaging aan. Zij zijn de drie winnaars van de beursactie van Boost je omzet! op Gastvrij Rotterdam. Van maandag 18 tot en met woensdag 20 september 2017 was het team van deze onli...

SVH
Eerste Leermeesterdag FNV Horeca en SVH groot succes

FNV Horeca en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) hebben 19 september tijdens Gastvrij Rotterdam de eerste editie van de FNV/SVH Leermeesterdag georganiseerd. Een dag met inspirerende sprekers en leerzame workshops (verzorgd door branche-erkende opleiders HSN en Picabia), waarbij het motiveren van...

Achtergronden
Overvaltraining helpt om criminaliteit in de horeca voor te zijn

Op 9 oktober gaat de Week van de Veiligheid van start. Het nemen van de juiste preventieve maatregelen is de eerste stap om de kans op criminaliteit in uw zaak te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan een overvaltraining voor u en uw medewerkers. Wij spraken met Hendrik-Jan Kaptein van het Centrum voor ...

Events Horeca
Horecabeurs Gastvrij Rotterdam groeit in omvang

Gastvrij Rotterdam kijkt terug op een uitermate succesvolle vijfde editie waarin opnieuw tal van records zijn gebroken. Met 400 exposanten en 150 prestigieuze wedstrijden, uitreikingen, proeverijen en demonstraties konden de 12.736 bezoekers zich drie dagen lang in Rotterdam Ahoy oriënteren op ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: