BierTalent biedt innovatieve bieropleiding voor de horeca

8 mei 2019 | Yonne van Geene

Een brede variatie aan bier op de menukaart is niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. De consument is gewend aan een ruime keuze en steeds veeleisender. De nieuwe opleiding BierTalent biedt horecaondernemers een betaalbare en flexibele manier om bierkennis én enthousiasme van de medewerkers te vergroten.

In de BierTalent bieropleiding ligt de nadruk op praktisch toepasbare biervaardigheden. Gastgericht advies geven speelt een belangrijke rol in alle lesblokken.

De opleiding start in mei met de eerste lessen in Breda en Amsterdam. Na de zomer staat onder andere Utrecht op de rol. Op termijn zal de opleiding in heel Nederland gegeven worden. BierTalent is opgezet door drie biersommeliers die gepokt en gemazeld zijn in de wereld van het bier en horeca: Henri Reuchlin, Bas Schampers en Pepijn van der Waa.

Flexibel in te richten

De opzet van de opleiding is onderscheidend. Waar je bij een traditionele opleiding alle lessen achter elkaar moet volgen, bestaat BierTalent uit nevengeschikte lesblokken. Ieder lesblok is afzonderlijk en op willekeurige volgorde te volgen. Praktische kennis en vaardigheden staan daarbij centraal.

"De opleiding bestaat uit zes lesblokken, die in de loop van het jaar gegeven worden", legt Bas Schampers uit. "Een aantal van die lessen is seizoensgebonden, andere zijn algemener van aard. Je kunt alle lesblokken volgen, of alleen die blokken die je voor je werk nodig hebt."

Modules

Het hele rooster bestaat uit de volgende modules:

Lente- en zomerbieren

Herfst- en winterbieren

Het brouwproces

Bierbehandeling: tappen en schenken

Klassieke en moderne biertypen

Bier aan tafel

Praktijk

"De praktische insteek is voor ons erg belangrijk", aldus Pepijn van der Waa. "Vandaar dat we geen online lesprogramma aanbieden. Het gaat in de horeca immers om de menselijke interactie. Iedere les bestaat uit een introductie met basisuitleg. Daarna komt het centrale  thema van de les aan bod. In het derde afsluitende deel brengen we deze kennis in de praktijk. We hebben dat laatste deel zo opgezet dat de deelnemende medewerker de verworven kennis ook kan delen met zijn of haar collega’s op de werkvloer."

Opleiden van horecatalent steeds meer van belang

 "In een tijd dat horecatalent steeds schaarser wordt, kan BierTalent ook helpen goed personeel vast te houden", meent Henri Reuchlin. "Als mensen opleidingen mogen volgen, bind je ze juist en motiveer je ze. Het hoort bij goed werkgeverschap. Bovendien hebben we het zo eenvoudig en flexibel mogelijk opgezet. We bieden de opleidingen aan via een strippenkaartsysteem voor ondernemers. Iedere strip geeft een medewerker toegang tot een les. Zo kun je naar eigen inzicht kiezen welke lesblokken passen bij jouw bedrijf en team. Bijvoorbeeld; nieuwe terrasmedewerkers voor het seizoen stuur je naar het lesblok lente- en zomerbieren en een ander naar de les over bier aan tafel. Je kunt de opleiding naar eigen inzicht spreiden over verschillende medewerkers. Die kunnen hun kennis vervolgens weer overbrengen op hun collega’s zodat iedereen kan profiteren van hun ervaring."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Michelin Verbouwen
Beluga Loves You zet verbouwing in: 1 augustus weer open

Afgelopen weken is Beluga Loves You net als zovelen in de weer geweest met het zoeken naar de juiste vertaling van 'het nieuwe normaal'. Servais Tielman: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat onmogelijk kunnen combineren met hoogwaardige gastronomie, een topbeleving en een onged...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: