Bestellingen vegan maaltijden in 12 maanden met 450% gestegen

1 november 2019 | David Bakker

De trend van vegan eten zet onverminderd door in Nederland. Steeds meer mensen zijn bewust bezig met wat ze eten en kiezen daarbij voor een vegetarische of zelfs veganistische lifestyle. Ter gelegenheid van World Vegan Day, op vrijdag 1 november, brengt maaltijdplatform Deliveroo daarom deze trend in kaart. Want ook in de markt van de bezorgmaaltijden zijn de ontwikkelingen duidelijk zichtbaar. In de afgelopen 12 maanden zijn de bestellingen van vegan maaltijden met maar liefst 450% gestegen, zo blijkt uit cijfers van Deliveroo. 
 
Veganisten eten geen vlees, vis en andere dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing). De levensstijl wint flink aan populariteit in Nederland. Begin 2019 schatte de Nederlandse Vereniging voor Veganisten dat er in Nederland inmiddels meer dan 121.000 veganisten zijn. Ter vergelijking: in 2016 schatte het Sociaal en Cultureel Planbureau het aantal veganisten in Nederland nog op 70.000.

Met de groei van veganisten in Nederland, verschijnen er ook steeds meer vegan restaurants. In de laatste 12 maanden is het aantal restaurants dat enkel veganistische gerechten aanbiedt, gegroeid met 150%. In Utrecht, Haarlem en Amsterdam worden de meeste veganistische maaltijden besteld. 
 
De meest bestelde veganistische gerechten:
Falafel Salade - Chickpea - Haarlem
Sabaganoush Pita - Sababa - Amsterdam
Donderse Dogma - Dogma Hotdogs - Utrecht
Zeewier Burger - Wally Burgers - Nijmegen
Beyond meat Burger - Burger Club - Rotterdam
Tom Kha Vegan - Puick - Breda

Van de vegetariërs en veganisten noemt 90% het dierenwelzijn als een belangrijke reden om geen vlees meer te eten, zo blijkt uit onderzoek van NUpanel. 70% van de mensen in deze groep noemen het milieu eveneens als reden. 50% heeft ervoor gekozen geen vlees meer te eten vanwege de eigen gezondheid. 
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Columns
Column Sico de Moel: We gaan weer open

We gaan weer open! 3 weken gesloten kunnen we nog wel trekken, maar de verplichte sluiting lijkt nu toch langer te gaan duren. Mijn koks worden gek thuis. We willen weer aan de slag. We hebben dus een speciaal menu voor thuis ontwikkeld. Met mooie lokale produkten van onze eigen lokale boeren....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: parelhoen en guilty pleasures

Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS heeft volgens mij direct op het moment dat hij te horen kreeg dat de horeca moest sluiten, besloten om te gaan bezorgen. Ik volg hem op Instagram en een diepe buiging voor zijn organisatorische kwaliteiten. Over de duizend gerechten gingen de afgelopen dagen doo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: