Werkgelegenheid horeca krimpt met 28.000 banen

21 juli 2009 |
Werkgelegenheid horeca krimpt met 28.000 banen<

In de huidige economische crisis ontkomt geen enkele commerciële sector aan het schrappen van banen. De horeca verliest van alle sectoren na de industrie relatief de meeste banen: 8 procent over de jaren 2009 en 2010, in totaal 28.000 voltijds- en deeltijd arbeidsplaatsen. Volgend jaar verdwijnt 2,5 procent van het aantal banen in de horeca en in 2010 nog eens 5,5 procent. Dit verlies komt vooral tot stand door het niet opvullen van vacatures en via natuurlijk verloop, zo schrijft het ING Economisch Bureau in het rapport Banenontwikkeling Horeca. Het zwaartepunt van het banenverlies vindt naar verwachting in 2010 plaats. Desondanks blijven er voor een aantal functies tekorten aan professionele vakkrachten bestaan.

Het personeelsbestand van horecabedrijven kan worden gekenschetst als jong en flexibel en de dynamiek is groot. Binnen een jaar stroomt gemiddeld een kwart van de werknemers uit of door. Ander kenmerk is dat veel mensen actief zijn in de horeca zonder startkwalificatie. Daar staat tegenover dat tweederde van de horeca gediplomeerden
buiten de sector werkt. Er bestaat dus een kwalitatieve mismatch tussen arbeidsvraag en -aanbod in de horeca. Vooral aan gediplomeerde koks en gastheren en –vrouwen blijft een tekort bestaan, ook in deze economisch zware tijden.


De gevolgen van de economische recessie op arbeidsmarkt zijn niet gering. Nu al kunnen we bijna dagelijks in de krant lezen van bedrijven die noodgedwongen mensen moeten ontslaan of failliet gaan. Desalniettemin ligt het zwaartepunt van de crisis op de arbeidsmarkt pas volgend jaar, wanneer er ruim 225.000 banen verloren gaan in de commerciële sectoren.
Het totale banenverlies in 2009 en 2010 komt uit op 400.000. De niet-commerciële sectoren (overheid en zorg) laten voor beide jaren nog een toename van het aantal banen
zien.

Lunchroom; Hospitality Management; De RestaurantKrant, Frank Lindner


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: