Werkgelegenheid horeca krimpt met 28.000 banen

21 juli 2009 |
Werkgelegenheid horeca krimpt met 28.000 banen

In de huidige economische crisis ontkomt geen enkele commerciële sector aan het schrappen van banen. De horeca verliest van alle sectoren na de industrie relatief de meeste banen: 8 procent over de jaren 2009 en 2010, in totaal 28.000 voltijds- en deeltijd arbeidsplaatsen. Volgend jaar verdwijnt 2,5 procent van het aantal banen in de horeca en in 2010 nog eens 5,5 procent. Dit verlies komt vooral tot stand door het niet opvullen van vacatures en via natuurlijk verloop, zo schrijft het ING Economisch Bureau in het rapport Banenontwikkeling Horeca. Het zwaartepunt van het banenverlies vindt naar verwachting in 2010 plaats. Desondanks blijven er voor een aantal functies tekorten aan professionele vakkrachten bestaan.

Het personeelsbestand van horecabedrijven kan worden gekenschetst als jong en flexibel en de dynamiek is groot. Binnen een jaar stroomt gemiddeld een kwart van de werknemers uit of door. Ander kenmerk is dat veel mensen actief zijn in de horeca zonder startkwalificatie. Daar staat tegenover dat tweederde van de horeca gediplomeerden
buiten de sector werkt. Er bestaat dus een kwalitatieve mismatch tussen arbeidsvraag en -aanbod in de horeca. Vooral aan gediplomeerde koks en gastheren en –vrouwen blijft een tekort bestaan, ook in deze economisch zware tijden.


De gevolgen van de economische recessie op arbeidsmarkt zijn niet gering. Nu al kunnen we bijna dagelijks in de krant lezen van bedrijven die noodgedwongen mensen moeten ontslaan of failliet gaan. Desalniettemin ligt het zwaartepunt van de crisis op de arbeidsmarkt pas volgend jaar, wanneer er ruim 225.000 banen verloren gaan in de commerciële sectoren.
Het totale banenverlies in 2009 en 2010 komt uit op 400.000. De niet-commerciële sectoren (overheid en zorg) laten voor beide jaren nog een toename van het aantal banen
zien.

Lunchroom; Hospitality Management; De RestaurantKrant, Frank Lindner


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start ‘restaurant take over’

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: