10 jaar De RestaurantKrant: de lange weg van Roy de Gier

4 mei 2018 | David Bakker

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een interview met Roy de Gier. Toen een talentvolle kok in de tweesterrenzaak van Nico Boreas. Nu de creatieve sous-chef bij het Brabantse Zout & Citroen. "Ik wilde niet meer 80 uur in de week gaan werken."

Want dat deed De Gier toen hij bij Boreas in de keuken stond. Het duurde niet heel lang na het interview in 20130 voordat hij Boreas vaarwel zei. "In september 2013 ben ik vertrokken. Ik ben bij Edwin Kats' restaurant Noble gaan werken in Den Bosch, dat toen nog geen ster had." Ook daar bleef de talentvolle kok niet lang en net nadat hij vertrokken was, ontving Noble zijn felbegeerde Michelinster. Daar heeft De Gier uiteraard wel aan meegewerkt. "Als je het zo bekijkt wel ja."

Na een uitstapje bij De Houtlooods in Tilburg, dat net na zijn vetrek een Bib Gourmand verwijzing kreeg, werd De Gier chef-kok bij Roots Foodbar in Hilvarenbeek. Het restaurant een treetje hoger krijgen qua culiniare uitspattingen, het was de ambitie van de chef bij zijn binnenkomst. Als hij er nu op terug kijkt vindt hij dat niet helemaal gelukt. 

Sinds vier weken werkt hij bij Zout & Citroen, als sous-chef. Tachtig uur werken, zoals bij Boreas, doet hij niet meer. "Nee ik heb een sterker privéleven op dit moment. Daar krijg je op een gegeven moment meer behoefte aan." Zijn ambities heeft het niet veranderd. "Want", zegt De Gier, "kwaliteit is altijd de ambitie. Alleen hoeft het van mijn niet meer in de vorm van die lange dagen. 

In 2013 gaf de Brabander aan dat hij ooit een eigen horecagelegenheid wilt bezitten. Dat is nog steeds niet veranderd. De vorm ligt echter nog in het midden: café, lunchroom of restaurant. "Zoalang het eten maar centraal staat", besluit De Gier.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Duurzaamheid Biologisch
Onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' duurzame producten van start

Op dinsdag 23 januari om 13.15 uur gaat op de Bio-beurs te Zwolle het onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' officieel van start. Het project maakt inzichtelijk wat de prijs is van duurzame voedselproducten voor iedere stap in de keten. Zo draagt het bij aan de transitie van onze voedselproduct...

Bier Events
Lustrumeditie Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 wordt Rotterdam voor de vijfde keer het hoppige en moutige epicentrum van Nederland. De vijfde en dus lustrumeditie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) zal dan opnieuw plaatsvinden in debatcentrum Arminius. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen e...

Events Culinair
Line-up bekend van 24 topchefs voor 24H Chefs

24 Topchefs koken op zondag 17 februari 24 uur voor het goede doel. Tijdens dit culinaire event zijn gasten in de gelegenheid om bij hun drie favoriete chefs een bijzonder negen gangen menu te reserveren. Het evenement wordt voor de derde keer georganiseerd door 24/7 Star Events onder leiding van in...

Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: ''Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag''

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

Column David Bakker
Column: bezorgen is de toekomst!

De bezorgomzet binnen de totale foodmarkt is in vijf jaar verviervoudigd, van 975,5 miljoen in 2014 tot een verwachte omzet van 4 miljard euro in 2019. Met die cijfers opende het Food Institute Service Nederland (FSIN) twee weken geleden de Horecava 2019. Eerder in december schatte het FSIN al dat d...

Achtergronden Culinair
Cuisine on tour voor vierde jaar op rij partner Vrienden van Amstel LIVE

De grootste Amstelkroeg van Nederland is weer open. Op donderdag 17 januari is de 21e editie van de Vrienden van Amstel LIVE van start gegaan. Gedurende 11 showavonden bezoeken meer dan 145.000 gasten een volledig uitverkocht Vrienden van Amstel LIVE In Ahoy Rotterdam. Culinaire invulling Trot...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: