10 jaar De RestaurantKrant: Roderik Seubers blikt terug

16 februari 2018 | David Bakker

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een interview uit 2011 met chef-kok en restarauteur Roderik Seubers van restaurant de Gaffel uit Valthe, Drenthe. "Mijn omgeving zorgt ervoor dat ik creatief blijf." 

Want al vijftien jaar aan het hoofd van dezelfde keuken is niet veel chef-koks gegeven. Hijzelf lijkt de laatste die daarover verbaasd is. "Een kok is in de basis gewoon een creatief beestje, dus daar maak ik mij niet zoveel zorgen om." Want vragend naar de veranderingen die er in de afgelopen zeven jaar zijn geweest zegt hij: "nou, niet zoveel eigenlijk." De kop van het verhaal in 2011 was 'Men beseft in Drenthe steeds beter wat lekker eten is', een trend die volgens Seubers alleen maar is gegroeid. "Er zijn een hoop goede restaurants bijgekomen in de regio."

Eigen varkens

Een aantal jaar geleden trok Seubers een braakliggend stuk grond bij zijn restaurant. Het Mangalica varken, een beest dat oorspronkelijk uit Servië komt, graast nu in zijn achtertuin. "Nou nu niet, we hebben net de slacht gehad. Dat laten we doen en dan komt het beestje onze kant op. We gebruiken het voornamelijk om worstjes en rauwe ham mee te maken. We pekelen en drogen al het vlees zelf, dat gaat dan in de droogruimte. We proberen alles van het varken te gebruiken. Van het niervet maken we bijvoorbeeld reuzel, dat serveren we bij het brood. De gasten vinden dat altijd wel mooi om te horen."

Over een paar maanden moeten er weer nieuwe biggen grazen. "Nu moet het gras weer een beetje aangroeien. Als de biggen komen laten we ze meestal anderhalf jaar rondlopen, totdat ze worden geslacht. Voordat dat gebeurt houden we altijd dagen dat kinderen met beukennootjes onze kant opkomen om onze varkens te voeden. Dat vinden ze fantastisch, de ouders ook en ons varken krijgt echt die heerlijke, nootachtige smaak."

Hobby

In 2011 werkte Seubers zo rond de 80 uur in de week. Dat is nu minder, zegt hij. "Ik schat nu zo rond de 60 uur in de week. Het leven draait niet om alleen maar werken. Ik vind het ook mooi om met mijn vrouw lekker avondje op de bank te liggen." En de uren die hij in de tuin staat om zijn varkens te onderhouden? "Nee die pak ik niet mee, dat is gewoon hobby."

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Foodsquare Rotterdam officieel geopend

isteravond opende wethouder Said Kasmi officieel Rotterdam Foodsquare. Het bruisende horecagebied grenst aan de Witte de Withstraat en bestaat uit negen horecagelegenheden met ieder een eigen foodbeleving en charme. In samenwerking met horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam organiseerden de ondernemers e...

Wijn
Eerste diploma’s SVH Vinoloog/Sommelier uitgereikt

Op woensdag 19 september 2018 hebben de eerste geslaagden tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam het officiële SVH Vinoloog/Sommelier diploma ontvangen. SVH Vinoloog/Sommelier is als examen ontwikkeld voor de horeca, zodat meer mensen met de wijnkennis van een vinoloog gasten kunnen adviseren o...

Opening Utrecht
De Pizzabakkers Voorstraat opent haar deuren

Komende vrijdag, 21 september, is de feestelijke opening van de tweede vestiging van De Pizzabakkers in Utrecht. De ambachtelijke houtovenpizza’s zijn nu ook te vinden in de Voorstraat. Eigenaren Jean-Marc en Daniël vertellen je wat meer over wat je kan verwachten. Het begin van een...

Achtergronden Culinair
Sterrenrestaurant Da Vinci Maasbracht viert 25-jarig jubileum met ladieslunch

Restaurant Da Vinci in Maasbracht vierde op 14 september het 25-jarig bestaan met een lunch voor 25 powervrouwen uit de horeca, kunst, cultuur en politiek. Het restaurant van de enige vrouwelijke sterrenchef in Nederland Margo Reuten en Meestergastheer Petro Kools opende de deuren op 16 september 19...

Koen Bakker geïnaugureerd tot eerste SVH Meesterhorecaondernemer

Op maandag 17 september is Koen Bakker, eigenaar van Het Hooihuis in Roosendaal, geïnaugureerd tot eerste SVH Meesterhorecaondernemer. Onder grote belangstelling van familie, vrienden, medewerkers en de pers, is de officiële uitslag van de Meesterproef vastgesteld en ontving Koen het Meest...

Events Marketing
Tip: Formule 1 kijken in jouw horecazaak

De Formule 1 is in Nederland ongekend populair, mede door de geweldige prestaties van Max Verstappen. Ook in jouw horecazaak kun je profiteren van dit succes door de races uit te zenden. Maak er een Formule 1-ochtend of -avond van en verzin een speciale actie, zoals het serveren van oranje bitterbal...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: