10 jaar De RestaurantKrant: Roderik Seubers blikt terug

16 februari 2018 | David Bakker

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een interview uit 2011 met chef-kok en restarauteur Roderik Seubers van restaurant de Gaffel uit Valthe, Drenthe. "Mijn omgeving zorgt ervoor dat ik creatief blijf." 

Want al vijftien jaar aan het hoofd van dezelfde keuken is niet veel chef-koks gegeven. Hijzelf lijkt de laatste die daarover verbaasd is. "Een kok is in de basis gewoon een creatief beestje, dus daar maak ik mij niet zoveel zorgen om." Want vragend naar de veranderingen die er in de afgelopen zeven jaar zijn geweest zegt hij: "nou, niet zoveel eigenlijk." De kop van het verhaal in 2011 was 'Men beseft in Drenthe steeds beter wat lekker eten is', een trend die volgens Seubers alleen maar is gegroeid. "Er zijn een hoop goede restaurants bijgekomen in de regio."

Eigen varkens

Een aantal jaar geleden trok Seubers een braakliggend stuk grond bij zijn restaurant. Het Mangalica varken, een beest dat oorspronkelijk uit Servië komt, graast nu in zijn achtertuin. "Nou nu niet, we hebben net de slacht gehad. Dat laten we doen en dan komt het beestje onze kant op. We gebruiken het voornamelijk om worstjes en rauwe ham mee te maken. We pekelen en drogen al het vlees zelf, dat gaat dan in de droogruimte. We proberen alles van het varken te gebruiken. Van het niervet maken we bijvoorbeeld reuzel, dat serveren we bij het brood. De gasten vinden dat altijd wel mooi om te horen."

Over een paar maanden moeten er weer nieuwe biggen grazen. "Nu moet het gras weer een beetje aangroeien. Als de biggen komen laten we ze meestal anderhalf jaar rondlopen, totdat ze worden geslacht. Voordat dat gebeurt houden we altijd dagen dat kinderen met beukennootjes onze kant opkomen om onze varkens te voeden. Dat vinden ze fantastisch, de ouders ook en ons varken krijgt echt die heerlijke, nootachtige smaak."

Hobby

In 2011 werkte Seubers zo rond de 80 uur in de week. Dat is nu minder, zegt hij. "Ik schat nu zo rond de 60 uur in de week. Het leven draait niet om alleen maar werken. Ik vind het ook mooi om met mijn vrouw lekker avondje op de bank te liggen." En de uren die hij in de tuin staat om zijn varkens te onderhouden? "Nee die pak ik niet mee, dat is gewoon hobby."

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin Utrecht
Door Michelin bekroond Utrechts restaurant ElVi gaat sluiten

Restaurant ElVi in Utrecht sluit per 29 december 2018 de deuren. Eigenaren Elvira Kemman en Victor Fielmich hebben hun restaurant verkocht en oriënteren zich op nieuwe plannen in de horeca. ElVi had de afgelopen vijf jaar een Bib Gourmand-onderscheiding van restaurantgids Michelin. Utrecht b...

Awards
Bart Ausems geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok

Op woensdag 12 december is Bart Ausems (50), chef-kok en eigenaar van Restaurant Tout à Fait*, Maastricht, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Bart bekroont zijn carrière met het afleggen van een mooie en geslaagde Meesterproef. Hij wordt hiermee, na zijn inauguratie begin ...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Consumentenbond: hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca gemakkelijk toegankelijk te houden. Het kabinet wil alleen nog maar samenvattingen van de inspectierapporten publiceren, zonder overzichtelijke kleurcodering. De Consumentenbond vindt dit onacceptabe...

Opening Fastservice
SUGO Pizza Eindhoven feestelijk geopend

Op 12 december jongstleden openden horecaondernemers Herman Hell en Hugo Kruijssen hun vierde SUGO Pizza in hartje Eindhoven. SUGO Pizza Eindhoven is het eerste filiaal van SUGO 'nieuwe stijl' en heeft een unieke stamtafel beschilderd door kunstenaar Niels Bakkerus. Als stunt werden tijdens ...

Lunch Opening
Nieuwe Bagels & Beans geopend in Bergen op Zoom

Bergenaren kunnen vanaf woensdag 19 december rollend naar huis na een bezoekje aan de nieuwe Bagels & Beans in de Lombardenstraat. Want naast alle bekende verleidingen op de kaart serveren ze hier een speciale bagel die je nergens anders in Nederland kunt krijgen. Het is de stad van de drie A...

Opening Bezorgen
Eerste fysieke restaurant van Deliveroo geopend in Hongkong

Deliveroo opende zojuist zijn eerste fysieke restaurant in Hongkong. Op deze locatie kun je daadwerkelijk iets eten, maar het restaurant doet ook dienst als keuken voor zo'n vijftien bezorgconcepten. Marges De druk op het restaurant is hoog; de huurprijs per vierkante meter is een van de ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: