Specialiteiten uit IJsland

26 februari 2010 |
Specialiteiten uit IJsland<

Ieder land heeft zo zijn eigen eetgewoontes en traditionele gerechten. Hoe gaat het er aan toe in de IJslandse keuken? En hoe ver staan de IJslandse ingrediënten en gerechten eigenlijk af van bij ons meer bekende gerechten? Met in totaal nul adressen in de Michelingids nodigt het land niet direct uit voor culinaire uitspattingen. Maar wellicht kan dat veranderen als meer mensen kennis maken met de IJslandse eetcultuur. Dit is wat men er zoal eet...

Groenlandse haai (Hakarl), giftig wanneer vers gegeten door de hoge concentratie ammoniak. Oplossing van de IJslanders: zes weken laten rotten onder het zand en daarna nog vier maanden drogen. Een 'stokvisje van de visboer' vinden wij toch ook heel normaal? Nog meer op stokvis lijkend is echter het IJslandse harðfiskur.

Leverworst (Slátur), klinkt goed te doen, maar deze worst is gemaakt van schapeningewanden gewikkeld in schapenmaag. Maar goed, in hoeverre moeten we hiervan schrikken als we aan Schotse haggis denken of Franse andouillette? Slátur is ook bekend als bloedworst variant. Boudin blanc, Twentse bakbloedworst, et cetera. Het maken van Slátur is een eeuwenoude traditie die nog elke jaar op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Een aantal vrouwen komen bij elkaar met de ingrediënten en maken deze twee soorten worst. Wordt zowel warm als koud gegeten.

Rauw rendiervlees, in dunne plakjes gesneden. Daar worden we niet bang van. Op menig menukaart staat wel een carpaccio van rund of ree.

Schapenkop (Svid), kop wordt van haar en andere onregelmatigheden ontdaan door verbranding. Schedel wordt gekraakt en zonder de hersens gekookt. Delicatessen zijn de tong en de kaak. Komt misschien een beetje in de buurt van Belgische of Brabantse preskop.

Aardappelwijn (Brennvin), variant van schnapps. Gestookt op basis van gefermenteerde aardappelpulp en karwijzaad. Wordt dikwijls gedronken om de smaak van het eten te verdoezelen. Hoeveel wodka wordt er wel niet op basis van aardappelen gestookt?

Biximatur, alle restjes en kliekjes van bovenstaande gerechten. Opbakken met aardappels en uien. Volgens ons doet menig Nederlander niet anders. Eet smakelijk!

Als er tussendoor ineens trek ontstaat, dan gaan veel mensen aan de Pulsur, de IJslandse variant van de hotdog. Belegd met een zoetige mosterdsiroopsaus en gebakken en gedroogde uitjes.

Al deze gerechten vormen het traditionele IJslandse eten wat door de jaren heen steeds meer naar de achtergrond werd gedrukt en men alleen nog oog kreeg voor pizza´s en hamburgers. Nu beleeft het traditionele eten een comeback. Regionaal, traditioneel en streekgebonden. In IJsland, bij ons, overal.


Foto: Nee, dit zijn geen Parmahammen, dit is de Hakarl...

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: