Specialiteiten uit IJsland

26 februari 2010 |
Specialiteiten uit IJsland<

Ieder land heeft zo zijn eigen eetgewoontes en traditionele gerechten. Hoe gaat het er aan toe in de IJslandse keuken? En hoe ver staan de IJslandse ingrediënten en gerechten eigenlijk af van bij ons meer bekende gerechten? Met in totaal nul adressen in de Michelingids nodigt het land niet direct uit voor culinaire uitspattingen. Maar wellicht kan dat veranderen als meer mensen kennis maken met de IJslandse eetcultuur. Dit is wat men er zoal eet...

Groenlandse haai (Hakarl), giftig wanneer vers gegeten door de hoge concentratie ammoniak. Oplossing van de IJslanders: zes weken laten rotten onder het zand en daarna nog vier maanden drogen. Een 'stokvisje van de visboer' vinden wij toch ook heel normaal? Nog meer op stokvis lijkend is echter het IJslandse harðfiskur.

Leverworst (Slátur), klinkt goed te doen, maar deze worst is gemaakt van schapeningewanden gewikkeld in schapenmaag. Maar goed, in hoeverre moeten we hiervan schrikken als we aan Schotse haggis denken of Franse andouillette? Slátur is ook bekend als bloedworst variant. Boudin blanc, Twentse bakbloedworst, et cetera. Het maken van Slátur is een eeuwenoude traditie die nog elke jaar op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Een aantal vrouwen komen bij elkaar met de ingrediënten en maken deze twee soorten worst. Wordt zowel warm als koud gegeten.

Rauw rendiervlees, in dunne plakjes gesneden. Daar worden we niet bang van. Op menig menukaart staat wel een carpaccio van rund of ree.

Schapenkop (Svid), kop wordt van haar en andere onregelmatigheden ontdaan door verbranding. Schedel wordt gekraakt en zonder de hersens gekookt. Delicatessen zijn de tong en de kaak. Komt misschien een beetje in de buurt van Belgische of Brabantse preskop.

Aardappelwijn (Brennvin), variant van schnapps. Gestookt op basis van gefermenteerde aardappelpulp en karwijzaad. Wordt dikwijls gedronken om de smaak van het eten te verdoezelen. Hoeveel wodka wordt er wel niet op basis van aardappelen gestookt?

Biximatur, alle restjes en kliekjes van bovenstaande gerechten. Opbakken met aardappels en uien. Volgens ons doet menig Nederlander niet anders. Eet smakelijk!

Als er tussendoor ineens trek ontstaat, dan gaan veel mensen aan de Pulsur, de IJslandse variant van de hotdog. Belegd met een zoetige mosterdsiroopsaus en gebakken en gedroogde uitjes.

Al deze gerechten vormen het traditionele IJslandse eten wat door de jaren heen steeds meer naar de achtergrond werd gedrukt en men alleen nog oog kreeg voor pizza´s en hamburgers. Nu beleeft het traditionele eten een comeback. Regionaal, traditioneel en streekgebonden. In IJsland, bij ons, overal.


Foto: Nee, dit zijn geen Parmahammen, dit is de Hakarl...

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Columns Coronacrisis
Column Sico de Moel: Contact

Het klinkt misschien stom, maar ik had het echt even gemist: het contact met mijn gasten. Het deed me dan ook goed om een aantal vaste gasten weer even te kunnen zien. Vorige week zijn we begonnen met menu's voor thuis. We bezorgen in heel A...

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: