Specialiteiten uit IJsland

26 februari 2010 |
Specialiteiten uit IJsland

Ieder land heeft zo zijn eigen eetgewoontes en traditionele gerechten. Hoe gaat het er aan toe in de IJslandse keuken? En hoe ver staan de IJslandse ingrediënten en gerechten eigenlijk af van bij ons meer bekende gerechten? Met in totaal nul adressen in de Michelingids nodigt het land niet direct uit voor culinaire uitspattingen. Maar wellicht kan dat veranderen als meer mensen kennis maken met de IJslandse eetcultuur. Dit is wat men er zoal eet...

Groenlandse haai (Hakarl), giftig wanneer vers gegeten door de hoge concentratie ammoniak. Oplossing van de IJslanders: zes weken laten rotten onder het zand en daarna nog vier maanden drogen. Een 'stokvisje van de visboer' vinden wij toch ook heel normaal? Nog meer op stokvis lijkend is echter het IJslandse harðfiskur.

Leverworst (Slátur), klinkt goed te doen, maar deze worst is gemaakt van schapeningewanden gewikkeld in schapenmaag. Maar goed, in hoeverre moeten we hiervan schrikken als we aan Schotse haggis denken of Franse andouillette? Slátur is ook bekend als bloedworst variant. Boudin blanc, Twentse bakbloedworst, et cetera. Het maken van Slátur is een eeuwenoude traditie die nog elke jaar op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Een aantal vrouwen komen bij elkaar met de ingrediënten en maken deze twee soorten worst. Wordt zowel warm als koud gegeten.

Rauw rendiervlees, in dunne plakjes gesneden. Daar worden we niet bang van. Op menig menukaart staat wel een carpaccio van rund of ree.

Schapenkop (Svid), kop wordt van haar en andere onregelmatigheden ontdaan door verbranding. Schedel wordt gekraakt en zonder de hersens gekookt. Delicatessen zijn de tong en de kaak. Komt misschien een beetje in de buurt van Belgische of Brabantse preskop.

Aardappelwijn (Brennvin), variant van schnapps. Gestookt op basis van gefermenteerde aardappelpulp en karwijzaad. Wordt dikwijls gedronken om de smaak van het eten te verdoezelen. Hoeveel wodka wordt er wel niet op basis van aardappelen gestookt?

Biximatur, alle restjes en kliekjes van bovenstaande gerechten. Opbakken met aardappels en uien. Volgens ons doet menig Nederlander niet anders. Eet smakelijk!

Als er tussendoor ineens trek ontstaat, dan gaan veel mensen aan de Pulsur, de IJslandse variant van de hotdog. Belegd met een zoetige mosterdsiroopsaus en gebakken en gedroogde uitjes.

Al deze gerechten vormen het traditionele IJslandse eten wat door de jaren heen steeds meer naar de achtergrond werd gedrukt en men alleen nog oog kreeg voor pizza´s en hamburgers. Nu beleeft het traditionele eten een comeback. Regionaal, traditioneel en streekgebonden. In IJsland, bij ons, overal.


Foto: Nee, dit zijn geen Parmahammen, dit is de Hakarl...

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: