Mineraalwater als ideale tafelpartner

10 maart 2010 |
Mineraalwater als ideale tafelpartner<

In de enige werfkelder die Amsterdam rijk is gaven Chaudfontaine, Mister Kitchen en watersommelier Roland Vanden Abeele medio maart tekst en uitleg waarom mineraalwater een ideale tafelpartner is in de Nederlandse horeca. Vanden Abeele ging tijdens zijn uitleg in op de drie belangrijkste kenmerken voor het kiezen van de juiste soort mineraalwater bij het eten. Te weten: mineraalgehalte, serveertemperatuur en koolzuurgehalte.

Water is meer water
"De keuze voor een bepaald mineraalwater bij het eten hangt onder meer af van de mineraliteit van het water. Mineraliteit versterkt de smaken van een gerecht. De mineraliteit bestaat uit onder meer de componenten magnesium, calcium en natrium." Vanden Abeele maakte vervolgens een vergelijking tussen water en wijn. "Je kunt het zien als het verschil tussen een huiswijn en een chateau-wijn. Gewoon bronwater is dan de huiswijn, en mineraalwater, zoals Chaudfontaine, is de kwaliteitswijn die op het chateau is gebotteld. Ik wil het zo zeggen: water heeft meer dan alleen een watersmaak."


Roland Vanden Abeele geflankeerd door Daan Faber (l) en Maarten Hoekstra

Op kamertemperatuur graag
De temperatuur van het serveren van mineraalwater is van groot belang op de smaak. Vanden Abeele: "Serveer mineraalwater altijd op kamertemperatuur. Ook dan behoudt het water nog steeds zijn frisheid. Water van slechte kwaliteit, ja, die moet je maar lekker koud drinken." Over het koolzuurgehalte zegt de watersommelier dat het levendigheid aan het mineraalwater geeft. "Koolzuur is geur, kleur en smaakloos, maar heeft een grote invloed. Ikzelf spreek trouwens liever niet van plat water, maar van niet-bruisend water." Als Vanden Abeele advies geeft voor water aan tafel, dan verkiest hij "liever één watersoort het hele diner door, dan bij iedere gang losse glazen van verschillende soorten mineraalwater."

Smaakbeleving
Deze middag genoten de aanwezigen voor de smaakbeleving bij iedere gang van Mister Kitchen wel van de verschillende soorten Chaudfontaine. Een bouillabaisse met Noordzeekabeljauw en vongole schelpjes, en venkel werd vergezeld van Chaudfontaine licht bruisend. Maarten Hoekstra van Mister Kitchen over bouillabaisse: "Deze soep is iedere keer weer anders. Waar je ook bent, overal is de smaak van het kraanwater dat je gebruikt weer anders. Deze bouillabaisse is gemaakt met echt Amsterdams kraanwater." Het gerecht werd verder vergezeld van een glas Riesling.


Culinair gezien was alles in de goede handen van Mister Kitchen

Verfrissende begeleider
Als hoofdgerecht tijdens deze lunch was er langzaam op de barbecue gegaard Waterlands varken met onder meer postelein en aardappelpuree. Hierbij kwam een Rioja en de Chaudfontaine plat om alle smaken met elkaar in evenwicht te brengen. Na kwam er Chaudfontaine bruisend in het glas. Het sterk koolzuurhoudende mineraalwater bleek een verfrissende begeleider van een warm chocoladetaartje en yoghurt, waarbij een glas Pedro Ximenez.

Deze middag maakte duidelijk dat mineraalwater veel meer is dan alleen maar water. Het helpt op extreme smaken te neutraliseren waardoor de pure smaken van gerechten beter tot hun recht komen. Vanden Abeele: "Speciale waters zijn een duidelijke meerwaarde voor horecaondernemers." Doe er uw voordeel mee.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Mijn eerste dag

'Hi Sico, mijn vrouw is jarig en we willen bij je komen eten. Vijf personen inclusief mijn oude vader. Heb je plek?' Mijn buurman deed de eerste reservering sinds de lockdown. Hoe zat het ook alweer? Maximaal 2 of 4, uit hetzelfde huishouden of hoefde dat toch niet? Tegen het einde va...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Michelin Verbouwen
Beluga Loves You zet verbouwing in: 1 augustus weer open

Afgelopen weken is Beluga Loves You net als zovelen in de weer geweest met het zoeken naar de juiste vertaling van 'het nieuwe normaal'. Servais Tielman: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat onmogelijk kunnen combineren met hoogwaardige gastronomie, een topbeleving en een onged...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: