IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

19 juli 2018 | David Bakker
IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken<

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch?

Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als het gaat om voedselvergiftiging. Door het onjuist bewaren van ijs en ijsblokjes, liggen serieuze gezondheidsproblemen op de loer. Vooral nu, tijdens de zomerse temperaturen, consumeren we veel meer ijs en ijsblokjes. Opletten geblazen dus! Onderaan dit artikel staan tien tips die je als ondernemer verder kan helpen.

Ziek worden door ijsblokjes

Dat vlees en groenten kunnen bederven is algemeen bekend. Dat ijs ook kan bederven, is voor veel mensen nieuw. Het is een algemeen misverstand dat de lage temperatuur van ijs ervoor zorgt dat de bacteriën worden vernietigd. De bacteriën in ijsblokjes zijn namelijk geconserveerd en niet vernietigd. De bacteriën kunnen dus gaan groeien zodra de condities, waaronder een hogere temperatuur, hiervoor geschikt zijn. In ijsblokjes kunnen een grote variëteit aan bacteriën leven, van Salmonella en E. coli tot Hepatitis A. Daarnaast zijn ijsblokjes niet eeuwig houdbaar. De grootste oorzaak van ziekte door ijsblokjes wordt veroorzaakt door bewerking met besmette handen of gereedschap. Vaak zijn het kleine onbewuste handelingen die voor besmette ijsblokjes zogen. Dit is bijvoorbeeld het geval zodra een medewerker gebruik maakt van een ijsschep om ijsblokjes aan een drankje te kunnen toevoegen en de schep terugzet bij de ijsblokjes in plaats van deze schep buiten de ijscontainer te bewaren. De ijsblokjes kunnen hierdoor besmet raken waardoor de besmetting zich verder verspreidt door drankjes en ander voedsel dat in contact komt met de ijsblokjes.

In de zomer van 1999 was er een uitbraak van E. coli in een trainingskamp in Denton, Texas. 58 mensen werden geïnfecteerd en de E. coli bacterie veroorzaakte ernstige buikgriep in 41 gevallen. Experts geloven dat de oorzaak van deze uitbraak besmette ijsblokjes waren, de deelnemers gebruikten namelijk hun handen om ijsblokjes uit de machine te scheppen en hebben zo de ijsblokjes besmet.

Volgens het Center for Disease Control and Prevention (CDC) veroorzaakt voedselvergiftiging jaarlijks 5.000 doden, 325.000 ziekenhuis opnames en 76 miljoen zieken. Ziekte veroorzaakt door besmette ijsblokjes draagt voor een groot deel bij aan deze aantallen. Veel van de ziektes worden veroorzaakt door het onjuist bewerken, bereiden en bewaren van voedsel. Tien simpele bewaartips voor het veilig bewaren van ijsblokjes in de horeca. Ziek worden door besmette ijsblokjes kan goed voorkomen worden. Het veilig bewaren van ijsblokjes voorkomt dat het ijs kan bederven en bestem kan raken. En juist daar gaat het vaak mis. Hoe het dan wel moet? Ga aan de slag met de tien simpele bewaartips van Hakvoort Professional.


1. Maak gebruik van speciale ijs-emmers die goed schoongemaakt zijn. Gebruik deze ijs-emmers om ijsblokjes van de ijsblokjesmachine naar de bar en het buffet te brengen.


2. Bewaar ijsblokjes in ijscontainters die niet gebruikt zijn voor de opslag van ander voedsel.


3. Zijn de ijscontainers schoongemaakt? Hang deze dan ondersteboven om te drogen. Zet ze niet op de vloer om het nestelen van bacteriën te voorkomen.


4. Zorg ervoor dat overal waar ijsblokjes verdeeld worden, een aparte ijsschep aanwezig is.


5. Bewaar de ijsschep altijd buiten de ijsblokjesmachine en er niet in.

6. Maak de ijsschep en ander gereedschap dat voor de ijsblokjes wordt gebruikt na gebruik iedere keer schoon.

7. Maak de ijsblokjesmachine tenminste één keer per week schoon. Slijm en schimmel kan zich in de machine ophopen wat een goede voedingsbodem voor bacteriën is.


8. Zorg ervoor dat het personeel iedere keer hun handen wast vóórdat zij ijsblokjes gaan scheppen of verdelen.


9. Medewerkers die bezig zijn met de ijsbereiding mogen niet eten, drinken of roken wanneer zij in de buurt van de ijsblokjes zijn.

10. Train het personeel in een goede ijsbehandeling, oefen en zie toe op de richtlijnen door regelmatige inspecties.

bron: hakpro.nl

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Ondernemen Longread
Interview: De Drie Wijzen uit Oost openen 19 horecazaken in ruim 10 jaar

In het pand waar het allemaal begonnen is, Maxwell aan het Beukenplein in Amsterdam Oost, druppelen Piet van der Graaf, Jason Berg en Riad Farhat binnen. Een vaderlijke knuffel voor de gastheer, bezoekende gasten worden begroet met een lach, een stevige hand en een knipoog, de jassen gaan uit, koffi...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Evenement organiseren, simpel of niet?

Toen ik kortgeleden met een leuk gezelschap over een kerstmarkt wandelde, kon ik het niet laten er even bij stil te staan. Dit soort initiatieven kunnen de lokale (horeca)ondernemers namelijk een flinke ‘boost’ geven. Winkeliers en horecaondernemers slaan dan ook steeds vaker de handen i...

Achtergronden
Onderzoek: melk en kaas zijn beperkte bron van vitamine B12

Niet alleen vlees en vis, maar ook zuivelproducten als melk en kaas dragen bij aan de vitamine B12-voorziening van het lichaam. Alleen is de hoeveelheid vitamine B12 in melkproducten aan de krappe kant om een tekort te voorkomen als vlees en vis niet op het menu staan. Dat blijkt uit onderzoek van d...

Economie Achtergronden
Verhoging btw-tarief: doorberekenen of niet?

De btw-verhoging van het lage tarief (van 6 naar 9 procent) komt akelig dichtbij. Op 1 januari 2019 moet de horeca daarom bij vrijwel de gehele inkoop, met uitzondering van alcoholhoudende dranken, rekening houden met een prijsverhoging. Goed om te weten: bier tot 0,5% en wijn tot 1,2% vallen onder ...

KHN
Nierstichting en KHN organiseren opnieuw Restaurant Driedaagse

Op 12, 13 en 14 maart 2019 organiseren de Nierstichting en KHN de tweede landelijke editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Tijdens deze dagen laten we Nederland een speciaal tasting-menu proeven, waarbij de focus ligt op pure smaken, verse ingrediënten en minder zout. Met dit evenem...

Achtergronden
Download: HorecaMarketingKalender 2019

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2019 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: