IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

19 juli 2018 | David Bakker
IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken<

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch?

Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als het gaat om voedselvergiftiging. Door het onjuist bewaren van ijs en ijsblokjes, liggen serieuze gezondheidsproblemen op de loer. Vooral nu, tijdens de zomerse temperaturen, consumeren we veel meer ijs en ijsblokjes. Opletten geblazen dus! Onderaan dit artikel staan tien tips die je als ondernemer verder kan helpen.

Ziek worden door ijsblokjes

Dat vlees en groenten kunnen bederven is algemeen bekend. Dat ijs ook kan bederven, is voor veel mensen nieuw. Het is een algemeen misverstand dat de lage temperatuur van ijs ervoor zorgt dat de bacteriën worden vernietigd. De bacteriën in ijsblokjes zijn namelijk geconserveerd en niet vernietigd. De bacteriën kunnen dus gaan groeien zodra de condities, waaronder een hogere temperatuur, hiervoor geschikt zijn. In ijsblokjes kunnen een grote variëteit aan bacteriën leven, van Salmonella en E. coli tot Hepatitis A. Daarnaast zijn ijsblokjes niet eeuwig houdbaar. De grootste oorzaak van ziekte door ijsblokjes wordt veroorzaakt door bewerking met besmette handen of gereedschap. Vaak zijn het kleine onbewuste handelingen die voor besmette ijsblokjes zogen. Dit is bijvoorbeeld het geval zodra een medewerker gebruik maakt van een ijsschep om ijsblokjes aan een drankje te kunnen toevoegen en de schep terugzet bij de ijsblokjes in plaats van deze schep buiten de ijscontainer te bewaren. De ijsblokjes kunnen hierdoor besmet raken waardoor de besmetting zich verder verspreidt door drankjes en ander voedsel dat in contact komt met de ijsblokjes.

In de zomer van 1999 was er een uitbraak van E. coli in een trainingskamp in Denton, Texas. 58 mensen werden geïnfecteerd en de E. coli bacterie veroorzaakte ernstige buikgriep in 41 gevallen. Experts geloven dat de oorzaak van deze uitbraak besmette ijsblokjes waren, de deelnemers gebruikten namelijk hun handen om ijsblokjes uit de machine te scheppen en hebben zo de ijsblokjes besmet.

Volgens het Center for Disease Control and Prevention (CDC) veroorzaakt voedselvergiftiging jaarlijks 5.000 doden, 325.000 ziekenhuis opnames en 76 miljoen zieken. Ziekte veroorzaakt door besmette ijsblokjes draagt voor een groot deel bij aan deze aantallen. Veel van de ziektes worden veroorzaakt door het onjuist bewerken, bereiden en bewaren van voedsel. Tien simpele bewaartips voor het veilig bewaren van ijsblokjes in de horeca. Ziek worden door besmette ijsblokjes kan goed voorkomen worden. Het veilig bewaren van ijsblokjes voorkomt dat het ijs kan bederven en bestem kan raken. En juist daar gaat het vaak mis. Hoe het dan wel moet? Ga aan de slag met de tien simpele bewaartips van Hakvoort Professional.


1. Maak gebruik van speciale ijs-emmers die goed schoongemaakt zijn. Gebruik deze ijs-emmers om ijsblokjes van de ijsblokjesmachine naar de bar en het buffet te brengen.


2. Bewaar ijsblokjes in ijscontainters die niet gebruikt zijn voor de opslag van ander voedsel.


3. Zijn de ijscontainers schoongemaakt? Hang deze dan ondersteboven om te drogen. Zet ze niet op de vloer om het nestelen van bacteriën te voorkomen.


4. Zorg ervoor dat overal waar ijsblokjes verdeeld worden, een aparte ijsschep aanwezig is.


5. Bewaar de ijsschep altijd buiten de ijsblokjesmachine en er niet in.

6. Maak de ijsschep en ander gereedschap dat voor de ijsblokjes wordt gebruikt na gebruik iedere keer schoon.

7. Maak de ijsblokjesmachine tenminste één keer per week schoon. Slijm en schimmel kan zich in de machine ophopen wat een goede voedingsbodem voor bacteriën is.


8. Zorg ervoor dat het personeel iedere keer hun handen wast vóórdat zij ijsblokjes gaan scheppen of verdelen.


9. Medewerkers die bezig zijn met de ijsbereiding mogen niet eten, drinken of roken wanneer zij in de buurt van de ijsblokjes zijn.

10. Train het personeel in een goede ijsbehandeling, oefen en zie toe op de richtlijnen door regelmatige inspecties.

bron: hakpro.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: