U heeft gezocht op : Belastingdienst

15 april 2019 Financieel
De belastingdienst geeft vier belastingtips voor horecaondernemers

Veel startende ondernemers en ZZP’ers doen hun belastingaangifte zelf. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst al privégegevens voor hen ingevuld. Het zakelijke deel van de aangifte moet je als ondernemer zelf invullen. Om ondernemers uit de horeca voor de inkoms...

28 februari 2019 Economie
Horecaondernemers doen aangifte inkomstenbelasting

Vanaf vrijdag 1 maart kunnen ongeveer 1,3 miljoen ondernemers, waaronder zeer veel ZZP’ers, hun aangifte inkomstenbelasting over 2018 doen. Zo ook ondernemers werkzaam in de horeca. Ongeveer een derde van hen dient de aangifte zelf in. Het merendeel (92,2 procent) doet dit met het vertrouwen d...

24 oktober 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Drie tips voor het op tijd doen van de btw-aangifte

Een kwart van de startende ondernemers krijgt boetes door het te laat indienen en/of betalen van de btw-aangifte. Ook houdt bijna een kwart van de starters de zakelijke opstartkosten niet goed bij om de betaalde btw terug te kunnen vragen, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Via de websi...

10 oktober 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Startende horecaondernemers onbekend met aftrekposten

Veel startende ondernemers zijn niet op de hoogte van de aftrekposten waarvan zij gebruik kunnen maken. Zo weet 1 op de 3 startende ondernemers niet welke autokosten zij zakelijk kunnen aftrekken. Ook heeft 4 op de 10 ondernemers niet gecheckt op welke aftrekposten zij recht hebben. Dit blijkt uit o...

2 augustus 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Column: ontregelen regels je bedrijf?

Als je een restaurant hebt, kom je regelmatig met regels, wetten en voorschriften in aanraking. Ze zijn ontstaan met een bepaald doel voor ogen en zijn er om nageleefd te worden. Maar soms verzuipen we gewoon in de regeltjes en regelgeving. Ze staan vaak het ondernemen in de weg en het lijkt meer op...

19 juli 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

20 juni 2018 Wet- en regelgeving Ondernemen
Regels btw-aangifte en btw-tarieven in de horeca

Boekhouden. Ook vaak het noodzakelijk kwaad genoemd, maar essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Niet alleen voor de Belastingdienst, ook voor de ondernemer zelf. Het geeft rust, duidelijkheid en een goed inzicht van zaken, mits goed ingericht. Dit artikel geeft antwoord op de vragen die bij de ...

20 juni 2018 Wet- en regelgeving Columns Hotel & Personeel
Fooien: dit zijn de regels

In de horeca zijn fooien een gebruikelijk fenomeen. Stond er voorheen een fooienpot zichtbaar op een centrale plek, bijvoorbeeld receptie of bar, tegenwoordig worden fooien vaak via de bankpas/creditcard gedaan. De geschiedenis van fooien gaat ver terug. Niettemin is de term 'fooi' in de ...

7 mei 2018 Interview Longread
Joost Flink: het leven van een freelance kok

De crisis hield het een beetje tegen, maar een leven als freelance-kok wint steeds meer aan populariteit, zowel bij werkgever als bij werknemer. Joost Flink besloot na een lange carrière zijn baan als chef-kok op te zeggen en de diepe duik in het leven als zzp’er te nemen. “Ik voe...

1 maart 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Hulp bij belastingaangifte horecaondernemers

Vanaf vandaag tot 1 mei kunnen ondernemers weer belastingaangifte doen voor de inkomstenbelasting. Onder de ca. 400.000 ondernemers en ZZP’ers die hun aangifte zelf invullen zitten ook horecaondernemers. Uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst onder ZZP’ers en ondernemers met mi...

9 februari 2018 Personeel Column David Bakker
Column: De ‘30-plus-kok’ is niet meer

Koks komen van heinde en verre om het tekort aan goed personeel in ons land tegen te gaan. Volgens KHN komt de Nederlandse horeca ongeveer 6000 koks tekort. Dat is veel. Restauranthouders hebben creatieve manieren gevonden om dit probleem tegen te gaan. K.U.S (koks uit Spanje), is een facebookplatfo...

5 december 2017 Wet- en regelgeving
Belastingdienst helpt startende ondernemers in de horeca

Het aantal nieuwe horecagelegenheden is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Om ondernemers met een bedrijf jonger dan drie jaar te helpen, voert de Belastingdienst de campagne ‘Een goede start is vooruitzien’. Bij deze campagne is er speciale aandacht voor startende ondernemers in de ...

1 december 2017 Wet- en regelgeving
Forse boetes schoonmaakbedrijven en horecabedrijven in Amsterdam

Schoonmaakbedrijven en horecabedrijven in Amsterdam kunnen vermoedelijk voor bijna één miljoen euro aan boetes tegemoet zien. De Inspectie SZW heeft de afgelopen tijd zeven schoonmaakbedrijven, vier hotels en 47 restaurants gecontroleerd. De overtredingen betreffen het illegaal laten w...

17 oktober 2017
Rutte III over payroll in de horeca

In de horeca wordt veel gewerkt met payrolling. Het is dus goed mogelijk dat u dat als horecaondernemer ook doet. Payrolling neemt u veel werk uit handen en biedt flexibiliteit als het gaat om inzet van personeel. Dat is heel praktisch in een arbeidsintensieve branche waarin veel gebruik wordt gemaa...

29 juni 2017 Bier Achtergronden
Grote fraudezaak met bier

De opsporingsdienst van de Belastingdienst heeft een inval gedaan in totaal acht bedrijfspanden. De actie werd in gang gezet vanwege een fraudezaak met bier. Er zijn drie verdachten in beeld, die merkloos bier verkochten als Heineken- en Amstelbier. Op de website van RTL Nieuws lazen we dat een m...

28 juni 2017 Achtergronden Ondernemen
Kosten besparen met een goede boekhouding

Boekhouden, dat doe je toch voor de fiscus? Dat is wat vooral beginnende ondernemers denken. Maar ervaring leert dat een goede registratie goud waard is. Kloppende cijfers zijn niet alleen voer voor belastinginspecteurs, maar bieden ook een schat aan informatie voor de ondernemer. Twee horeca-accoun...

21 april 2017 Wet- en regelgeving
Arrangementen: voorkom problemen met de btw

"Geniet van een 3-gangenmenu inclusief uitgebreid dessertbuffet en consumpties voor slechts € 34,50. U heeft keuze uit wijn, bier of frisdrank." Een mooie aanbieding, maar wat doet u met de btw? DOWNLOAD GRATIS DE LAATSTE EDITIE VAN DE RESTAURANTKRANT Wanneer u als restaurantond...

11 april 2017 Achtergronden
Slim! Boekhouden: Het grootboek als gids voor de ondernemer

Jimmy Croymans en Marjan van Dijk, Cafe 't Ponton, Kampen Vloeroppervlak - 40 m2 Terras - 120 m2 Prijs pils (vaasje) - € 2,60 Aantal personeelsleden - 5 Doelgroep/publiek - Vaste borrelgasten bruincafé en toeristen "Onze kasboekhouding doen we in Excel. Daarin voeren we ...

27 maart 2017 KHN
KHN niet blij met Restaurantweek AirDnD

Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de aangekondigde restaurantweek van AirDnD (aird Drink 'n Dine) in Amsterdam. De ondernemersorganisatie schrijft op hun website dat de actie een promotie is voor Illegale horeca en daarom voor de KHN onaanvaardbaar is. Robèr Willemsen, voorzit...

13 maart 2017
Criminele motorclubs wijken uit naar de horeca

Landelijk gezien neemt de infiltratie van criminele motorbendes binnen de horeca toe, wanneer wij de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer mogen geloven. Hij is voorzitter van de landelijke strategische overleggroep die met gemeenten, politie, OM, FIOD en Belastingdienst deze motorbendes 'aanpak...

6 december 2016 Achtergronden
Uitbuiting en misstanden in de horeca aangekaart

Vanavond wordt er in het programma Brandpunt (NPO2, 20.25 uur) aandacht besteed aan uitbuiting en andere misstanden in de horeca. 30 euro voor tien uur afwassen, 7 dagen per week werken en aan het einde van de maand maar 200 euro op je loonstrook zien staan. Als je naar de rest van je geld vraagt wo...

17 oktober 2016 Wet- en regelgeving Overheid
Boetes voor horecaondernemers in Tiel

Bij een controle in de horeca in Tiel zijn vrijdagavond een flink aantal boetes uitgedeeld aan horecaondernemers. Negen eetgelegenheden, zestien cafés en twee recreatiebedrijven kregen bezoek van inspecteurs van onder meer de politie, gemeente, brandweer, Arbeidsinspectie, Belastingdienst en ...

15 september 2016 Wet- en regelgeving
1 euro pensioen minst waard in horeca

Werknemers in de ene sector worden ouder dan de andere. Mannelijke werknemers in de horeca worden gemiddeld drie jaar minder oud dan de gemiddelde Nederlander. Mannen in de zakelijke dienstverlening juist drie jaar ouder. Adviesbureau Willis Towers Watson ontwikkelde daarom een model dat ui...

2 september 2016 Wet- en regelgeving Achtergronden
Wet DBA: driekwart overeenkomsten afgekeurd door Belastingdienst

Een kwartaal na de lancering van de nieuwe Wet DBA als vervanging van de VAR blijkt de toetsing van zzp-contracten een bloedbad te zijn. Slechts een zeer klein aantal (17 procent) van alle ingediende contracten is goedgekeurd. Een groot aantal procedures is tussentijds afgebroken en meer dan de h...

12 augustus 2016 Economie Wet- en regelgeving
1 januari 2017: ZZP'ers massaal op straat?

Per 1 mei 2016 is de VAR (verklaring arbeidsrelatie) voor zzp’ers afgeschaft. Met de gelijktijdige introductie van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) is de zekerheid die opdrachtgevers in het verleden aan deze VAR konden ontlenen definitief voorbij. Bij de Wet DBA - en d...

31 mei 2016
Advertorial: Hoe start ik met een online kassa in mijn restaurant?

Door de introductie van de iPad luidde Apple in 2007 een hele nieuwe golf van ontwikkelingen in. De logge PC werd voor veel doeleinden aan de kant gezet door een handzaam formaat ‘alleskunner’, die nog intuïtief is te bedienen ook. Handzame devices Met een iPad, tablet of smartphone met t...

17 februari 2016
Veel overtredingen schoonmaak fastfoodsector

Schoonmaakbedrijven die werken in de fastfoodsector maakten in 2015 veel overtredingen. Te lange werkdagen, onderbetaling, uitkeringsfraude, geen werkvergunning, zijn overtredingen die vorig jaar zijn aangetroffen. Gerichte controles van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en IND, hebben deze m...

15 februari 2016
Kroegeigenaar woest na buitenproportionele controle

De eigenaar van café Ut Babbelaèrtje in Middelburg is razend. De gemeente heeft samen met andere instanties een flinke controle uitgevoerd in zijn zaak. De uitbater voelt zich behandeld als een crimineel. Buitenproportioneel Het café werd gecontroleerd door medewerkers van onder meer de Bel...

15 december 2015
De Horeca 100 van 2015

We presenteren je het Horeca Jaaroverzicht 2015 in 100 momenten. Het jaar is nog net niet afgelopen, maar we nemen je graag nu al mee door een roerig horecajaar. De Horeca 100 publiceren wij ieder jaar in december. Geniet ervan! Januari: Club Trouw wordt studentenhotel De club wordt omgetov...

18 november 2015
Gastvrij ondernemen

‘Gastvrij ondernemen’; onder die titel is door de NBA, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, in september 2015 de publieke managementletter voor horeca uitgebracht. De uitgave is onderdeel van het NBA beleidsprogramma Kennis Delen waarbij de kennis van accountants colle...

11 november 2015
Moet je digitale kassagegevens bewaren?

Op de vraag 'Moet je als horeaondernemer digitale kassagegevens bewaren?' is het antwoord 'ja'. Digitale detailgegevens uit een kassa moeten bewaard blijven, zodat de Belastingdienst een efficiënte controle kan uitvoeren. Dit zegt de Hoge Raad in een recente uitspraak. Belangrijk is dat de onderne...

16 oktober 2015
Twee illegale Chinezen in restaurant gevonden

Een migratiehond van de Koninklijke Marechaussee heeft gisteravond in een Chinees restaurant in Maastricht twee werknemers opgespoord die daar zonder vergunning werkten. De twee zaten verschanst in een geheime bergruimte in een koelcel. Het ging hier om een gezamenlijke actie van de Inspectie SZW...

28 september 2015
De opmars van contactloos betalen

Je ziet het steeds vaker: gasten die bedragen tot en met 25 euro contactloos betalen. Even de betaalpas of mobiel tegen de betaalautomaat aanhouden en - na drie piepjes – is de betaling een feit. Inmiddels heeft ongeveer een kwart van de ondernemers een betaalautomaat die geschikt is voor contac...

15 september 2015
KHN hekelt hoge werkgeverslasten horeca

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet zijn plannen en bijbehorende begroting voor 2016. KHN ziet de werkgeverslasten weer toenemen. Alweer een lastenstijging. Sinds 2007 zijn die werkgeverslasten al met meer dan 20 procent gestegen. Verder blijft herziening van de Wet werk en zekerheid uit én m...

25 maart 2015
Betaalt de horeca te veel btw?

De afgelopen maanden komt deze kreet in nieuwsbrieven naar voren. Ikzelf ben de mening toegedaan dat over de bank genomen dit wel het geval is. Maar over de meest recente kwestie ben ik ietwat sceptisch. Foto: Roland van Gessel Eén prestatie Voor restaurants en cateringbedrijven geldt tot n...

18 maart 2015
Overtredingen schoonmaakbedrijven fastfoodketens

Schoonmaakbedrijven die werken voor landelijke fastfoodketens worden verdacht van verschillende overtredingen. Dit blijkt uit een deze week gehouden controle van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en IND bij dertien fastfoodfilialen. In februari werden ook al zes filialen gecontroleerd. De ver...

15 december 2014
Grote controle horeca in Tiel

In Tiel is op vrijdag 12 december een integrale horecacontrole uitgevoerd. Het doel van de controle: verbeteren van de veiligheid. Bij diverse zaken zijn tekortkomingen geconstateerd. Grote controle Er werden vier coffeeshops, twaalf eetgelegenheden, vijftien cafés en een recreatie-inrichting...

20 oktober 2014
Sarinah in Den Haag sluit deuren

Restaurant Sarinah aan het Goudenregenplein in Den Haag sluit zijn deuren. Volgens eigenaar Ruud Davids heeft het restaurant een nare zomer achter de rug, waarbij er vooral doordeweeks te weinig klanten kwamen. Geen faillissement Vorig jaar ging het geplaagde restaurant al een keer failliet ma...

30 juli 2014
Horecaondernemer verdacht in fraudezaak

Een bekende Duivense horecaondernemer is verdachte in een grote fraudezaak, waarbij 20 miljoen euro van de Belastingdienst is verduisterd. Dit meldt Omroep Gelderland 20 miljoen euro Het gaat om de 55-jarige eigenaar van onder andere een restaurant in Duiven en een hotel in Arnhem. De aanhouding...

22 juli 2014
BTW-tarieven voor dranken in de horeca

De Belastingdienst is niet altijd ieders grootste vriend. Gelukkig biedt de website van deze instantie uitkomst wanneer je op zoek bent naar relevante informatie. Vandaag nemen we de BTW-tarieven voor dranken in de horeca onder de loep. Niet-alcoholhoudende drinkwaren vallen onder het 6%-tarief...

12 juli 2014
Betaalt u straks 80% belasting op onkostenvergoedingen?

In 2015 worden er grote veranderingen in de loonbelasting en het arbeidsrecht doorgevoerd. Als horecaondernemer zijn dat zo ongeveer de laatste dingen waar u zich mee bezig wilt houden. Misschien heeft u alle rompslomp rond belastingen en arbeidsovereenkomsten wel uitbesteed. Maar als de regels ni...

3 april 2014
Gratis tips van Cashr - De ideale kassa

Uitbaters van cafés en restaurants weten precies hoe zij gasten een fijne middag of avond moeten bezorgen. Vaak is het voeren van een administratie echter niet de grootste passie. Toch zijn orde en duidelijkheid in uw bedrijfsvoering niet geheel onbelangrijk. Als dat niet klopt, kan de continuït...

25 februari 2014
Belastingtips voor horeca

Eerder gingen we al dieper in op BTW in de horeca. Nu een aantal praktische tips die je op het goede belastingspoor zetten. We gaan er niet al te diep op in, maar de genoemde onderwerpen geven stof tot nadenken. Alles wit Wanneer er zwart gewerkt wordt binnen het bedrijf, kun je de gemaakte ko...

8 juli 2013
Geen aangiftebrief omzetbelasting meer

Vanaf volgend jaar schrapt de Belastingdienst de aangiftebrief omzetbelasting. Vanaf 1 januari 2014 moeten ondernemers zelf in de gaten houden dat ze hun omzetgegevens bijtijds aan de overheidsdienst doorgeven, en de verschuldigde belasting betalen. De bijbehorende acceptgirokaart vervalt per dec...

2 mei 2013
Premiedifferentiatie: kans of risico?

Met ingang van 2006 geldt in een aantal sectoren met cyclische werkloosheid een differentiatie in de sectorpremie. Ook voor het sectorfonds Horeca algemeen geldt deze premiedifferentiatie. De hoogte van de premie is afhankelijk van de overeengekomen duur van de dienstbetrekking met de (tijdelijke...

19 april 2013
Belasting drukt Hengeler in bankroet

In Hengelo is club-restaurant Hengeler failliet verklaard. Op de website staat te lezen "Vanwege omstandigheden zijn we tijdelijk gesloten". Hoewel de vooruitzichten voor 2013 positief te noemen zijn wilde de Belastingdienst niet langer wachten met het innen van vorderingen en vroeg het bankroet v...

11 februari 2013
P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

Hoe zit het ook al weer? Over de gemaakte omzet moet u btw afdragen aan de Belastingdienst. Maar moet u ook btw afdragen voor de consumpties die het personeel nuttigt? Of wanneer u iets aan uw gasten weggeeft? Hanteert u het juiste tarief voor doorbelast personeel? Veelal zijn besparingen te behale...

14 januari 2013
P&F: Inlenersaansprakelijkheid (1/6)

In zes artikelen behandelen Robert van de Rest en Roland van Gessel van Mazars Accountants en Belastingadviseurs actuele onderwerpen op het gebied van personeel en financiën. Het eerste artikel gaat over inlenersaansprakelijkheid. Inlenersaansprakelijkheid alleen in de bouw... Toch niet in de ...

8 januari 2013
Douane en Belastingdienst tegen fraude

Wellicht niet de eerste exposanten waar je aan denkt bij de Horecava, toch zijn ook de Douane en de Belastingdienst aanwezig op de vakbeurs. Ze maken ondernemers bewust van accijns- en kassafraude. Oneerlijke concurrentie Zo heeft de Douane een meldpunt opgericht voor accijnsfraude. Wanneer een ...

20 december 2012
Tip 14: Voorkom verliesverdamping

Het einde van 2012 nadert met rasse schreden. Wij voorzien u daarom met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Tip 14: Vraag omzetting van ab-verlies in belastingkorting. Van verlies naar belastingkorting Uw verlies uit aanmerkelijk belang in 2011 en/of 2012 hoeft niet te verdampen. U kunt...

19 december 2012
Tip 13: Let op de tijdelijke crisisheffing

Het einde van 2012 nadert met rasse schreden. Wij voorzien u daarom met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Tip 13: Houd tijdelijke crisisheffing in de gaten. Houd tijdelijke crisisheffing in de gaten De directeur-grootaandeelhouder (dga) moet een zogenoemd gebruikelijk loon krijgen voo...

14 december 2012
Tip 10: Wisselende inkomsten? Middel ze!

Het einde van 2012 nadert snel. Wij voorzien u daarom met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Tip 10: Sterk wisselende inkomsten? Een middelingsregeling kan uitkomst bieden. Uitspreiden Als de winst uit uw onderneming sterk wisselt kunt u de Belastingdienst verzoeken om toepassing van d...

12 december 2012
Tip 8: Vraag om uitstel belastingbetaling

Het einde van 2012 nadert met rasse schreden. Wij voorzien u daarom met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. Tip 8: Vraag uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst. Vraag uitstel aan Hebt u liquiditeitsproblemen waardoor u uw belastingen niet kunt betalen? Vraag dan bij de Belastin...

19 april 2011
Keurmerk voor afrekensystemen opgericht

Het merendeel van de producenten en leveranciers van afrekensystemen in Nederland – waaronder Van Hessen - hebben onlangs de intentieverklaring ‘Het Betrouwbare Afrekensysteem’ ondertekend. Ook de directeur-generaal van de Belastingdienst, Peter Veld, ondertekende het document. Met deze verkla...

30 september 2010
Integrale horeca actie in Spijkenisse

Verschillende instanties zoals gemeente Spijkernisse, BOuw en WoningToezicht, toezichthouders Drank- en Horecawet, Brandweer, Sociale dienst, Belastingdienst, Stedin, DCMR, Douane, Vreemdelingendienst en de Wijkpolitie hebben op donderdag 23 september een integrale horeca actie gehouden in Spijkenis...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: