Koksgilde lanceert Dutch Cuisine

20 januari 2014
Koksgilde lanceert Dutch Cuisine

Dutch Cuisine is officieel gepresenteerd door Koksgilde Nederland. Dutch Cuisine is een movement. Een beweging die het nieuwe Nederlandse koken vertegenwoordigt. En een keuken waarin
verse groenten een hoofdrol spelen. En vlees en vis een bijrol. Onverwachte combinaties met voornamelijk regionale ingrediënten die naar de natuur smaken, puur en echt, dat is waar "Dutch Cuisine":http://www.dutch-cuisine.nl/ voor staat.

*5 principes*
Dutch Cuisine staat voor het herontdekken van de Nederlandse keuken. De Nederlandse keuken mag trots zijn op haar eigen identiteit. Dutch Cuisine is gebaseerd op de 5 principes (cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde) die SVH Meesterkok Albert Kooy in zijn boek ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’ heeft vastgelegd.

*Voor alle keukens*
De principes zijn toepasbaar in iedere keuken. Dus niet alleen in de keuken van een sterrenrestaurant, maar ook die van een eetcafé, een bedrijfsrestaurant of een ziekenhuis. Zelfs in de keuken van de consument.

*Trots*
Tijdens de presentatie, verzorgd door Koksgilde Nederland, op de Horecava 2014 riep Albert Kooy alle chefs op om gezamenlijk de toekomst van ons voedsel veilig te stellen. Theo van Rensch (zie foto boven), president van Het Koksgilde, maakte zich hard voor een eigen identiteit en spoorde de chefs aan trots te zijn op de Nederlandse keuken.


~Jeroen van Ooijen van Gastromixs presenteerde From Waste To Taste, een nieuwe tool om voedselverspilling tegen te gaan. Op de foto staat Jeroen samen met zakenpartner Inge Meijs van Gastronomixs.~

*Eigen identiteit*
Dutch Cuisine is niet iets nieuws. Het staat voor een keuken met een eigen identiteit die zich voortdurend vernieuwt en aanpast aan de tijdsgeest. Dit is bij veel mensen onbekend. Terwijl journalisten in het buitenland schrijven over Dutch Renaissance in de Nederlandse keuken, zijn de meeste mensen in Nederland nog niet op de hoogte van dit fenomeen. Dutch Cuisine wil de nieuwe Nederlandse keuken een gezicht én een podium geven.

*Waarden benoemen*
De aangesloten chefs willen de waarden benoemen waar we trots op kunnen zijn. We hebben het hier over chef-koks zoals Luc Kusters, Niven Kunz, Albert Kooy, Theo van Rensch, Hans Everse en Bas Cloo. Zij geven de Dutch Cuisine een nieuw aanzien. Zij laten zien hoe rijk onze Nederlandse keuken is. Ze zijn de vernieuwers van nu die constant blijven ontdekken. Dit zit in onze genen. Dutch Cuisine biedt een platform aan alle koks in Nederland die deze visie eveneens uitdragen: het bewuster, gezonder en lekker koken vanuit een Nederlandse identiteit. Op een creatieve, vrijdenkende, eigenzinnige, pragmatische wijze en werkend vanuit het principe less is more.


~Chefs Bas Cloo, Luc Kusters en Hans Everse lieten in een korte workshop zien hoe zij de 5 principes van Dutch Cuisine toepassen in hun keukens. Er werd geproost met een Hollandse bietenbouillon.~

*Echt eten*
Dutch Cuisine geeft ruimte aan het nieuwe Nederlandse koken met verse groenten in de hoofdrol. Vlees en vis vervullen een bijrol. Dit levert vaak onverwachte combinaties op en gerechten gemaakt met regionale en internationale ingrediënten die naar de natuur smaken. Echt eten dus. En dit betekent ook dat er dieren worden gebruikt die diervriendelijk hebben geleefd. Niet alleen de biefstuk wordt verwerkt, maar het hele dier. Dit zorgt voor een herontdekking van het eetbare dier van kop tot staart.

*80-20 als regel*
Tegelijkertijd maakt de Dutch Cuisine chefs en consumenten bewust van onze eetbare wereld om ons heen. Zo leren we weer te eten wat het land, de zee en de seizoenen ons biedt. De vernieuwers van de Dutch Cuisine zijn de chef-koks, telers en producenten van nu die durven te experimenteren. Met 80% groenten, 20% dier. Met 80% ingrediënten van Nederlandse bodem en uit Nederlandse wateren plus 20% van verder weg. De Nederlandse keuken wordt op deze manier weer eenvoudiger, vertrouwder, herkenbaarder, authentieker, leefbaarder, duurzamer en vooral… gezonder.

~Door Frank Lindner~

Overig nieuws