Koksgilde lanceert Dutch Cuisine

20 januari 2014 |
Koksgilde lanceert Dutch Cuisine<

Dutch Cuisine is officieel gepresenteerd door Koksgilde Nederland. Dutch Cuisine is een movement. Een beweging die het nieuwe Nederlandse koken vertegenwoordigt. En een keuken waarin
verse groenten een hoofdrol spelen. En vlees en vis een bijrol. Onverwachte combinaties met voornamelijk regionale ingrediënten die naar de natuur smaken, puur en echt, dat is waar Dutch Cuisine voor staat.
5 principes
Dutch Cuisine staat voor het herontdekken van de Nederlandse keuken. De Nederlandse keuken mag trots zijn op haar eigen identiteit. Dutch Cuisine is gebaseerd op de 5 principes (cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde) die SVH Meesterkok Albert Kooy in zijn boek ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’ heeft vastgelegd.

Voor alle keukens
De principes zijn toepasbaar in iedere keuken. Dus niet alleen in de keuken van een sterrenrestaurant, maar ook die van een eetcafé, een bedrijfsrestaurant of een ziekenhuis. Zelfs in de keuken van de consument.

Trots
Tijdens de presentatie, verzorgd door Koksgilde Nederland, op de Horecava 2014 riep Albert Kooy alle chefs op om gezamenlijk de toekomst van ons voedsel veilig te stellen. Theo van Rensch (zie foto boven), president van Het Koksgilde, maakte zich hard voor een eigen identiteit en spoorde de chefs aan trots te zijn op de Nederlandse keuken.


Jeroen van Ooijen van Gastromixs presenteerde From Waste To Taste, een nieuwe tool om voedselverspilling tegen te gaan. Op de foto staat Jeroen samen met zakenpartner Inge Meijs van Gastronomixs.

Eigen identiteit
Dutch Cuisine is niet iets nieuws. Het staat voor een keuken met een eigen identiteit die zich voortdurend vernieuwt en aanpast aan de tijdsgeest. Dit is bij veel mensen onbekend. Terwijl journalisten in het buitenland schrijven over Dutch Renaissance in de Nederlandse keuken, zijn de meeste mensen in Nederland nog niet op de hoogte van dit fenomeen. Dutch Cuisine wil de nieuwe Nederlandse keuken een gezicht én een podium geven.

Waarden benoemen
De aangesloten chefs willen de waarden benoemen waar we trots op kunnen zijn. We hebben het hier over chef-koks zoals Luc Kusters, Niven Kunz, Albert Kooy, Theo van Rensch, Hans Everse en Bas Cloo. Zij geven de Dutch Cuisine een nieuw aanzien. Zij laten zien hoe rijk onze Nederlandse keuken is. Ze zijn de vernieuwers van nu die constant blijven ontdekken. Dit zit in onze genen. Dutch Cuisine biedt een platform aan alle koks in Nederland die deze visie eveneens uitdragen: het bewuster, gezonder en lekker koken vanuit een Nederlandse identiteit. Op een creatieve, vrijdenkende, eigenzinnige, pragmatische wijze en werkend vanuit het principe less is more.


Chefs Bas Cloo, Luc Kusters en Hans Everse lieten in een korte workshop zien hoe zij de 5 principes van Dutch Cuisine toepassen in hun keukens. Er werd geproost met een Hollandse bietenbouillon.

Echt eten
Dutch Cuisine geeft ruimte aan het nieuwe Nederlandse koken met verse groenten in de hoofdrol. Vlees en vis vervullen een bijrol. Dit levert vaak onverwachte combinaties op en gerechten gemaakt met regionale en internationale ingrediënten die naar de natuur smaken. Echt eten dus. En dit betekent ook dat er dieren worden gebruikt die diervriendelijk hebben geleefd. Niet alleen de biefstuk wordt verwerkt, maar het hele dier. Dit zorgt voor een herontdekking van het eetbare dier van kop tot staart.

80-20 als regel
Tegelijkertijd maakt de Dutch Cuisine chefs en consumenten bewust van onze eetbare wereld om ons heen. Zo leren we weer te eten wat het land, de zee en de seizoenen ons biedt. De vernieuwers van de Dutch Cuisine zijn de chef-koks, telers en producenten van nu die durven te experimenteren. Met 80% groenten, 20% dier. Met 80% ingrediënten van Nederlandse bodem en uit Nederlandse wateren plus 20% van verder weg. De Nederlandse keuken wordt op deze manier weer eenvoudiger, vertrouwder, herkenbaarder, authentieker, leefbaarder, duurzamer en vooral… gezonder.

Door Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Economie Opening
Arsenaal Restaurants Groep lanceert Grill&Lounge

Op 1 juni staat vanaf 12.00 uur in de Brasserie van Arsenaal Restaurants de grill aan. Met een Restaurant, Brasserie, Arsenaal Events en Catering biedt de groep nu een nieuw concept aan: De Brasserie | GRILL&LOUNGE. De Brasserie voor lunch en borrel wordt uitgebreid met een trendy daily gril...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: