U heeft gezocht op : gemeenten

29 juni 2020 Coronacrisis
Aantal 'coronaboetes' in horeca staat bijna overal op nul

Het AD heeft onderzocht in hoeverre de gemeenten handhaven met betrekking tot de coronamaatregelen in de horeca. Wat blijkt? In de meeste gemeenten staat de teller op nul; er wordt dus een oogje toegeknepen. Steekproef Wel merken de gemeenten dat de anderhalve meter afstand staads vaker niet w...

19 juni 2020 Economie
Strandpaviljoens zenden SOS-signaal uit: Stop Ondergang Strandtenten

Ondanks de gedeeltelijke heropening van de horeca, blijven de zorgen van strandpaviljoens langs de gehele Nederlandse kust groot. Met een maximale bezetting van 30 gasten in het binnenpaviljoen en het wegvallen van evenementen als bruiloften, zakelijke bijeenkomsten en privé-...

28 mei 2020 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

27 mei 2020 Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

11 mei 2020 Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN geeft uitleg: wat mag wel, wat mag niet per 1 juni?

Het kabinet maakte tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekend dat de horeca met ingang van 1 juni 2020, mits het coronavirus voldoende onder controle is, gedeeltelijk weer open mag. Wat zijn de voorwaarden? Met welke beperkingen hebben we te maken? Wat mag er binnen? En wat zij...

8 mei 2020 KHN Coronacrisis
KHN: Tweede Kamer wil meer steun voor horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de Tweede Kamer de noodzaak inziet van een aanvullend steunpakket voor de horeca. Gisteren vond er een speciaal coronadebat plaats in de Tweede Kamer, waarbij Kamerleden aandacht hebben gevraagd voor het feit dat het huidige steunpakket onvoldoende is v...

22 april 2020 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Open blijven of deuren sluiten bij afwezigheid leidinggevende?

Aan de aanwezigheid van een leidinggevende in een horecabedrijf zijn regels verbonden. Aan de hand van een op de praktijk gebaseerde casus neem ik je mee in de gevolgen bij het niet voldoen aan deze regels (wanneer de horeca straks weer open is). Mike is eigenaar van Café Mike, een klein m...

24 maart 2020 Coronacrisis
Verscherpte maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca?

Het kabinet kondigde gisteravond verscherpte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig blijven de eerder verkondigde maatregelen, waaronder sluiting van de horeca tot en met 6 april 2020, staan. Wanneer de horeca weer open mag is vooralsnog niet duidelijk. De...

17 maart 2020 Economie Wet- en regelgeving Coronacrisis
Kabinet presenteert noodpakket voor banen en economie

Het kabinet gaat alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat bedrijven omvallen tijdens de coronacrisis. Er worden tientallen miljarden vrijgemaakt om onder andere de horeca te voorzien van steun. Dat maakte minister Wiebes van Economische Zaken zojuist bekend op een persconferentie. Er komt een n...

9 maart 2020 Achtergronden Vega
Nationale Week Zonder Vlees nog nooit zo succesvol

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start. Dit is de derde editie van deze jaarlijks terugkerende campagne. De Nationale Week Zonder Vlees kan rekenen op steeds meer animo. Vele Nederlanders, supermarkten, producenten, restaurants, bedrijven, scholen, pompstations en gemeenten hebben zic...

14 januari 2020 KHN Ondernemen
Toegenomen arbeidsplaatsen horeca vrijwel volledig ingevuld door uitzendkrachten en oproepkrachten

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) presenteerden vandaag tijdens de Horecava de nieuwe Arbeidsmarktrapportage horeca. De resultaten laten zien dat de werkgelegenheid in de horeca verder toeneemt. Tussen 2020 en 2025 zijn jaarlijks zo’n 150.000 nieuwe me...

13 januari 2020 Achtergronden KHN
Staatssecretaris Blokhuis en KHN presenteren e-learning verantwoord alcohol schenken 

Samen met staatssecretaris Blokhuis (VWS) presenteerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vandaag – tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN op de Horecava – de e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’. In deze gratis e-learning leren horecamedewerkers meer over de regels voor ...

31 december 2019 Interview Longread
Van fietskar naar bomvol restaurant

Wanneer je aankomt op landgoed Amelisweerd, in de gemeente Bunnik, word je begroet door talloze bomen met warmgekleurde bladeren. Aan de rand van een grote plas staat een reiger stellig om zich heen te kijken. Dan vliegt hij op. Enkele meters verderop bevindt zich restaurant de Veldkeuken. Eigenares...

24 december 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Sluiten die tent!

De burgemeester kan op grond van de Opiumwet panden sluiten als een verboden middel van daaruit wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is. Wordt een handelshoeveelheid (hard)drugs aangetroffen (of de middelen die nodig zijn om de drugs te vervaardigen) dan kan de burgemeest...

12 december 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

29 oktober 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Sigaretten op het terras gaan in rook op

De term 'rookvrije generatie' vliegt je tegenwoordig om de oren. Op steeds meer plekken is het verboden om te roken en bovendien wordt de roker steeds meer dwarsgezeten door allerlei maatregelen, zoals het verhogen van de accijnzen op sigaretten. Waar het vroeger heel gewoon was om in de tre...

8 oktober 2019
Ondernemers vaak doelwit van helers

Regelmatig zijn ondernemers het doelwit van helers, bijvoorbeeld doordat zij gestolen producten aangeboden krijgen. Ook worden zij slachtoffer van bedrijfsinbraken of overvallen waarbij eigendommen worden buitgemaakt. In 80% van de gevallen wordt buit geheeld. Gelukkig kunnen ondernemers veel doen o...

1 oktober 2019 Economie trends
De ‘traditionele Chinees’ verliest het van de nieuwe, gezonde Aziatische keuken

In circa 10 jaar is het aantal Chinees-Indische restaurants met ruim 22% gedaald, dit in tegenstelling tot de rest van de restaurantsector die met 15% groeide. Nederland telt momenteel nog circa 1.600 Chinees-Indische restaurants, waarmee dit nog steeds de meest voorkomende buitenlandse keuken is. J...

27 september 2019 Interview Longread
Dit stel bouwde een lunchroom en B&B in een modern kasteel

De Buytenplaets is een ‘brasserij’ en B&B in een van de modernste wijken van Rijswijk en omstreken. Wanneer je aan komt rijden, verrijst er ineens een soort van kasteel midden tussen de prachtige nieuwbouwwoningen. Dat imposante gebouw is de verwezenlijking van de droom van Laura Bro...

27 augustus 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
De nachtmerrie van de horeca-exploitant

Gedurende de warme nacht van 8 juli 2017 was het niet alleen de temperatuur die oververhit raakte. Kort na sluitingstijd barstte voor een Rotterdamse club een ernstige vechtpartij los. Deze vechtpartij was zo ernstig, dat het zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren had: een nachtmerrie voor de s...

2 april 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Mag je zomaar terrasverwarming plaatsen?

Nu de zon alweer regelmatig is te zien, de strandtenten zijn opgebouwd en het terrasseizoen in veel Nederlandse gemeenten weer van start is gegaan, stromen de terrassen weer vol. Veel mensen vinden het heerlijk om buiten te zitten, maar in het voorjaar koelt het vaak nog snel af en lang niet iedere ...

1 april 2019 Amsterdam Toerisme
Stadscentrum Amsterdam krijgt toegangspoortjes

In navolging van Venetië heeft nu ook Amsterdam besloten om toegangsgeld te heffen voor een bezoek aan de binnenstad. Vanaf 14 oktober 2019 worden er poortjes geplaatst bij alle toegangswegen die toegang verschaffen tot het stadscentrum. Uiterlijk 1 januari 2020 zal de 'Touristic Payment Zo...

18 maart 2019 Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

13 maart 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Detailhandel of horeca; klein verschil, grote gevolgen

Steeds meer gemeenten krijgen te maken met de dunne lijn die in enkele gevallen detailhandel van horeca scheidt. Dat deze lijn dun is, blijkt uit de stijgende hoeveelheid aan zaken die bij de rechter worden voorgelegd waarin specifiek de vraag wordt gesteld: is mijn zaak aan te merken als horeca- of...

19 februari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Blurring 2.0: goed geregeld?

Consumenten winkelen steeds vaker online en zijn minder vaak in winkelstraten te vinden. Tijdens een dagje uit is het winkelend publiek op zoek naar een 'totaalbeleving' en wordt de keuze voor een horecagelegenheid in toenemende mate bepaald door de sfeer, de beleving en het aanbod. Als hore...

28 januari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Paracommercie: een doorn in het oog?

Als horecaondernemer ben je misschien wel bekend met het begrip paracommercie. Het gaat hierbij om horeca-activiteiten van bijvoorbeeld sportkantines, schouwburgen en dorpshuizen, die horeca niet als hoofdactiviteit hebben (paracommerciële instellingen). Paracommercie is wellicht voor jou als h...

28 januari 2019 Fastservice Fastfood
Gemak wint van gezondheid: groei fastfoodrestaurants zet door

De afgelopen vijf jaar is het aantal fastfoodrestaurants in Nederland toegenomen van 364 naar 422 restaurants. De stijging bedraagt hiermee 17%, een groei die iets achterblijft bij de ontwikkeling van de totale fastservicesector (19%, vooral door groei van lunchroom- en grillroomaanbod). Vooral in d...

28 november 2018 Awards F&B
Interview René Giel over F&B Professional of the Year

Op 5 december is de sluitingsdatum voor het aanmelden van jouw favoriete F&B-professional. Wie is volgens jou dé inspirator, dé visionair, maar bovenal de beste F&B-professional in Nederland? Volgens René Giel, voorzitter van de AF&BM, heeft de organisatie vooralsnog...

21 november 2018 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Introductie: reeks over bestuursrecht en horeca

Vanaf december werkt Catch Legal met ons samen om de Nederlandse horecaondernemers op toegankelijke wijze meer kennis mee te geven over het bestuursrecht. De juristen van Catch Legal helpen verschillende horecaondernemers dagelijks met zaken over een Algemene Plaatselijke Verordening (Apv), de Drank...

28 september 2018 KHN
Succesvolle pilot NIX18 in Utrecht krijgt vervolg. Welke gemeente volgt?

Uit de resultaten van een pilot blijkt dat 65% van de Utrechtse horecaondernemers de leeftijdsgrens naleeft en geen alcohol schenkt aan jongeren onder de 18. In 2016 was de naleving van de leeftijdsgrens nog 15%. De pilot van de ‘Stichting NIX18 in Utrecht’, KHN en de gemeente Utrecht li...

21 september 2018 Vis Achtergronden
Nederlands Oesterseizoen 2018-2019 officieel geopend

Op de Oosterschelde sleepte vandaag de YE155 de eerste oesters van het seizoen. Schipper Maurice Boone overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Daarmee is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend....

22 augustus 2018 KHN
Minder alcoholconsumptie onder jongeren in Utrechtse horeca

Op 1 juli 2017 zijn Stichting NIX18 in Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN) en de gemeente Utrecht een pilot van één jaar gestart om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar (NIX18). Uit eerder onderzoek in 2016 bleek namelijk d...

19 juli 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

7 juni 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Zelfstandige koks slecht verzekerd tegen aansprakelijkheidsrisico's

ZZP’ers in voedselverwerking, zoals koks, zijn veel minder vaak dan verwacht verzekerd tegen zakelijke aansprakelijkheidsrisico’s. Dit blijkt uit onderzoek van Aansprakelijkheidsverzekering ZZP, onderdeel van Lancyr Verzekeringen, waarbij 2.158 verzekeringsaanvragen uit 2017 van ZZP&rsqu...

6 juni 2018
CBS: Waddeneilanden hebben meeste horeca per inwoner

Op de Waddeneilanden zijn relatief veel winkels en horecazaken. Omgerekend naar aantal inwoners staan op de Wadden van alle gemeenten de meeste winkel- en horecavestigingen ingeschreven. In 2017 bezochten bijna anderhalf miljoen toeristen de Waddeneilanden. Dit meldt het CBS naar aanleiding van vr...

3 april 2018 Wet- en regelgeving KHN
Oproep KHN aan gemeenten en Tweede Kamer: stop oneerlijke concurrentie horeca

Oneerlijke concurrentie in de horeca blijft een hardnekkig probleem. Dat blijkt uit een onderzoek van KHN onder meer dan 1100 horecaondernemers. Steeds vaker worden horecaondernemers geconfronteerd met oneerlijke concurrentie door gesubsidieerde instellingen, zoals buurthuizen, schouwburgen en sport...

12 maart 2018 Vlees Achtergronden
Nationale Week Zonder Vlees succesvol afgesloten

Met 32.000 ingeschreven deelnemers eindigde gisteren de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees. De boodschap van de campagne bereikte veel Nederlanders. De aanhoudende stroom aan berichten in de media, van het NOS journaal tot alle dagbladen en diverse radio- en televisieprogramma’s,...

1 december 2017 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Een keur aan wil·le·keur

wil·le·keur “(de; v(m)) 1(negatief) grillige, tegen recht en regel indruisende manier van handelen”* Uit mijn eerdere artikelen valt al op te maken dat ik situaties waarin sprake is van willekeur noemenswaardig acht. Het onderstaande artikel omvat verschillende varian...

9 oktober 2017 Achtergronden
Nederlanders willen beveiligingscamera's in de horeca

Driekwart van de Nederlanders vindt dat elke winkel en horecagelegenheid beveiligingscamera’s moet hebben, blijkt uit onderzoek onder 1.489 Nederlanders. Zij verwachten dat daardoor criminaliteit wordt teruggedrongen. Bovendien voelen Nederlanders zich in een winkel of café met camerato...

28 september 2017 Wet- en regelgeving
Blurring toegestaan in Zutphen

In Zutphen staat de gemeente 'blurring' voortaan oogluikend toe. De mengvormen tussen retail en horeca worden gedoogd, er wordt althans niet actief gehandhaafd. Dit heeft burgemeester Annemieke Vermeulen besloten, zo lezen we in De Stentor. Geslaagde proef De ervaringen van de proef, d...

15 september 2017 Wet- en regelgeving KHN
Reactie KHN op VNG-pilot blurring

Vrijdag 15 september publiceerde de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de resultaten van de blurring-pilot. Een klein aantal gemeenten en ondernemers kreeg een jaar de ruimte om meer te doen dan volgens de Drank en Horecawet (DHW) mag. De VNG concludeert dat de pilot succesvol was en stelt voor ...

15 september 2017
Mengvormen in winkels en horeca hebben positief effect

Het toestaan van mengvormen in winkels en horecabedrijven heeft een positief resultaat voor klanten, ondernemers en winkelgebieden. Dit is de conclusie van de pilot mengvormen Drank- en Horecawet in 34 gemeenten. De VNG pleit er daarom voor om de Drank- en Horecawet aan te passen en de gemeente d...

25 augustus 2017 Achtergronden KHN
Oproep aan horeca: lichten uit tijdens Nacht van de Nacht

Lichten uit en kaarsen aan tijdens de Nacht van de Nacht, dat is de oproep die de Natuur- en Milieufederaties (NMF) samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) doen aan alle restaurants in Nederland. Op zaterdag 28 oktober a.s. wordt voor de 13e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd om aanda...

14 juli 2017 Awards KHN
Genomineerde horecagebieden voor ‘Wel-zo-veilig-Awards’ bekend

Het Rembrandtplein in Amsterdam, Scheveningen en Goes zijn de genomineerde horecagebieden voor de ‘Wel-zo-veilig-Award’. Dat heeft Koninklijke Horeca Nederland bekend gemaakt. De ‘Wel-zo-veilig-Awards’ ondersteunen het belang van veiligheid en preventie. Gemeenten kunnen h...

5 april 2017 Wet- en regelgeving Overheid KHN
KHN wil maatregelen tegen stijging gemeentelasten

Koninklijke Horeca Nederland wil maatregelen nemen tegen de gemeentelijke lasten. Uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van Economie van Lagere overheden (COELO) blijkt dat de gemeentelijke lasten voor ondernemers in 2017 weer fors stijgen. Volgens KHN blijkt uit de cijfers dat de macronorm, ...

20 maart 2017 Food Interview
Op bezoek bij STOOM beer&food Nijmegen

Toen Edo van der Veer en Laila Smits op vakantie waren in de Verenigde Staten en Canada, zagen zij iets dat je in Nederland maar zelden ziet in de horeca: horecalocaties waar je én fantastische bieren kunt drinken én uitstekend kunt eten. Edo werkte al langer als chef-kok, maar wilde g...

13 maart 2017
Criminele motorclubs wijken uit naar de horeca

Landelijk gezien neemt de infiltratie van criminele motorbendes binnen de horeca toe, wanneer wij de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer mogen geloven. Hij is voorzitter van de landelijke strategische overleggroep die met gemeenten, politie, OM, FIOD en Belastingdienst deze motorbendes 'aanpak...

3 maart 2017
Horeca & de verkiezingen: PvdA

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

1 maart 2017
Horeca & de verkiezingen: D66

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

24 februari 2017
Horeca & de verkiezingen: CDA

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

2 januari 2017 trends
Lastige trend: de opkomst van huiskamerrestaurants

West-Brabantse gemeenten worstelen met de opkomst van huiskamerrestaurants. Naast alle 'onzichtbare' hobbychefs zijn in Nederland momenteel rond de 2.000 locaties aangemeld op AirDnD, een platform voor huiskamerrestaurants. Waar Etten-Leur faliekant tegen dit groeiende fenomeen is, laten Bre...

29 december 2016 Wet- en regelgeving
20 procent van de Nederlandse horeca is niet brandveilig

16 jaar na de brand tijdens nieuwjaarsnacht in café De Hemel in Volendam blijkt de brandveiligheid nog steeds niet in orde in een aantal Nederlandse kroegen. Zo’n tien tot twintig procent van de Nederlandse bars, clubs en restaurants is namelijk niet brandveilig. Dat zegt Brandweer N...

7 december 2016 Wijn
Wijntje bij de kapper? Van de VVD mag het

Een wijntje bij de kapper of een biertje bij de boekhandel: het mag allemaal niet. De VVD vindt dat niet meer van deze tijd en wil dit veranderen. Kamerlid Erik Ziengs heeft een intiatiefwet ingediend om winkeliers wat meer ruimte te geven. De Drank- en horecawet verbiedt winkeliers om alcohol te...

13 oktober 2016 Wet- en regelgeving Wijn
Nog steeds wijn schenken in Zwolse winkels

Winkeliers in Zwolle gaan voorlopig door met het experiment van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat het schenken van wijn in winkels mogelijk maakt. Dit liet een gemeentewoordvoerder weten aan De Stentor, nadat de gemeente Nieuwegein besloot met de proef te stoppen. Zwolle doet net als ...

12 oktober 2016 Wet- en regelgeving
Openingstijden horeca vrijgeven?

De VVD in Losser komt dinsdagavond in de raadsvergadering met een motie, die wordt ondersteund door alle andere fracties om de openingstijden van de horeca vrij te geven. De horeca ondersteunt dit plan uiteraard van harte, zo meldt tubantia. VVD-fractievoorzitter Harry Heegen vraagt het college o...

10 oktober 2016
Virtuele training tegen overvallen horeca

Minister Van der Steur trapt op 8 oktober de Week van de Veiligheid af met de lancering van een nieuw soort training tegen overvallen voor horeca- en winkelmedewerkers. Met behulp van een virtuele overvaltraining wordt een levensechte omgeving nagebootst. Op die manier leren horeca- en winkelmedewer...

7 oktober 2016 Wet- en regelgeving Restaurant
Eerste tien restaurants ontvangen Keurmerk Toegankelijkheid

De entree heeft geen obstakels of drempels, geleide- en hulphonden zijn er welkom en er is een invalidentoilet. Vandaag, in de Week van de Toegankelijkheid, hebben de eerste tien restaurants het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid ontvangen. Hiermee laten ze zien dat hun locatie goed te bezoek...

27 september 2016 Achtergronden
Officiële opening Nederlands Oesterseizoen 2016-2017

Samen met tientallen Belgische- en Nederlandse journalisten werd vandaag het oesterseizoen voor Nederland en België officieel geopend. Vanaf heden worden creuses of Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas) en platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. De officiële opening gebeurde door het ove...

12 september 2016 Economie Achtergronden
In welke regio kun je het beste een horecabedrijf starten?

Het CBS heeft berekend dat met name universiteitssteden een stormachtige groei doormaken en dat eenpersoonshuishoudens een steeds groter aandeel van het totaal vertegenwoordigen. De steden maken een ontwikkeling door, terwijl de 'randen van het land' vergrijzen en leeglopen of in ieder geval...

26 augustus 2016 Wet- en regelgeving Drinks
Burgemeester Nieuwegein blijft schenken van alcohol in retail gedogen

Kappers, bloemisten, boekenwinkels en andere middenstanders in Nieuwegein mogen hun klanten voorlopig nog gewoon alcohol aanbieden in hun winkel. Burgemeester Frans Backhuijs heeft dit vrijdag besloten, tot afgrijzen van de lokale horecaondernemers. Een maand geleden besliste de voorzieningenrech...

29 juli 2016 Wet- en regelgeving
Rechter verbiedt blurring

Geen wijntje meer bij de knipbeurtDe gemeente Nieuwegein mag niet langer mengvormen van winkels en horeca oogluikend toestaan. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht donderdag bepaald. Kappers, bloemisten en andere winkeliers konden tijdelijk toestemming van de gemeente krijgen om een wijntje ...

14 juli 2016 Wet- en regelgeving
Blurring mag nog steeds van de rechter

De Slijtersunie, die vooral zelfstandige slijters vertegenwoordigt, heeft woensdag een tegenvaller te verwerken gekregen. In een kort geding, dat aangespannen werd tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), kreeg de Slijtersunie ongelijk. De VNG lanceerde een proef, waarbij het mengen van ...

23 juni 2016 Wet- en regelgeving
Boekhandel moet wijnflessen verwijderen

Waanders In de Broeren moet de flessen wijn weghalen uit zijn boekhandel in Zwolle. De gemeente kan niets anders dan meegaan in de uitspraak van de rechter. Die oordeelde eerder dit jaar na een klacht van de SlijtersUnie dat de boekhandel geen alcohol mag verkopen. Zwolle had op onjuiste gronden afg...

21 april 2016
Den Helder gaat stap verder met blurring

Hoewel de landelijke proef met mengvormen tussen horeca en retail onder vuur ligt wil Den Helder juist nog soepelere regels voor ondernemers. De gemeente start komende zomer met een eigen twee jaar durende pilot. Plannen Den Helder hoort niet bij de gemeenten die deelnemen aan de landelijke pro...

20 april 2016
Hoe zit het nu met terrassen?

De zomer komt eraan. De hoogste tijd om stil te staan bij de regelgeving rond terrassen. We spraken erover met jurist Willem Bronkhorst van Bureau Horeca Bijzondere Wetten. Geen landelijke regels Volgens Bronkhorst zijn er geen landelijke regels met betrekking tot terrassen. “Gemeenten moge...

13 april 2016
Rechtszaak tegen gemeenten over blurring

De brancheorganisatie voor slijters doet aangifte tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wegens opzettelijke uitlokking van overtreding van de drank- en horecawet. Dat maakte de Koninklijke SlijtersUnie vandaag bekend. Proef Gemeenten zijn een proef begonnen waarbij ze ondernemers ...

8 april 2016
Mogelijk rechtzaak Den Bosch door blurring

De Slijtersunie wil dat burgemeester Rombouts van Den Bosch optreedt tegen retailers die deelnemen aan de proef met blurring. Dat schrijft voorzitter Ron Andes van de vereniging aan de burgemeester. Blurring-proef Den Bosch is een van de gemeenten die zich bij de Vereniging van Nederlandse Gem...

6 april 2016
Zwolse rechter verbiedt alcoholverkoop in boekhandel

De Zwolse boekhandel Waanders In de Broeren mag van de rechter geen alcohol meer verkopen. Ook heeft de gemeente een tik op de vingers gekregen. Blurring-proef Zwolle is een van de gemeenten die zich bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangemeld voor de proef met blurring. ...

24 maart 2016
Terrasvergunningen als melkkoe voor gemeenten

In Delft betaalt een horecaondernemer op jaarbasis 67,28 euro per vierkante meter terras. Dat is 7,20 euro per m² per maand. In Amsterdam is een ondernemer nog meer kwijt: per jaar 90,76 euro per vierkante meter. In Zoetermeer betaal je daarentegen 37 euro per vierkante meter terras per jaar. ...

22 februari 2016
Ook Alphen aan den Rijn bekijkt mengvorm horeca en winkels

Ook de gemeente Alphen aan den Rijn gaat meedoen met een pilot voor het reguleren van mengvormen tussen horeca en winkels. De gemeente heeft dit toegezegd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Mogelijke mengvormen De gemeente gaat samen met de ondernemers onderzoeken op welke wijze m...

17 februari 2016
Veel overtredingen schoonmaak fastfoodsector

Schoonmaakbedrijven die werken in de fastfoodsector maakten in 2015 veel overtredingen. Te lange werkdagen, onderbetaling, uitkeringsfraude, geen werkvergunning, zijn overtredingen die vorig jaar zijn aangetroffen. Gerichte controles van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en IND, hebben deze m...

22 december 2015
Brief van minister Kamp over de deeleconomie

Minister Kamp noemt de regels die gemeente Amsterdam opstelde voor verhuur van appartementen aan toeristen een goed voorbeeld voor andere gemeenten. Dit had je wellicht al in de media gelezen. De brief (in ieder geval de 4 behandelde onderwerpen) plaatsen we hier voor je op onze website, zodat je ...

18 december 2015
Chinese horecaondernemers en KHN werken samen

Koninklijke Horeca Nederland Súdwest-Fryslân (KHN-SWF) en de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) hebben de handen ineen geslagen met een unieke regionale samenwerking. De Aziatische leden uit Zuidwest-Friesland presenteerden zich gezamenlijk met Aziatisch streetfood tijdens culinair eve...

18 november 2015
Gastvrij ondernemen

‘Gastvrij ondernemen’; onder die titel is door de NBA, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, in september 2015 de publieke managementletter voor horeca uitgebracht. De uitgave is onderdeel van het NBA beleidsprogramma Kennis Delen waarbij de kennis van accountants colle...

10 september 2015
Gemeenten weten het niet meer

De vele verschuivingen binnen de foodbranche zorgen ervoor dat gemeenten planologische problemen tegenkomen. Het ontbreekt gemeenten meestal aan flexibiliteit om met een goede werkwijze te komen. Vooral ‘blurring’, of branchevervaging, stelt gemeenten voor problemen. Niet-passende regelgevi...

17 juli 2015
Roosendaal wil bruisende horecastad worden

Voor de stad Roosendaal is een levendig centrum waar voor jong en oud het gezellig moet zijn. Daarom heeft de horeca in Roosendaal een eerste brainstormsessie gehouden om te horen wat er moet gebeuren om ook de jeugd in Roosendaal deze gezelligheid te bieden. Andere steden Juist de afgelopen ...

10 juli 2015
Oisterwijk meest L(i)oveable gemeente

Welke is de meest ‘L(i)oveable‘ stad/gemeente van Nederland naast de welbekende populaire toeristenbestemmingen? Het internationale online-boekingsportal HOTEL INFO was op zoek naar het antwoord op deze vraag en heeft de Nederlandse internetgebruikers laten beslissen. Meer dan 15,000 gebruiker...

9 juli 2015
Horeca in Paleis Soestdijk?

Minister Blok (Rijksdienst) doet een oproep te komen met serieuze en creatieve voorstellen voor een herbestemming van Paleis Soestdijk. Met de oproep volgt de minister het advies van de Ronde Tafel Paleis Soestdijk onder voorzitterschap van oud-minister Sybilla Dekker. Voor de drie à vier meest ...

24 juni 2015
Terrasperikelen

Het terras. Een goudmijn voor veel horecaondernemers in de zomer, maar tegelijkertijd een noodzaak om tegenvallende resultaten in andere jaargetijden op te vangen. Veel gemeenten willen echter de omvang van het terras sterk reguleren en controleren hevig op de uitvoering van het lokale terrassenbel...

22 juni 2015
Horeca vreest voor belastingherziening

Vorige week heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de belastingherziening. Daarin staat te lezen dat als het kabinet het lage btw-tarief schrapt, de voedingsmiddelen in de horeca in het verlaagde tarief blijven. Voor horecabedrijven die eten server...

8 juni 2015
Gemeentelijke belastingen stegen enorm

Koninklijke Horeca Nederland vindt meer vrijheid voor gemeenten om zelf en eigen belastingen te heffen een slecht plan. Al jaren zijn er grote verschillen én onverklaarbaar grote stijgingen in gemeentelijke belastingen, zoals bijvoorbeeld de toeristenbelasting, de leges voor startende horecaonder...

1 mei 2015
Wie heeft het gezelligste terras?

Wat is het gezelligste terras van Nederland? Die vraag mag het Nederlands publiek vanaf vandaag beantwoorden bij de tweede editie van de Verkiezing van het Gezelligste Terras. Iedereen kan zijn of haar favoriete terras beoordelen op www.gezelligsteterras.nl. Op 6 juni worden de winnende terrassen b...

30 maart 2015
Nijmegen wil detailhandel in horeca

In Nijmegen zijn er plannen om detailhandel in de horeca toe te staan. Verschillende horecaondernemers klaagden al over het toestaan van lichte horeca in detailhandel, waardoor marktaandeel wordt weggesnoept. Of Nijmegen kan deelnemen aan het 'experiment' is nog onduidelijk. Ministerie De Nijm...

24 maart 2015
McDonald's is 'supporter van schoon'

McDonald’s restaurants door heel Nederland doen aanstaande zaterdag 28 maart mee aan de Landelijke Opschoondag, een jaarlijks initiatief van Stichting NederlandSchoon. Op deze dag zetten bedrijven, gemeenten en vrijwilligers zich in om zwerfafval in de omgeving op te ruimen. Door het hele land g...

18 maart 2015
Overtredingen schoonmaakbedrijven fastfoodketens

Schoonmaakbedrijven die werken voor landelijke fastfoodketens worden verdacht van verschillende overtredingen. Dit blijkt uit een deze week gehouden controle van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en IND bij dertien fastfoodfilialen. In februari werden ook al zes filialen gecontroleerd. De ver...

26 februari 2015
Rookverbod horeca goed nageleefd

Nederlandse horecaondernemers houden zich steeds beter aan het rookverbod. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat in september en oktober 2014 onder circa 900 horecabedrijven in 25 gemeenten is uitgevoerd door bureau Intraval. Bij restaurants...

7 januari 2015
Nieuwe lunchroom in Breda

In lunchroom DownTown Breda wordt vanaf vandaag zorg en horeca gecombineerd. De zaak opent vandaag zijn deuren. In de lunchroom werken enkel (licht) verstandelijk beperkte mensen. Per 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor nieuwe zorgtaken, en dit biedt horecaondernemers kansen. Zorg ...

16 september 2014
Utrechtse ondernemers krijgen Groene Pluim

Gistermiddag 15 september hebben 15 Utrechtse horecaondernemers de Oorkonde “Groene Pluim” van de gemeente Utrecht en Koninklijke Horeca Nederland ontvangen. Oorkonde Horecabedrijven die zich onderscheiden in duurzaamheid, energiegebruik, afval, en water komen in aanmerking voor deze oorkond...

10 september 2014
Werk moet weer lonend worden

Werk moet voor werknemers en werkgevers weer lonend worden. Dat kan de Nederlandse economie en arbeidsmarkt weer echt vlottrekken. Minder lastendruk voor werkgevers en meer voordeel van werken ten opzichte van een uitkering kunnen de economische groei stimuleren. Aan de vooravond van Prinsjesdag p...

16 juni 2014
Hotel André Zandt onterecht gesloten

Regelmatig komt het in de bouw tot geschillen. In de Algemene wet bestuursrecht is vastgelegd langs welke juridische lijnen die geschillen tot een oplossing kunnen worden gebracht. Vaak leidt dat tot teleurstellende resultaten, omdat bij gemeenten, brandweer en de rechtelijke macht niet altijd de...

28 maart 2014
Parkeerbelasting nadelig voor horeca?

De gemeenten verwachten in 2014 660 miljoen euro aan parkeerbelasting binnen te kunnen halen. Dat is weer 15 miljoen euro meer dan in 2013, en 94 miljoen euro meer dan in 2010. Amsterdam begroot veruit het hoogste bedrag aan parkeergelden: 162 miljoen euro. Wat betekent dit voor de horeca in gebie...

25 maart 2014
Crisis voorbij voor strandhoreca

Met het vroege aanbreken van de lente kennen de strandpaviljoens dit jaar een seizoenstart om van te dromen. Of dit een voorbode is voor een goed jaar is nog afwachten, maar over 2013 kunnen we stellen dat het een goed jaar is geweest voor de strandhoreca. Het aantal bezoeken en de besteding nam t...

19 maart 2014
Tarief vergunning met 753% gestegen

Onlangs schreven wij al over de grote verschillen in de kosten voor een drank- en horecavergunning per gemeente. Nu is bekend dat deze kosten in Deventer het meest gestegen zijn. Er is zelfs een stijging van 753 procent waargenomen. In 2012 kostte de vergunning 34 euro, een jaar later moest er 253...

12 maart 2014
Grote verschillen leges voor horeca

Van €28 in Het Bildt tot €2.418 in Zaanstad. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft onderzoek laten doen naar de gemeentelijke leges voor de horecagerelateerde vergunningen. Ook dit jaar toont het onderzoek aan dat de verschillen tussen gemeenten bijzonder groot zijn. Wildgroei Het ond...

24 januari 2014
Precario blijft sterkst stijgende lokale last

Net als voorgaande jaren stijgen de opbrengsten uit precario het hardst van alle gemeentelijke opbrengsten uit lokale heffingen. Voor onder meer het huren van gemeentegrond voor een horecaterras of het uithangen van een luifel boven grond van de gemeente, betalen ondernemers dit jaar 14,9% meer he...

5 december 2013
Horeca Utrecht boos om digitaal dossier

Horecaondernemers in Utrecht ergeren zich aan de gemeente. De plaatselijke overheid stelde eerder dit jaar een nieuwe horecaverordening in. Voor aanvragen en wijzigingen zou men niet meer naar de gemeentelijke balies hoeven, maar terecht kunnen bij een online loket middels een digitaal ondernemers...

8 november 2013
Loket voor actuele horecawetgeving

Horeca Stichting Nederland (HSN) lanceert een nieuw platform met alle wet- en regelgeving voor horecabedrijven: Horecaloket.nl. Aanleiding voor dit initiatief is de invoering van de nieuwe Drank- en Horecawet per 1 januari 2014, die de alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 jaar verbiedt. De web...

17 september 2013
Reactie KHN op troonrede

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept de politiek op lasten voor burgers en ondernemers te verlagen. Dit laat KHN weten na de uitgesproken troonrede. Hierin werd vermeld dat er hogere accijnzen komen op alcoholhoudende dranken en frisdranken, wat tot hogere inkoopprijzen voor de Nederlandse ho...

30 juli 2013
Personeel horeca holt achteruit

Door de economische crisis is er een toename van goedkopere, minder ervaren en laagopgeleide flexwerkers in de horeca. Ook wordt er steeds minder vaak geïnvesteerd in het opleiden van het personeel wat leidt tot verminderde hygiëne, gastvrijheid en veiligheid. Dit blijkt uit onderzoek vanuit...

6 maart 2013
Hogere leeftijd alcohol definitief

Het wetsvoorstel om de verkoop van bier en wijn te verhogen naar 18 jaar is aangenomen. Onlangs stemde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor het voorstel. Eerste Kamer Het voorstel moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen, maar in 2012 heeft zij al een oproep gedaan de leeftijd t...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: