U heeft gezocht op :

21 januari 2021 Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

20 januari 2021 Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

20 januari 2021 Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

20 januari 2021 Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

20 januari 2021 Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

18 januari 2021 Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

18 januari 2021 Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

15 januari 2021 Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

15 januari 2021 Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

14 januari 2021 Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

14 januari 2021 Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

13 januari 2021 Personeel Achtergronden
Bekende gezichten van Château Neercanne nemen afscheid

Château Neercanne kondigt aan dat twee bekende gezichten van Château Neercanne per 1 maart aanstaande afscheid gaan nemen vanwege een volgende stap in hun carrière. Maître d’Hotel Dennis Lemmens maakt promotie binnen Oostwegel Collection en wordt Food & Beverage Ma ...

13 januari 2021 Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

12 januari 2021 Wet- en regelgeving Corona
Horeca zeker tot 9 februari gesloten, hotels wel open

De horeca blijft nog zeker tot 9 februari gesloten, hotels mogen wel 'gewoon' open blijven. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Hotels mogen naast zakelijke gasten, ook recreatieve gasten ontvangen. Eerder meldde De Telegraaf dat hotels de dupe zouden ...

12 januari 2021 Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Bivakkeren in onze eigen bubbel

‘The Future is private’ was een uitspraak van de Facebook-eindbaas Mark Zuckerberg in 2019. Achteraf gezien een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Want al bijna een jaar is ons privédomein ons enige leefgebied. En vooral in deze winterse lockdown verkeren wij enkel in hui ...

11 januari 2021 Gastronomie Michelin
Zilte bekroond met drie sterren in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021

Michelin stelt met veel overtuiging de selectie van de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021 voor. En met groot nieuws: ondanks het bijzonder moeilijke jaar krijgt België er een restaurant met drie sterren bij. Twee restaurants worden bekroond met twee sterren en maar liefst 10 restaurant ...

11 januari 2021 Corona
Lockdown nog eens drie weken verlengd

De huidige lockdown, die is ingesteld om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, wordt met nog eens drie weken verlengd. Dat is volgens Haagse bronnen de uitkomst van beraad op het Catshuis gisteren, zo meldt de NOS. Dinsdagavond volgt naar verwachting de persconferentie waarin de maatregele ...

11 januari 2021 Corona
Eindhovens restaurant opende ondanks coronamaatregelen

De eigenaren van BBQ-restaurant De Kiet in Eindhoven hebben zondagavond hun restaurant geopend, ondanks de geldende coronamaatregelen. Voordien hadden de ondernemers hun actie al aangekondigd via Facebook (zie de video onderaan dit bericht). Omroep Brabant meldt dat er zondagavond verschillende g ...

8 januari 2021
Eerste diploma SVH Gespecialiseerd kok uitgereikt aan Kookstudio Thorn

In het prachtige restaurant Da Vinci* in Maasbracht is door de SVH Meesters Margo Reuten (SVH Meesterkok) en Petro Kools (SVH Meestergastheer) het diploma SVH Gespecialiseerd kok uitgereikt aan een student van Kookstudio Thorn. De studenten hebben keihard gewerkt in de opleiding die in totaal twee j ...

7 januari 2021 Economie Achtergronden
Grieks restaurant Rhodos in Utrecht sluit definitief

Het Utrechtse restaurant Rhodos, gelegen aan de Oudegracht, zal per 1 februari de deuren sluiten. Omdat het restaurant buiten alle financiële compensaties viel, zien de eigenaren geen mogelijkheden meer om geopend te blijven, zo melden ze op Facebook (zie de post hieronder). Eerder gaf de fa ...

6 januari 2021 Corona
Lockdown waarschijnlijk met minimaal twee weken verlengd

De huidige lockdown wordt naar alle waarschijnlijkhied met minimaal twee weken verlengd. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. Dat betekent dat de cafés, restaurants en horecadagzaken de deuren minimaal tot 2 februari gesloten moeten houden. In het kamerdebat van dinsdag 5 januari liet pr ...

6 januari 2021 Economie
Sligro: omzetdaling van bijna 20 procent

De omzet van Sligro Food Group N.V. over 2020 bedroeg € 1.946 miljoen, een afname van 18,7% ten opzichte van de omzet van€ 2.395 miljoen in 2019. De omzet nam in het vierde kwartaal van 2020 met 30,4% af ten opzichte van vorig jaar. Deze afname was volledig autonoom. Gecorrigeerd voor d ...

5 januari 2021 Economie Fastservice
New York Pizza draait beste jaar ooit in 2020 en breidt uit

New York Pizza, begonnen in 1993 in Amsterdam, heeft na een succesvol jaar in Nederland ambitieuze groeiplannen in België en Duitsland en gaat daarmee de landsgrenzen over. Begin 2021 zijn vier Duitse en Belgische vestigingen in Leuven en Keulen geopend, daarmee worden de groeiambities van h ...

5 januari 2021 Achtergronden Corona
Onderzoek: consumptie horecabezoeker veranderd na eerste lockdown

Horeca in Nederland heeft na de eerste lockdown de weg omhoog vrij snel weten te vinden. Halverwege juli is het omzetniveau zelfs even gestegen tot het niveau van 2019. Dit blijkt uit een jaarlijkse analyse van TAPP, dat consumpties in 4000 zaken in Nederland monitort en analyseert. Opvallend genoeg ...

5 januari 2021 Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bellevue sluit na bijna zestig jaar de deuren

Restaurant Bellevue is een befaamd restaurant in het Limburgse Simpelveld, met een prachtig uitzicht over het oogstrelende heuvelland. Het restaurant is al bijna zestig jaar geopend, maar sluit in 2021 definitief de deuren. In een nieuwsbrief leggen de eigenaren - Sylvia en Richard van de Velde - ui ...

5 januari 2021 Achtergronden Corona
KHN wil vlotte heropening horeca na lockdown

Nederland zit door de huidige lockdown economisch voor een groot deel op slot en het is nog onduidelijk hoe de situatie er na 19 januari uit gaat zien. In andere landen is al besloten dat de strenge lockdowns langer gaan duren; in Engeland zeker tot medio februari en in Duitsland tot eind januari. ...

4 januari 2021 Food
Veganuary: 1 op 3 Nederlanders wil vegan maar heeft teveel twijfels

Volgens recent onderzoek van Thuisbezorgd.nl* en iVox blijkt dat de interesse van Nederlanders voor vegan maaltijden blijft groeien. Toch twijfelt één op de drie fijnproevers of ze met plantaardige maaltijden wel voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Thuisbezorgd. ...

4 januari 2021 Achtergronden Gastronomie
Haags restaurant Basaal in andere handen

Per 1 januari 2021 is de exploitatie van restaurant Basaal overgedragen aan Daan van Munster en Edmée van Zwieten de Blom. Daan is enkele jaren de rechterhand van Bas geweest in de keuken van Basaal. Aansluitend heeft hij 2,5 jaar in Londen gewoond om zich daar verder te ontwikkelen in het va ...

4 januari 2021 Economie Corona
Amsterdam vreest malafide investeerders in de horeca

Speciale 'ondermijningsteams' moeten in de gemeente Amsterdam gaan voorkomen dat noodlijdende horecazaken in verkeerde handen vallen. De coronacrisis kan er immers voor zorgen dat malafide investeerders de overhand krijgen, zo zegt Femke Halsema in gesprek met Het Financieele Dagblad (FD). ...

30 december 2020 Interview KHN Longread
Het bewogen jaar van Dirk Beljaarts

De coronacrisis overviel iedereen, ook Dirk Beljaarts. De algemeen directeur van KHN spreekt in een openhartig vraaggesprek over het meest bewogen jaar uit zijn carrière, de lobby in Den Haag, de toekomst van KHN en de strijd van horecaondernemers. “Het water staat menig ondernemer tot ...

30 december 2020 Financieel Digitaal Ondernemen
De snelle opmars van digitaal betalen in het restaurant

Digitaal betalen is snel, schoon, veilig en makkelijk. Zeker in de horeca groeide de voorkeur voor deze gebruiksvriendelijke betaalmogelijkheid de afgelopen maanden dan ook razendsnel. En ontdekken restauranthouders nu ook alle bijkomende voordelen van digitale betaaloplossingen. Digitaal betalen ...

29 december 2020
Ron Blaauw maakt thuisbezorgd persoonlijk met hologram in augmented reality

Wat doe je als sterrenchef wanneer je de thuisbezorgdboxen persoonlijk wilt maken ten tijde van corona? Ron Blaauw maakt gebruikt van augmented reality om zijn gasten thuis een persoonlijke boodschap te geven. Gasten die één van de Ron Gastrobar At Home-boxen in huis halen worden ve ...

29 december 2020 Achtergronden Interview
David Bakker: mijn drie favoriete interviews

Maar liefst vijf maanden hielden de restaurants dit jaar de deuren noodgedwongen gesloten. Een rollercoaster door de hel voor veel horecaondernemers. Van NOW, naar afhalen en bezorgen, tijdelijk open, dan weer sluiten. Weinig tot geen perspectief... Er wordt veel gevraagd van de branche. Journal ...

29 december 2020 Corona
Delftse supermarkten: blijf bestellen bij de horeca

Lokale supermarkten in Delft geven hun klanten een speciale ‘boodschap’ mee na de feestdagen; ‘blijf bestellen bij de lokale horeca’. Met deze boodschap steken de supermarkten een hart onder de riem van de horeca in Delft, nu de service tak van de food sector zo hard wordt ...

29 december 2020 Ondernemen Longread Digitaal Ondernemen
De voordelen van loyaliteitsprogramma's in het restaurant

Loyaliteitsprogramma's zijn van alle tijden. Van het plakje worst bij de slager tot de zegeltjes bij de supermarkt en het sparen via de Starbucks-app voor gratis extra espressoshots in de Caffe Latte. Loyaliteitsprogramma lonen, ook in de horeca. In dit artikel lees je hoe en waarom. in 2017 ...

29 december 2020 Columns
Column Fernando Jonker: Zal hij dan toch geluisterd hebben?

Na de eerste lockdown kwamen we er bij Fernando's snel achter dat we in contact moesten blijven met onze gasten. Tegenwoordig is Instagram een goed middel om daarop in te spelen. Meestal op zondag bedenken wij het menu voor de week die volgt. Omdat we veel gasten hebben die elke week een afhaalm ...

24 december 2020 Food Corona
Noodlot slaat toe bij Doetinchems restaurant: 300 kerstbestellingen geannuleerd

Het zijn al zware tijden, maar restaurant Eterij en Tapperij ’t Raedthuys in Doetinchem heeft bijna 300 bestellingen voor de kerstdagen moeten annuleren. Dit betekent een extra tegenslag tijdens deze, toch al zo lastige, periode. Omdat een keukenmedewerker positief is getest op Covid-19 zijn a ...

24 december 2020 Food Corona
Vanwege corona zijn dit de 10 foodtrends voor 2021

Vanwege corona zitten de meeste mensen ook in 2021 meer thuis dan ooit. Dit zorgt ervoor dat de verwachte food trends voor 2021 een hoog corona-proof karakter hebben. We wrijven over onze glazen bol en zetten een aantal food trends voor het nieuwe jaar op een rij. 1. Ontbijt De meeste grote be ...

24 december 2020 Achtergronden
Dit zijn de 10 meest gelezen artikelen van 2020

2020 was een veelbewogen jaar. Een jaar waarin we op onze website en via de nieuwsbrieven jullie - als restaurantondernemers - zo veel mogelijk nieuwsfeiten, adviezen, interviews en opiniestukken hebben aangeboden. Allemaal om de kennis op peil te houden, een goede bron van informatievoorziening te ...

24 december 2020 Achtergronden F&B
Nomineer jouw F&B professional of the year!

Aan het einde van het jaar is de AF&BM altijd op zoek naar de F&B Professional of the Year. Zo ook dit jaar, ondanks de bijzondere omstandigheden. De AF&BM is op zoek naar dé F&B professional die onder de moeilijke omstandigheden van dit jaar heeft laten zien ondernemend, crea ...

23 december 2020 Interview Longread
Interview Eus Peters: "Retail en horeca hebben elkaar hard nodig"

Eus Peters is directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel en heeft een verleden bij Koninklijke Horeca Nederland. Op dit moment heeft de horeca het zwaar, heel zwaar. Wat kan de horeca leren van de retail en andersom en waarom zijn de winkels bijvoorbeeld lange tijd geopend gebleven tijdens de tw ...

23 december 2020 Food Achtergronden
Makro staakt tijdelijke verkoop niet-food gerelateerde non-food

Gisteren heeft Makro zelf besloten om tijdelijk te stoppen met de verkoop van non-food artikelen die niet-food gerelateerd zijn. Makro heeft kennis genomen van het publieke debat en toont zich solidair met ondernemend Nederland. Uiteraard blijft Makro wel open voor alle essentiële productengroe ...

22 december 2020 Digitaal Ondernemen
Restaurant bezorgt vaker zonder tussenkomst platform

Het aantal maaltijdbezorgingen is tijdens de coronacrisis sterk gegroeid, maar het marktaandeel van de grote bezorgplatforms loopt ondertussen terug. Consumenten bestellen steeds vaker via de website van het restaurant, dat daardoor geen hoge commissies hoeft af te dragen aan platforms als Thuisbezo ...

22 december 2020 Achtergronden
Download nu gratis de decembereditie van De RestaurantKrant

Ondanks corona hebben we voor jullie een prachtige decemberuitgave van De RestaurantKrant kunnen maken. In deze editie extra aandacht voor het thema 'Digitaal ondernemen in de horeca'. Dit onderwerp is actueler dan ooit, vooral vanwege de toegenomen belangstelling voor afhalen en bezorgen. ...

22 december 2020 Financieel Horeca & Belasting
Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!

Voor veel ondernemers geldt dat zij zich niet graag bezighouden met belastingen. De gevreesde blauwe envelop wordt vaak snel doorgespeeld naar de boekhouder/accountant. Toch kan het een gerust gevoel geven om zelf inzicht te hebben in uw fiscale zaken. Hoewel 2020 voor veel horecaondernemers een ...

21 december 2020 Food Achtergronden
Foodtrends van 2020: alcoholvrije drankjes, vleesvervangers en zelfgemaakte pasta

Dit jaar waren we meer thuis dan ooit, en met tijdelijke lockdowns waarbij we minder uiteten konden kwam er een omslag in hoe en wat we het liefste eten. Maar liefst zes op de tien Nederlanders probeerden een nieuwe foodtrend uit en zeven op de tien ontdekten een nieuwe keuken. Ook werd er veel eten ...

21 december 2020 Columns
Column Sico de Moel: deze Kerst vieren we thuis

Wat doen we met de Kerst? Mijn ouders komen altijd eerste kerstdag bij me lunchen in het restaurant. Ze vinden het leuk om mij dan aan het werk te zien. Op derde kerstdag komen we dan bij hen lunchen. Kerst blijft altijd speciaal. Maar deze Kerst vieren we dus thuis. Het restaurant is al twee ...

21 december 2020 Interview Digitaal Ondernemen
Loyaliteit in de restaurantsector

Meer dan 95 procent van je beslissingen wordt in het onderbewustzijn genomen. De klant is dus al betrokken bij hetgeen je biedt, alleen je moet wel communiceren om deze betrokkenheid te stimuleren en onder de aandacht te blijven. Arjan Kok, CEO van Loyalty Makers, vertelt over succesvolle manieren o ...

18 december 2020 Economie Corona
ING: 2021 jaar van herstel voor horeca, hotels en cafés herstellen langzamer

Met de verzwaarde lockdown is in de horeca de turbulentie nog niet voorbij. De sluiting en de coronamaatregelen zijn een hard gelag voor de sector en na een omzetverlies van 40% in 2020 begint 2021 zeer stroef. Dit beeld kan mede dankzij de komst van vaccins echter ook snel kantelen. Naar verwach ...

18 december 2020 Wet- en regelgeving
Nieuwe Alcoholwet aangenomen in Eerste Kamer

Op dinsdag 15 december 2020 heeft de Eerste Kamer het voorstel tot de wijziging van de Drank- en Horecawet als hamerstuk afgedaan. Daarmee is de nieuwe naam van de wet, te weten de Alcoholwet, een feit. Maar wat verandert er ook alweer nog meer door deze wijziging? In mei 2019 publiceerden wij al ...

17 december 2020 Achtergronden Corona
SushiPoint stelt bezorgers beschikbaar voor andere ondernemers

SushiPoint biedt lokale ondernemers de helpende hand door met alle 32 vestigingen haar bezorgers beschikbaar te stellen aan lokale ondernemers die hun verkochte artikelen willen laten bezorgen. Om de lokale ondernemers in deze tijd te steunen en via bezorgen toch nog wat omzet te laten genereren ...

17 december 2020 Tech Digitaal Ondernemen
Gevaren online veiligheid worden in de horeca onderschat

Het afgelopen jaar steeg het aantal politie-aangiftes van cybercrime met 66 procent, kregen ondernemers en kennisinstellingen te maken met gijzelsoftware en liep de economische schade hierdoor navenant op. Desondanks vinden Nederlanders zelf dat zij goed op de hoogte zijn van hun digitale veiligheid ...

16 december 2020 Personeel Gastronomie
Sterrenchef Martijn Kajuiter aan de slag bij Relais & Châteaux Weeshuis Gouda 

Easy-going fine dining gerechten, knetterende energie, onberispelijk wit linnen en friandises om je vingers bij af te likken; in het voorjaar van 2021 opent LIZZ in Relais & Châteaux Weeshuis Gouda (WSHS). Chef-kok Martijn Kajuiter neemt de rol van Executive Chef voor de hele F&B afdel ...

16 december 2020 Food Achtergronden
Vion maakt varkensvleesketens transparant door middel van blockchaintechnologie

Vion is gestart met het aansluiten van de Good Farming Star varkensvleesketen op de ‘digitale snelweg’ door middel van blockchain. De keten wordt zo digitaal verbonden en volledig transparant gemaakt. Hiermee creëert Vion een koploperspositie in de sector. ‘Vion Pork C ...

14 december 2020 Achtergronden Corona
Harde lockdown: Nederland op slot tot en met 19 januari 2021

UPDATE 11.50 UUR: HAAGSE BRONNEN MELDEN DAT BIJNA ALLES TOT EN MET 19 JANUARI DICHT GAAT, DUS OOK DE HORECA BLIJFT GESLOTEN. Hotels blijven open, maar de restaurants in hotels moeten sluiten. Roomservice mag ook niet, want er mag geen eten en drinken aan hotelgasten geserveerd worden. Afhaal e ...

14 december 2020 Tech Digitaal Ondernemen
Personeelssoftware in je restaurant: besparen en professionaliseren

Software voor personeelsplanning wordt steeds vaker gebruikt in de horeca. In Excel werken is een tijdrovende bezigheid, dus het werken met personeelsplanningssoftware levert niet alleen tijd – en dus ook geld – op, maar het bevordert ook de interactie tussen je personeelsleden. Hoe dat ...

14 december 2020 Branded Content Digitaal Ondernemen
Deze horeca app helpt de ondernemer besparen

Ondanks de financiële steun van de overheid, is het voor veel ondernemers een grote uitdaging om het hoofd boven water te houden. Veel bedrijven zijn overgestapt naar bezorgen en afhalen om alsnog het maximale eruit te halen. 'Doe dingen waar je invloed op hebt', dat zijn de woorden ...

14 december 2020 Columns Ondernemen
Een zwarte pagina in onze horecageschiedenis

Hier zit ik dan in mijn warme thuiskantoor. Terwijl ik dit schrijf kijk ik af en toe naar buiten. Mijn blik valt op de reusachtige kastanjeboom in de achtertuin. Hij steekt zijn grillige, kale takken uit in de koude, kille mist. De kraaien in de boom krijsen zich hees, om zo de voorbijvliegende meeu ...

10 december 2020 Achtergronden Gastronomie
Restaurantconcept Marina Lounge opent derde locatie in Scheveningen

Het succesvolle luxe restaurantconcept Marina Lounge by Fletcher opent na maanden van voorbereiden op vrijdag 11 december de deuren van de derde locatie. De opening van deze locatie in het spiksplinternieuwe Fletcher Hotel-Restaurant Scheveningen is een mooi lichtpuntje ten tijde van de nog altijd g ...

10 december 2020 Economie Corona
Rabobank: Nederlandse economie doet het beter dan verwacht

De Nederlandse economie en huizenmarkt doen het beter dan eerder verwacht. De tweede coronagolf zorgt weliswaar voor een nieuwe dip, maar deze is beduidend minder diep dan tijdens de eerste golf. Ook in vergelijking met de rest van de eurozone doet onze economie het relatief goed. Wel zijn er grote ...

9 december 2020 Interview Digitaal Ondernemen
De psychologie achter een goede restaurantwebsite

Waaraan moet een goede website voldoen en hoe richt je de beste website in voor jouw horecaonderneming? Dat is per type website en bedrijf verschillend, maar er zijn elementen die voor iedere website gelden. Philip Jordanov is cognitief neuropsycholoog en werkzaam bij Neurofied, een bedrijf dat inzi ...

9 december 2020 Achtergronden Corona
FNV Horeca wil horecamedewerkers aan het werk houden

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisteravond heeft de horecasector meer slecht dan goed gedaan, vindt FNV Horeca. Door verwarrende en feitelijk onjuiste uitspraken heeft het Kabinet een dusdanig somber toekomstbeeld voor de horeca gecreëerd dat de uitstroom van hore ...

9 december 2020 Economie Corona
NOW blijft begin 2021 gelijk aan vierde kwartaal 2020

Het kabinet breidt het steun- en herstelpakket voor banen en economie op delen verder uit. Ook ziet het af van de geplande versoberingen van de steunmaatregelen. Er komt extra tegemoetkoming voor bedrijven met hoge omzetverliezen, bijvoorbeeld omdat zij door de corona-maatregelen gesloten zijn. Met ...

8 december 2020 KHN
KHN voorziet gitzwart scenario voor horeca; nul perspectief

Ook de komende maand kan de horeca niet op versoepelingen rekenen. Naast een update van de huidige stand van zaken, kondigden premier Rutte en minister De Jonge vanavond aan dat er – gezien het stijgende aantal besmettingen – geen ruimte is voor versoepelingen rondom de feestdagen. Wel w ...

8 december 2020 Corona
Rutte: horeca blijft nog wel even dicht

Tijdens de zojuist gehouden persconferentie vertelde premier Rutte ons wat we eigenlijk al wisten. Het gaat niet goed met de besmettingscijfers en de huidige lockdown blijft van kracht. Sterker nog, het is mogelijk dat nog voor Kerst strengere maatregelen worden ingesteld. Vooralsnog blijft de horec ...

8 december 2020 Columns Column Thijs Jacobs
Column: Horeca geen bouwsteen van de economie? Wél van de samenleving!

Het gaat slecht met de horeca. De meest sombere, en misschien wel meest realistische, voorspellingen gaan ervan uit dat veertig tot vijftig procent van de horeca afstevent op een faillissement. Dat is op vele fronten erg; niet alleen op economisch vlak. Een samenleving zonder horeca is net als een s ...

7 december 2020 Interview Digitaal Ondernemen
Virtual brands & delivery only; een tijdelijk of blijvend fenomeen?

Terwijl de deuren van de horeca in 2020 voor een groot deel gesloten bleven, ontwikkelden veel horecaondernemers aan de achterkant van hun zaak een nieuwe omzetstroom. Afhalen en bezorgen was de broodnodige reddingsboei. Een tijdelijk of blijvend fenomeen? En komt er in de (nabije) toekomst meer rui ...

4 december 2020 KHN
KHN in actie! #BlackMonday: final sale horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert de landelijke campagne #BlackMonday, die op maandag 7 december van start gaat. Onder de noemer #BlackMonday worden horecaondernemers opgeroepen deel te nemen aan de landelijke actie. Met de campagne wil KHN duidelijk maken dat als de overheid niet per omga ...

4 december 2020 Wet- en regelgeving
Cao horeca verlengd tot eind 2021

FNV Horeca, CNV Vakmensen en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn overeengekomen de huidige cao in de horeca met een jaar te verlengen onder gelijke voorwaarden. De drie partijen zijn het er over eens dat d ...

3 december 2020 Corona
"Honderden miljoenen voor horeca en cultuur"

Haagse bronnen melden aan de NOS dat sectoren die flink geraakt zijn door de coronacrisis en daardoor een zeer groot omzetverlies lijden, kunnen rekenen op honderden miljoenen steun vanuit Den Haag. Volgens de NOS zet het kabinet de komende dagen de puntjes op de i. Bedrijven die meer dan 70 proc ...

3 december 2020 Interview Digitaal Ondernemen
Horecamarketing op socials: influencers als spin in het web

Bij een goede marketingstrategie mag social media niet ontbreken. Wil je verzekerd zijn van een groot bereik, dan kun je haast niet om ‘influencers’ heen. Die influencers vind je op Youtube, op hun eigen blogs, Facebook, Instagram, Snapchat of TikTok. Wie een influencer inzet, meestal te ...

2 december 2020 KHN Corona
Deel van de horeca dreigt op 17 januari open te gaan, ondanks maatregelen

Vorige week kondigden verschillende horecaondernemers aan om hun zaken op 17 januari te willen openen, ongeacht de dan geldende maatregelen. Zij hebben zojuist verkondigd tegenover Omroep Brabant dat ze het vertrouwen in het kabinet hebben opgezegd en hoe dan ook zullen openen op 17 januari. Omd ...

2 december 2020 Economie Corona
Horeca na kunst en cultuur meest pessimistisch over economische vooruitzichten

De vooruitzichten van het Nederlandse bedrijfsleven over de eigen verkopen op de korte termijn zijn sinds de zomer sterk verslechterd. De economie zal naar verwachting tijdelijk weer een stap terug moet doen. Vooral de commerciële dienstverlening heeft pessimistischere verwachtingen voor de kom ...

1 december 2020 Corona
Horeca Alliantie demonstreert 7 december op Malieveld

Géén enkel horecabedrijf mag nog kopje onder gaan door gebrek aan coronasteun van de overheid. De steunmaatregelen mogen niet verder worden afgebouwd, maar moeten gemaximaliseerd worden! Juist nú, nu de horeca alle reserves heeft opgebruikt en niet langer overleven kan. Dit is d ...

1 december 2020 Financieel Ondernemen Digitaal Ondernemen Horeca & Belasting
7 redenen waarom uw administratie digitaal moet

Digitaliseren is de afgelopen jaren een enorme trend. Alles moet tegenwoordig online en in de cloud. Daarnaast streven veel bedrijven naar een clean desk of een paperless office. Maar wat is er eigenlijk mis met een papieren administratie? Veel ondernemers werken nog met mappen. Inkomende facture ...

30 november 2020 Hotelketens Gastronomie
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

27 november 2020 Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

26 november 2020 Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

26 november 2020 Gastronomie Corona
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

26 november 2020 KHN Corona
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

26 november 2020 Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

24 november 2020 Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

24 november 2020 Economie Corona
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

24 november 2020 Gastronomie
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

23 november 2020 Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

23 november 2020 Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

20 november 2020 Financieel Ondernemen Horeca & Belasting
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

20 november 2020 Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

19 november 2020 Drinks
Biermarkt krijgt flinke klap in oktober

Ondanks dat de horeca pas halverwege oktober sloot is de bierverkoop in oktober met 26,7% gedaald. De afname in de horeca was 85,2% lager en de thuisconsumptie groeide met 0,7%. De verwachting is dat de cijfers van november nog dramatischer worden omdat de horeca deze gehele maand gesloten is. Di ...

18 november 2020 Wet- en regelgeving Corona
Heropening horeca blijft dit jaar nog zeer onzeker

Of de horeca open kan met Kerst blijft nog steeds de vraag. De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisterenavond heeft nog geen perspectief op heropening geboden. Volgens het kabinet is er nog een lange weg te gaan en over Sinterklaas en Kerst is nog niets te zeggen, behalve d ...

18 november 2020 Michelin
Tweesterrenchef Edwin Vinke kookt in Restaurant Hemingway

Op 8 november 2020 vond de derde editie plaats van het gastchef event in Restaurant Hemingway, deze keer was het niemand minder dan tweesterrenchef Edwin Vinke. Chefs die hem voor gingen waren Dennis Huwaë van Restaurant Daalder in Amsterdam en Syrco Bakker van Pure C in Cadzand-Bad. Samen m ...

18 november 2020 Gastronomie
Chefkok Jan Smink vertegenwoordigt Nederland bij Le Taittinger Prix Culinair

Maandag 16 november is Jan Smink tijdens de Nederlandse voorronde, die digitaal plaatsvond, geselecteerd om Nederland opnieuw te vertegenwoordigen tijdens de internationale culinaire wedstrijd van het hoogste niveau: Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs. Vorige keer derde Jan Smink eindigde ...

18 november 2020 Tech Corona
Google en MKB-Nederland helpen retail- en horecasector in aanloop naar de feestdagen

Helaas is het momenteel nog niet duidelijk of de horeca tijdens de feestdagen de deuren zal mogen openen. De non-food retail heeft in deze traditioneel drukke tijd te kampen met het nog altijd geldende advies om zo weinig mogelijk op pad te gaan, waardoor consumenten steeds meer online hun inkopen d ...

16 november 2020 Den Haag Corona
Restaurant Waterproef opent tijdelijk in Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade

Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade en restaurant Waterproef slaan de handen ineen en openen vanaf vrijdag tijdelijk een tweede restaurant in het hotel. Op initiatief van Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade opent restaurant Waterproef, al jaren een begrip in de haven van Scheveningen, een ti ...

16 november 2020 Gastronomie
Thomas Voets nieuwe chef Benz at Kazerne

Rijke smaken, lokale ingrediënten, bourgondisch genieten. Beleef vanaf 4 december de inventieve gastronomische gerechten van chef-kok Thomas Voets (Bib Gourmand, 14,5/20 Gault&Millau) en sous-chef Mark Groenendaal, gecomplementeerd met de spannende wijnkeuze van Maître/sommelier Alexa ...

12 november 2020
Bezorging wint van zelf koken

Jongere generaties kiezen in vergelijking met twee jaar geleden steeds vaker voor een bezorgmaaltijd als ze geen zin hebben om te koken. Ze grijpen daarmee steeds vaker naar de ultra-gemaksoplossing. Dat blijkt uit de FSIN FoodShopper Monitor 2021, ‘Hoe de crisis consumentengedrag verandert&rs ...

12 november 2020 Achtergronden Corona
Rossetti in Velp opent walk-in buffet

Vanaf aanstaande vrijdag opent Ristorante Rossetti te Velp een ‘walk-in buffet’. Kant en klaar, huisgemaakt Italiaans eten voor een leuk prijsje! De tafels in het restaurant zijn opgemaakt met rood-geruite tafelkleedjes, en de warmhouders staan al klaar. ‘Creatief zijn’ ...

12 november 2020 Columns Ondernemen
Het nieuwe horecaspel: blurring 3.0

Er was ooit een tijd waar wij als horeca ons groen en geel ergerden aan de retail, die opeens een horecafunctie erbij nam. Winkels die koffie en thee met gebak gingen aanbieden. Of de kapper op de hoek die een wijntje serveerde terwijl de kleurspoeling introk. De retail flirtte met de horeca. Zo ...

11 november 2020 Wet- en regelgeving Corona
Nu toch echt overleg over heropening restaurants

Het kabinet bespreekt momenteel met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de mogelijkheden voor een spoedige heropening van restaurants. Er zou een proef op tafel liggen met 25 restaurants, waarbij bekeken wordt of ze onder voorwaarden weer kunnen openen. Bronnen hebben dit bevestigd na berichtgeving v ...

11 november 2020 Achtergronden Gastronomie
Conferentiehotel Villa Heidebad en restaurant Fizzy slaan de handen ineen

Twee jonge ondernemersstellen uit Epe met goedlopende horecazaken bundelen krachten in deze heftige coronatijd. Conferentiehotel Villa Heidebad en restaurant Fizzy slaan de handen ineen en geven gasten een eenmalige unieke belevenis. Op zaterdag 21 en zondag 22 november is de talentvolle chefkok Mar ...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: