Waar moet je op letten bij de aankoop van een espressomachine?

Auteur: Redactie
Investeren in... 26 april 2024
Waar moet je op letten bij de aankoop van een espressomachine?

Ondernemen is investeren. Als horecaondernemer krijg je regelmatig te maken met nieuwe en noodzakelijke investeringen. In ‘Waar moet je op letten bij de aankoop van’ helpen we horecaondernemers elke maand om de juiste keuzes te maken bij het aankopen van nieuwe producten. Deze maand: de espressomachine.

Het aanschaffen van een espressomachine is niet alleen een investering, maar ook van cruciaal belang voor de kwaliteit en efficiëntie van koffiebereiding. In dit artikel belichten we de belangrijkste aspecten waarop je moet letten bij het selecteren van de juiste professionele espressomachine.

Functionaliteiten

Dit zijn belangrijke functionaliteiten om te overwegen bij het kiezen van een espressomachine:

 • Capaciteit: zorg ervoor dat de machine voldoende capaciteit heeft om aan de vraag te voldoen. Als je een drukke zaak hebt, heb je een machine nodig waarmee je snel espresso's maakt zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
 • Melkopschuimsysteem: voor het bereiden van cappuccino's, lattes en vergelijkbare dranken is het raadzaam om een machine te kiezen met een goed melkopschuimsysteem. Dit zorgt voor een goede textuur en temperatuur van de melk. Dit kan met een stoompijpje, maar er zijn ook automatische melkopschuimers beschikbaar, waardoor het bereiden van deze dranken efficiënter en gemakkelijker wordt voor het personeel.
 • Programmeerbaarheid: bepaalde machines bieden de optie om de espresso's programmeerbaar in te stellen, waardoor je met één druk op de knop het perfecte shot kunt bereiden. Dit is handig om consistentie te waarborgen, vooral tijdens drukke periodes.
 • Dubbele boiler: een espressomachine met een dubbele boiler kan tegelijkertijd koffiezetten en stoom produceren, wat resulteert in een snellere en efficiëntere werking.
 • PID-regeling: machines met een PID (Proportional Integral Derivative) regeling bieden nauwkeurige controle over de watertemperatuur, wat van belang is voor het bereiden van consistente en hoogwaardige espresso's.
 • Automatische reiniging: sommige machines zijn uitgerust met automatische reinigingsprogramma's voor het spoelen van de zetgroep, wat resulteert in minder onderhoudstijd en een verbeterde hygiëne.
 • Barista-tools: bepaalde espressomachines worden geleverd met geïntegreerde barista-tools zoals een ingebouwde koffiemolen, tamper en shotglas, waardoor het bereidingsproces efficiënter wordt.

Levensduur en kwaliteit

Een espressomachine is een investering, dus het is belangrijk om te kiezen voor een machine van goede kwaliteit met een lange levensduur. Let hierbij op:

 • Materiaal: kies voor een machine gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrij staal of messing. Deze materialen zijn geschikt voor langdurig gebruik en zijn gemakkelijk schoon te maken.
 • Merk en reputatie: kies voor een gerenommeerd merk met een goede reputatie in de industrie. Dit verzekert je van kwaliteit en betrouwbaarheid. Lees recensies en vraag advies aan andere horecaondernemers.

Een professionele espressomachine heeft over het algemeen een lange levensduur, met een gemiddelde van tien tot vijftien jaar bij goed onderhoud en regelmatige service. De exacte levensduur is afhankelijk van het merk, de kwaliteit van materialen, de gebruiksfrequentie en de zorg die aan de machine wordt besteed.

Prijs en duurzaamheid

Hoewel de prijs een belangrijke factor is, is het ook belangrijk rekening te houden met de duurzaamheid en de langetermijnkosten van de machine:

 • De prijs van professionele espressomachines varieert sterk, van enkele duizenden euro's tot tienduizenden euro's, afhankelijk van merk, capaciteit en functionaliteiten. Voor kleinere zaken zijn eenvoudigere machines doorgaans geprijsd tussen 1000 en 5000 euro, terwijl geavanceerde modellen voor grotere horecazaken tienduizenden euro’s kunnen kosten. Bij het maken van een keuze spelen de behoeften, het budget en de verwachte vraag naar koffie van de onderneming een belangrijke rol.
 • Initiële kosten versus operationele kosten: het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor een goedkope optie, maar op de lange termijn kan dit duurder uitpakken door hogere operationele kosten, een lagere koffieomzet of reparaties. Overweeg bij de aankoop niet alleen de aankoopkosten, maar ook de verwachte levensduur en operationele kosten van de machine.
 • Energie-efficiëntie: kies voor een energiezuinige machine om kosten te besparen op je energierekening en tegelijkertijd milieuvriendelijk te zijn. Let op keurmerken zoals Energy Star of energielabels die de energie-efficiëntie van apparaten aangeven.
 • Onderhoud en service: informeer naar het onderhoud en de service die nodig zijn voor de machine. Sommige merken bieden uitgebreide garanties en servicepakketten aan, waardoor onverwachte kosten worden geminimaliseerd en de levensduur van de machine wordt verlengd.

Door rekening te houden met deze factoren en grondig onderzoek te doen voordat je een professionele espressomachine aanschaft, maak je een weloverwogen keuze en kun je snel en efficiënt heerlijke koffie van hoge kwaliteit serveren aan je gasten.

Overig nieuws