Osteria keuken in Rotterdam

24 mei 2016
Osteria keuken in Rotterdam

Zeven goddelijke gangen van gerechten met een Italiaanse basis en een culinaire twist, dat eet je bij restaurant Lux aan de ’s Gravendijkwal
in Rotterdam. Chef-kok Milan laat zich voor zijn perfect uitgebalanceerde gerechten inspireren door de authentieke osteria keuken met zijn smaakvolle doch simpele gerechten. Bij Lux geen pizza op de kaart, maar ambachtelijk gemaakte gerechten waar tijd en liefde in is gestoken. Bij Lux kan ook á la carte gegeten worden.

*Koken met hart*
Zijn cuore di tonno, spaghetti met gedroogd tonijnhart en rauwe eidooier, is inmiddels legendarisch en staat daarom continu op de kaart. Een gerecht dat je in Nederland nergens anders eet, al was het maar omdat het gedroogde tonijnhart uit Sardinië moet komen. Tal van ingrediënten in de gerechten van Lux komen overigens uit la bella Italia, zo ook het meel voor de pasta dat met stenen wordt gemalen in Piemonte. En vervolgens met biologische eieren door eigenaar en chefkok Milan Gataric wordt omgetoverd tot verse pasta. En dat proef je echt, volgens Milan. Hij wil het Rotterdamse publiek een hele andere kant van de Italiaanse keuken laten zien. “Ik laat mijn variant op de ambachtelijke Italiaanse keuken proeven. Die is rustiek, gedurfd en vooral heel arbeidsintensief. De Italianen van het platteland koken met de seizoenen mee en gebruiken daarom technieken als fermenteren en zoutdrogen. Dat zijn klassieke processen. Ik geef daar vervolgens een culinaire twist aan door te zoeken naar een perfecte balans van smaken.”

*Zeven goddelijke gangen*
Bij Lux schuif je aan voor een menu van zeven gangen met daarop originele heerlijkheden zoals zelfgebakken zuurdesembrood, anti pasti van ingemaakte groenten, huisgemaakte vleeswaren, gnocchi van zoete aardappel en pepertjes met huisgemaakte bottarga van kabeljauw en seafood risotto zoals je hem waarschijnlijk nog nooit gegeten hebt. Je eet het in het restaurant of in de charmante binnentuin. De inrichting van het restaurant is een tikje retro, met design stoelen, een ouderwetse platenspeler die voor de muziek zorgt en een serveerwagentje dat al 25 jaar in Lux rondrijdt. Ook het design paneel aan de muur herinnert aan vroegere tijden. Het interieur straalt vooral rust uit, zodat de nadruk op het eten ligt.

De wijnkaart van Lux bevat alleen maar natuurwijnen, oftewel ambachtelijk geproduceerde wijnen zonder conserveringsmiddelen van hand geplukte druiven die in zeer gelimiteerde oplagen op de markt komen. En dat proef je, want de wijnen zijn mooi vol maar tegelijkertijd zacht van smaak. Een sensatie die er misschien wel voor zorgt dat je nooit meer een ‘gewone’ fles wijn wilt drinken.

*Ambachtelijk koken*
Lux zit al meer 25 jaar op de ’s Gravendijkwal en is een begrip in Rotterdam. Menig bekende chef roerde hier in de eerste pannen, zo ook Milan Gataric. Van oorsprong muzikant, maar sinds hij in 2006 de kans kreeg om in de keuken van La Pizza onder leiding van Richard Meijer aan de slag te gaan, is hij gegrepen door het kookvirus. Milan heeft zich bekwaamd in ambachtelijke kookwijzen zoals die op het Italiaanse platteland en in de bergen worden toegepast. “Met zulke processen ben ik opgevoed, mijn familie maakte ook zelf in en bereidde haar eigen vleeswaren. Iets dat ik bij Lux ook doe.” In 2013 nam Milan Lux over en voerde zijn eigen stijl van koken in. Een traditioneel diner op kerstavond van zeven gangen beviel hem en de gasten zo goed, dat hij besloot om voortaan altijd een vast tasting menu van zeven gangen te serveren. Sindsdien werd hij vernoemd in restaurantgids Lekker en ontving hij lovende kritieken in de pers, waaronder de Gouden Pollepel van het AD. Lux is van woensdag tot en met zondag geopend. Vanaf acht personen is het ook mogelijk om op zondag voor de lunch aan te schuiven.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws