Osteria keuken in Rotterdam

24 mei 2016 |
Osteria keuken in Rotterdam<

Zeven goddelijke gangen van gerechten met een Italiaanse basis en een culinaire twist, dat eet je bij restaurant Lux aan de ’s Gravendijkwal
in Rotterdam. Chef-kok Milan laat zich voor zijn perfect uitgebalanceerde gerechten inspireren door de authentieke osteria keuken met zijn smaakvolle doch simpele gerechten. Bij Lux geen pizza op de kaart, maar ambachtelijk gemaakte gerechten waar tijd en liefde in is gestoken. Bij Lux kan ook á la carte gegeten worden.

Koken met hart
Zijn cuore di tonno, spaghetti met gedroogd tonijnhart en rauwe eidooier, is inmiddels legendarisch en staat daarom continu op de kaart. Een gerecht dat je in Nederland nergens anders eet, al was het maar omdat het gedroogde tonijnhart uit Sardinië moet komen. Tal van ingrediënten in de gerechten van Lux komen overigens uit la bella Italia, zo ook het meel voor de pasta dat met stenen wordt gemalen in Piemonte. En vervolgens met biologische eieren door eigenaar en chefkok Milan Gataric wordt omgetoverd tot verse pasta. En dat proef je echt, volgens Milan. Hij wil het Rotterdamse publiek een hele andere kant van de Italiaanse keuken laten zien. “Ik laat mijn variant op de ambachtelijke Italiaanse keuken proeven. Die is rustiek, gedurfd en vooral heel arbeidsintensief. De Italianen van het platteland koken met de seizoenen mee en gebruiken daarom technieken als fermenteren en zoutdrogen. Dat zijn klassieke processen. Ik geef daar vervolgens een culinaire twist aan door te zoeken naar een perfecte balans van smaken.”

Zeven goddelijke gangen
Bij Lux schuif je aan voor een menu van zeven gangen met daarop originele heerlijkheden zoals zelfgebakken zuurdesembrood, anti pasti van ingemaakte groenten, huisgemaakte vleeswaren, gnocchi van zoete aardappel en pepertjes met huisgemaakte bottarga van kabeljauw en seafood risotto zoals je hem waarschijnlijk nog nooit gegeten hebt. Je eet het in het restaurant of in de charmante binnentuin. De inrichting van het restaurant is een tikje retro, met design stoelen, een ouderwetse platenspeler die voor de muziek zorgt en een serveerwagentje dat al 25 jaar in Lux rondrijdt. Ook het design paneel aan de muur herinnert aan vroegere tijden. Het interieur straalt vooral rust uit, zodat de nadruk op het eten ligt.

De wijnkaart van Lux bevat alleen maar natuurwijnen, oftewel ambachtelijk geproduceerde wijnen zonder conserveringsmiddelen van hand geplukte druiven die in zeer gelimiteerde oplagen op de markt komen. En dat proef je, want de wijnen zijn mooi vol maar tegelijkertijd zacht van smaak. Een sensatie die er misschien wel voor zorgt dat je nooit meer een ‘gewone’ fles wijn wilt drinken.

Ambachtelijk koken
Lux zit al meer 25 jaar op de ’s Gravendijkwal en is een begrip in Rotterdam. Menig bekende chef roerde hier in de eerste pannen, zo ook Milan Gataric. Van oorsprong muzikant, maar sinds hij in 2006 de kans kreeg om in de keuken van La Pizza onder leiding van Richard Meijer aan de slag te gaan, is hij gegrepen door het kookvirus. Milan heeft zich bekwaamd in ambachtelijke kookwijzen zoals die op het Italiaanse platteland en in de bergen worden toegepast. “Met zulke processen ben ik opgevoed, mijn familie maakte ook zelf in en bereidde haar eigen vleeswaren. Iets dat ik bij Lux ook doe.” In 2013 nam Milan Lux over en voerde zijn eigen stijl van koken in. Een traditioneel diner op kerstavond van zeven gangen beviel hem en de gasten zo goed, dat hij besloot om voortaan altijd een vast tasting menu van zeven gangen te serveren. Sindsdien werd hij vernoemd in restaurantgids Lekker en ontving hij lovende kritieken in de pers, waaronder de Gouden Pollepel van het AD. Lux is van woensdag tot en met zondag geopend. Vanaf acht personen is het ook mogelijk om op zondag voor de lunch aan te schuiven.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: