De culinaire trends van het moment 

21 juni 2019 | Thijs Jacobs

Wat prikt Nederland de komende tijd op zijn vork? Bij welke keukens schuiven we dit keer aan? TheFork dook – in de aanloop naar TheFork Restaurants Awards - in de lekkerste materie. Het culinaire platform analyseerde de 31 favoriete restaurants van topchefs en vond vier trends om van te gaan watertanden.

Trend 1 - Menu Tel Aviv

Tel Aviv: Waar de beste restaurants verstopt zitten in de meest onopvallende steegjes. Culinair Nederland valt voor de wervelwind aan smaken dieTel Aviv kenmerkt. De wirwar van zacht, kruidig, pittig, fris. Onder andere Bardak aan de Ferdinand Bolstraat haalde Tel Aviv het afgelopen jaar naar Nederland. De smalle streetfoodbar bouwt met golfplaten, streetart en een menu van bites Tel Aviv op een paar Amsterdamse vierkante meters.Cuisine Tel Aviv komt hier met heerlijk vieze vingers. Je verorbert overvolle pita’s, geblakerde aubergine, kebabs en de traditionele Arais. Bij het Oostmediterrane NENI kijkt de keuken nog verder dan de Israëlische metropool. Alle kleurrijke smaken van Tel Aviv en omgeving zijn terug te vinden op het menu. De fluwelen hummus. Een octopus met een tik van citroen. Popcorn falafel. Maar alles altijd bedolven onder een lading van kruiden en specerijen.  

Trend 2 - Dutch Cuisine

De nieuwe Hollandse pot houdt zich ver van aardappels-groente-vlees. Jonge chefs herdefiniëren wat de Nederlandse keuken kan zijn. Een van deze culinaire rebellen runt de keuken bij 101 Gowrie. Alex Haupt, Australiër met half Japanse en half Duitse roots, beet zich in Hollandse kost enconcludeerde dat we daar best wat trotser op mogen zijn. Vanuit die visie kookt hij het stoffige imago van Nederlands eten compleet van tafel om ereen rockster van te maken. Soms door een gerecht te transformeren - aardappel“poffertjes” met gerookte foreleitjes. Soms door juist de schoonheid van een simpel Nederlands ingrediënt te belichten - Noordzeemakreel, piccalilly en daslook. Altijd door je iets nieuws te laten proeven. Een tweede stroming binnen populaire Dutch Cuisine houdt het nog dichter bij huis door traditionele gerechten in een kraakvers, lokaal jasje te steken. Zo haalt Brasserie Carstens de boerderij de stad in. Klassieke brasseriegerechten krijgen wat Hollandse glorie van ingrediënten uit Nederlandse grond en water. Nederland op zijn lekkerst.  

Trend 3 – Not so high-end

Voor een ragfijn gerecht hoef je niet meer enkel in das of hak bij sterrenchefs aan te schuiven. Waar gerenommeerde chefs hun culinaire hersenspinsels steeds vaker in een toegankelijk format steken, zoeken de brasseries en laagdrempelige restaurants steeds meer de finesse van finedining op met chef’s menu’s voor een paar tientjes. Bar Alt gooit bijvoorbeeld de klassieke food pairing overhoop en wisselt wijn in voor (niet zo) doodnormale biertjes, waar The Lemon Tree in Deventer het chef’s menu op de meest betaalbare manier herontdekt. Café Cliché bekijkt deze trend nuchter. Want wat is er mis met een menu vol clichés als steak tartaar en gebakken zalmforel als de uitvoer perfect is en de interpretatie een stuk minder voorspelbaar blijkt?  

Trend 4 - Uit eigen moestuin 

Chefs gaan voor groen. Ooit lag vlees en vis centraal op het bord, maar anno 2019 speelt groente de hoofdrol in gerechten. Lekker en een stuk duurzamer. En met de opbloeiende liefde voor groentemenu’s en lokale ingrediënten laten chefs steeds vaker hun groene vingers zien. Ze koken uit eigen kas en laten het menu afhangen van de ingrediënten die beschikbaar zijn. Zoals Frunk uit Brunssum die in verfijnde gerechten de producten van lokale boeren, slagers, kwekers combineert met de opbrengst uit eigen kas. Of Fnidsen in Alkmaar die een groot gedeelte van de groentes in eigen grond vindt. 

Waar eten de topchefs? 

Na de eerste editie in Italië (2018) is Nederland het tweede land waar TheFork Restaurants Awards georganiseerd wordt. De Restaurants Awards zijn in het leven geroepen om iedere keer een nieuwe selectie van unieke restaurants een podium te geven. Daarnaast wil TheFork op deze manier Nederland culinair in de schijnwerpers zetten. Voor TheFork Restaurants Awards nomineerden 31 gerenommeerde chefs hun favoriete restaurant dat opende tussen januari 2018 en februari 2019 en zich (nog) geen sterrenzaak mag noemen. Die zoektocht blijft niet alleen beperkt tot de Randstad. De jury bestaande uit o.a. Moshik Roth, Onno Kokmeijer en Lucas Rive zocht en vond talent van Amsterdam tot aan Helmond. Wie er wint is aan de gasten. De totale lijst met genomineerde restaurants vind je hier.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Columns Coronacrisis
Column Sico de Moel: Contact

Het klinkt misschien stom, maar ik had het echt even gemist: het contact met mijn gasten. Het deed me dan ook goed om een aantal vaste gasten weer even te kunnen zien. Vorige week zijn we begonnen met menu's voor thuis. We bezorgen in heel A...

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: