''Op 16 maart gooien we ons terras open''

Auteur: Thijs Jacobs
Corona 3 maart 2021
''Op 16 maart gooien we ons terras open''

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel-Café-Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als er geen stipje op de horizon wordt gezet, dan gaan we open”, aldus Harthoorn.

De ondernemer vindt dat het terras veilig open kan: “Met de geldende maatregelen is er niets - maar dan ook echt niets - voor ons mogelijk. Terwijl de horeca al bewezen heeft dat de terrassen veilig open kunnen gaan. Uit eerdere metingen bleek dat slechts twee procent van de besmettingen te herleiden was naar de horeca en als ik koffie aan iemand verkoop, dan mag hij die in deze situatie niet op mijn veilige en gecontroleerde terras opdrinken, maar wel aan de overkant van de straat op een bankje. Gekkenwerk. Bij ons is er echt geen onwil om niet aan de geldende maatregelen te voldoen, maar wij zien dat wij veilig het terras kunnen openen.”

"Handhaaf dan ook in de publieke ruimte"

De situaties in de stadsparken en in andere publieke ruimtes doen Gilles pijn. “Het is niet meer uit te leggen. Minister Grapperhaus heeft de mond vol over handhaving, maar als hij echt zo graag wil handhaven, dan hadden ze de parken dicht moeten gooien of een gecontroleerd toegangsbeleid moeten voeren. Vooraf, en niet achteraf. Weet je wat het is, wanneer de terrassen weer open mogen, dan heeft de overheid er 60.000 boa’s bij, want de horecaondernemers gaan echt wel controleren of alles volgens de regels gaat. Niemand wil een boete of een slecht imago krijgen. Wanneer je de horeca zo lang gesloten houdt, dan gaan de mensen elkaar wel ergens anders opzoeken, dat blijkt uit de recente onveilige en ongewenste situaties in de buitenruimte. Op de een of andere manier denken ze in Den Haag anders dan ik dat doe en als ik zie wat de betrokken ministers zelf allemaal doen, zaken die niet volgens de regels zijn, dan wordt dat allemaal maar schoongepraat. Zij krijgen aan het einde van de maand gewoon hun salaris gestort en wij zijn bijna door het spaargeld heen, dat is toch nét even wat anders.”

En dan nog de TVL (tegemoetkoming vaste lasten, red.). “Die wordt opeens 16 weken later uitbetaald. 16 weken! Dat zijn vier maanden, en dat terwijl voor de meeste horecaondernemers nu het einde al in zicht is. Toen we te maken hadden met de bankencrisis heeft de horeca, net als andere sectoren en de belastingbetalers, de bankensector gered. En nu is er bij de banken niks meer mogelijk voor ons, behalve jezelf nog dieper in de schulden steken. Alles wordt om zeep geholpen op deze manier. Dit kabinet heeft echt geen idee wat er bij ons speelt, zo lijkt het.”

Waarom geen ruimte voor de horeca?

Wat de hotelier ook pijn doet, is het feit dat andere sectoren meer ruimte krijgen. “Bouwbedrijven, dat snap ik. Die mensen moeten gewoon fysiek aan het werk en er moet doorgebouwd worden vanwege het woningtekort. Maar de mensen die naar kantoor gaan; het is onbegrijpelijk dat dat mag. Op kantoor en thuis vinden de meeste besmettingen plaats, dus het is in mijn ogen absurd dat dat gewoon kan. En natuurlijk is het fijn voor kappers en nagelstudio’s dat ze open kunnen, ik gun het ze van harte, maar als zij binnen anderhalve meter veilig kunnen werken, dan kunnen wij dat toch zeker ook? Het feit dat de mensen gewoon naar kantoor gaan en dat de kappers kunnen heropenen maakt het gewoon extra zuur voor onze sector, want wij kunnen al die tijd al helemaal niks.”

Terug naar 16 maart. Zijn er nog andere ondernemers die dezelfde weg bewandelen? “Ik weet van twee ondernemers hier op het eiland dat ze er hetzelfde over denken. Als er geen lichtpuntje komt, dan gaan we het terras openen. En de gemeente op ons eiland spreekt openlijk uit dat ze met ondernemers in gesprek zijn. Nou, ik weet niet met welke ondernemers, maar in elk geval niet met mij en mijn collega’s. Wat ze wel doen, is het dreigen met het intrekken van vergunningen en uitdelen van boetes. Dat is nu niet bepaald een constructieve manier om met elkaar om te gaan lijkt me. Op 16 maart zullen we zien wat er gebeurt, afhankelijk van de mogelijke versoepelingen en de verdere inhoud van de komende persconferentie.”

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws