Gault&Millau België gepresenteerd: 122 stijgers

Auteur: Redactie
Gastronomie 14 december 2021
Gault&Millau België gepresenteerd: 122 stijgers

Voor een digitaal publiek van duizenden restaurateurs, journalisten en partners stelden Marc Declerck en presentatrice Virginie Claes de negentiende editie van de Belgische Gault&Millau Gids voor. Dit gebeurde, gezien de huidige omstandigheden, opnieuw digitaal. Het afgelopen jaar werden de anonieme inspecteurs van de gids aangenaam verrast door de veerkracht van de restaurateurs en de kwaliteit in het bord. Dit resulteerde in 135 nieuwe adressen en maar liefst 122 stijgers. 

Chef van het Jaar

De titel van Chef van het Jaar 2022 gaat dit jaar naar Thierry Theys van Nuance in Duffel. "Met zijn zin voor nuances - what’s in a name -, contrasten uitgewerkt in evenwichtig gedoseerde details en scherp getekende bordspiegels, bereikte deze chef in 2021 nieuwe hoogtes. Zijn keuken heeft een signatuur die het hele traject van aperitiefhapjes tot zoets bij de koffie karakteriseert en daardoor de gasten verwent met tal van leuke vondsten vol zintuiglijke prikkels", aldus de redactie. “Geen enkel detail ontbreekt: van het luxueuze interieur tot de brood- en boterselectie”, zo bevestigt ook CEO Marc Declerck.

Jonge Chefs

Tot Jonge Chefs van het Jaar werden dit jaar bekroond: Martin Volkaerts (L’Amandier - Genval) voor Wallonië, Martijn Defauw (Rebelle - Kortrijk) voor Vlaanderen en François-Xavier Lambory (Stirwen – Brussel) voor het Brussels Gewest.  

De hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen is Hertog Jan in Antwerpen met een score van 18/20. Voor Wallonië zijn er twee hoogste nieuwkomers: Toma in Luik en Le Grand Verre in Durbuy, beide met een score van 16/20. De hoogste nieuwkomer in Brussel is La Villa Lorraine by Yves Mattagne met een score van 16.5/20. Stijgers aan de top dit jaar zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) en Vrijmoed (Gent) met 17.5/20, Sel Gris (Knokke-Heist) met 17/20, Altermezzo (Tongeren), Colette – De Vijvers (Averbode), Dôme (Antwerpen) en Sir Kwinten (Lennik) met 16.5/20, en L’Envie (Zwevegem) met 16/20.

Daarnaast werden traditiegetrouw volgende thematische laureaten bekroond: 

 - Gastheer van het Jaar: Jonas Kellens (Dim Dining- Antwerpen)
 - Italiaan van het Jaar: San Daniele (Brussel - Ganshoren)
 - Aziaat van het Jaar: Nonbe Daigaku (Brussel - Elsene)
 - Het mooiste terras: Le Cor de Chasse (Wéris)  
 - Het mooiste restaurant design: Le Vieux Château (Flobecq)
 - Sommelier van het Jaar: Benjamin De Buck (Vrijmoed - Gent)
 - Dessert van het Jaar: Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken)
 - Brasserie van het Jaar: Ciro’s (Antwerpen)
 - Gastro-bistro van het Jaar: DOOR73 (Gent)
 - Ambachtsman van het Jaar: Jan Nijs (Plein 25 - Elsegem) 
 - Groentegerecht van het Jaar: Arabelle Meirlaen (Marchin)
 - Wijnkaart van het Jaar: Sans Cravate (Brugge)
 - Bierkaart van het Jaar: Taratata (Hasselt)
 - De 'prijs & plezierverhouding' van het Jaar: ’t Pachthuis (Zottegem) voor Vlaanderen, Chabrol voor Brussel en CCnomie (Dinant - Falmignoul) voor Wallonië.

- De 3 ontdekkingen van het Jaar: Klost’r (Vlijtingen) voor Vlaanderen, Savage voor Brussel en Racines (Floreffe) voor Wallonië.

135 adressen

De gastronomische gids telt in dit wederom bijzondere jaar eveneens 135 nieuwe gastronomische adressen. De restaurantsector blijft dus ondanks de moeilijke periode groeien en dat toont hoeveel talent en passie er in ons land aanwezig is, aldus de redactie.

De POP-selectie

Het Cahier POP dat vier jaar geleden werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit ook snel. Het telt nu reeds meer dan 430 laagdrempelige, meer casual adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. Dit betekent opnieuw een vijftigtal nieuwe adressen. De drie POP-laureaten van 2022 zijn Raffat in Leuven, Habibi in Brussel en El Cuchillo in Genval. 

Overig nieuws